Rúško v prírode už nie je povinné, má to ale podmienky

Úrad verejného zdravotníctva upravil doterajšie podmienky nosenia rúšok. Kým dodnes ich musel mať povinne každý aj v prírode, od 21. apríla 2020 už povinné nie sú. Nové znenie nariadenia sa týka ľudí žijúcich v jednej domácnosti, aj osôb, ktoré v jednej domácnosti nežijú.

Nové nariadenie zverejnil Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke. A okrem iného sa v ňom píše:

„Všetkým osobám sa zakazuje s účinnost’ou od 21. apríla 2020 od 00:00 hod. do odvolania vychádzať a pohybovat‘ sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest (nos, ústa) ako je napríklad rúško, šál, šatka alebo iné prostriedky, ktoré bránia šíreniu kvapôčiek, a to s výnimkou:

– osôb žijúcich v spoločnej domácnosti pri pobyte v prírode, ak je ich vzdialenost‘ od iných osôb minimálne 20 metrov
– osôb nežijúcich v spoločnej domácnosti pri pobyte v prírode, ak ich vzájomná vzdialenosť je minimálne 20 metrov.

Znamená to, že na málo frekventovaných trasách, alebo aj na tých frekventovyných, ak ste od iných turistov vzdialení viac ako 20 metrov, nemusíte mať prekrytie tváre. No tam, kde je hustota ľudí vysoká táto povinnosť zostáva. A to nielen na turistických chodníkoch, ale napríklad aj pri behaní či bicyklovaní na frekventovaných trasách. Práve skoré zavedenie povinnosti nosiť rúška na Slovensku spomalilo šírenie koronavírusu. Preto je dobré aj naďalej mať na každej túre rúško alebo šatku, či buffku, aby ste si dýchacie cesty prekrývali, najmä pri stretnutí, či míňaní neznámych turistov.

Nové nariadenie ruší povinnosť nosiť rúška aj pre deti do dvoch rokov, alebo pre členov spoločnej domácnosti, ak sa nachádzajú spolu v aute.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *