salewa_galfy_hikemates

Komplet od značky Salewa na turistiku a skialp: recenzia

Salewa, talianska značka, ktorá je na európskom trhu v outdoor priemysle prítomná už 12 rokov. S heslami ako „polovičná hmotnosť – dvojnásobná odolnosť“ alebo „Kto chce vysoko nahor, musí zostať nohami na zemi“ si vďaka svojim štýlovým a kvalitným produktom získala veľa spokojných zákazníkov.

Aby to ale neboli iba prázdne reči, vďaka spoluráci s GALFY.SK mal náš tester Filip možnosť vyskúšať si produkty od tejto značky aj na vlastnej koži a ako inak, v tejto recenzii sa s nami podelí o svoje dojmy a skúsenosti. V galfy.sk vyskladali na testovanie kompet a vybavili Filipa doslovne od hlavy až po päty. No všetky detaily sa dočítate nižšie :).

Horský nosič Filip a testovačka kompletu od značky Salewa

Prvé mesiace tohto roka som mal úlohu, ale aj príjemný záväzok testovať zimný komplet od značky Salewa. Začal som v januári a skončil začiatkom mája. Tieto štyri mesiace mi dali dosť času veci preveriť v rôznych podmienkach. V januári a februári to boli víchrice a silné mrazy, v marci slnečné jarné dni a apríl nesklamal premenlivosťou. Oblečenie tohto kompletu malo čo dočinenia rýdzo s tatranskými podmienkami, keďže pracujem na Téryho chate vo Vysokých Tatrách, kde robím vynášky ako horský nosič a moje voľnočasové aktivity väčšinou smerujem od chaty vyššie.

Veci dostali poriadne zabrať

Veci, ktoré som dostal na testovanie som vôbec nešetril a nosil ich vždy, keď som mohol. Na jednej strane boli spomínane vynášky, ktoré sú pomalšie, menej dynamické, na druhej strane rýchlejší skialpinizmus alebo bežná práca na chate. Väčšina kompletu má za sebou minimálne 25 dní testovania, ktoré preverili životnosť, kvalitu a funkčnosť produktov.

Testovaný komplet skvelý na skialp, ale zároveň univerzálny aj na zimnú turistiku

Komplet oblečenia bol vyskladaný tak, aby pokryl všetky potrebné vrstvy na absolvovanie bežnej skialp či pešej túry s čo najvyšším komfortom počas tatranskej zimy, ktorá vie byť teplejšia, ale aj poriadne mrazivá. Oblečenie teda muselo spĺňať požiadavky ako skvelá funkčnosť, rýchle schnutie, tepelná izolácia, odolné materiály a dobrá zbaliteľnosť.

Keďže naša #hikemates filozofia je blízka prírode, preferujeme aj prírodné materiály, ak je to možné. V tomto prípade sú bundy v komplete zaizolované aj tirolskou vlnou, teda prírodným materiálom, ktorý je nielen lepší pre životné prostredie, ale zároveň ponúka geniálne funkčné vlastnosti. Komplet bol vyskladaný z nasledovných produktov:

vrchnej bundy plnenej kombináciou vlny a syntetických vláken Salewa Salewa ORTLES HYBRID JKT  
nohavíc Salewa SESVENNA 2 DST M PNT
funčného merino trička Salewa ZEBRU MEDIUM WARM
funkčnej mikiny Salewa ORTLES TWR STRETCH
batohu Salewa APEX GUIDE 35

Súčasťou setu bola aj čiapka ANTELAO 2 REVERSIBLE WO BEANIE a rukavice ORTLES PL GLOVES. Tieto veci som vnímal ako zimný komplet, vhodný nielen na skialp, ale aj na nosenie a bežnú zimnú turistiku, ale hodnotiť ich budem hlavne jednotlivo.

Značka Salewa a jej história v skratke

Značku Salewa asi netreba veľmi predstavovať.  Každý kto sa hýbe vo svete outdooru ju vníma ako jednu z top značiek, ktorá udáva trendy a ďalšie smerovanie v tomto segmente. Jej korene siahajú do tridsiatych rokov. V Nemecku, patrí do skupiny Oberalp a má centrálu v talianskom Bolzane.

Jej názov vznikol spojením prvých slabík slov, SA – sattler, LE – leder, WA – Waren, čiže sedlár, koža a výrobky. Postupom času si vybudovala meno, keď prichádzala s inováciami, ako napríklad duté skrutky do ľadu a vyvinula plné nastaviteľné zimné mačky. Jej produkty sa zlepšovali, aj vďaka spoluprácam s menami ako Reinhold Messner a Kurt Albert. Značku Salewa charakterizuje logo letiaceho orla, ktorý v roku 2014 dostal minimalistickú podobu, ktorú poznáme dnes. 

Značka Salewa – žiadna novinka pre outdooristu s vyššími nárokmi

Značku Salewa som veľmi dobre poznal a používal ich veci už aj pred tým. Tešil som sa, ale ostával som pripravený aj na objektívnu kritiku. Prvé ma prekvapilo, že dva z produktov majú ako izolačnú výplň vlnu so syntetickým vláknom – TirolWool® Responsive. S týmto materiálom som sa zatiaľ pri iných značkách nestretol. Pri mojej výške 182 cm a váhe 78 kg padla voľba na veľkosť M pri všetkých kusoch oblečenia okrem rukavíc, tie boli L. Poďme ale k jednotlivým produktom, ktoré som testoval.

Teplá izolačná bunda aj do riadnej zimy SALEWA M ORTLES TWR STRETCH HD JKT

Nie náhodne som začal práve touto bundou. Je to ľahká vrchná izolačná bunda a už po prvom nosení som vedel, že si budeme rozumieť. Je to presne ten typ bundy, ktorý budete v batohu nosiť pre prípad, že sa zhorší počasie alebo budete musieť na niekoho dlhšie čakať, na zhadzovanie pásov, na pasáže na mačkách a budete chcieť na seba niečo teplé.

Čiže niečo ako ľahká pérovka ? Áno, aj nie. Áno, lebo bude plniť jej funkciu ale nie, lebo má oproti pérovke niekoľko výhod. Výplň tejto bundy je TirolWool® Responsive Stretch 60, ktorú tvorí zo 70 % polyester a 30 % vlna. Preto som ju bez obáv, že poničím výplň, natlačil na spodok batohu a nechal ju tam celý deň. Materiál spája priedušnosť, vodeodpudivosť, odolnosť voči vetru a elasticita.

Označenie HD nám hovorí, že bunda má aj kapucňu. Na rukávoch a leme kapucni sú gumičky, dole na bunde je sťahovacia gumička. Po 4 mesiacoch používania som nebadal na bunde žiadne známky opotrebenia. Poskytuje teplotný komfort páperovej bundy a má výhody, ktoré práve páperová bunda nevie poskytnúť. Jedinou nevýhodou oproti páperovej bunde je to trochu väčší objem, keď je zbalená.

Univerzálne zimné nohavice SALEWA SESVENNA 2 DURASTRETCH M PANT

Aj vy ste sa niekedy pozerali cez prsty a nedávalo vám zmysel, prečo majú niektoré nohavice toľko rôznych použitých materiálov a kadejaké zóny? Práve pri týchto nohaviciach vám to zmysel dávať bude. Spájajú v sebe minimálne 4 rôzne typy materiálov. Od Polarlite fleece, ktorý zvyšuje tepelný komfort v sede a na zadných stranách kolien až po odolnú Anticut Cordura PFC Free Bluesign na vnútornom leme nôh. Iný typ materiálu nájdete aj na prednej časti kolien. A celá táto kombinácia materiálov funguje perfektne.

Nohavice sú vode a vetru odpudivé a majú veľmi dobrú priedušnosť. Ak uprednostňujete nemembránové nohavice na vašu zimnú turistiku alebo skialp, bude to pre vás správna voľba. Nohavice majú úzky športový strih, ktorý dobre sedí. Oceňujem to, že po rozopnutí zipsu na spodku nohavíc je možné ich natiahnuť aj na širšie lyžiarky. Nohavice som si obľúbil aj vďaka tepelnému komfortu a slobode pohybu a nosil som ich vždy keď sa dalo. Sú dostatočne voľné nato, aby sa pod ne pohodlne zmestili v prípade veľkej zimy aj spodky. Po teste som si všimol drobné opotrebenia vo vrchnej časti, kde nohavice odieral batoh.

Mikina SALEWA ORTLES HYBRID TIROLWOOL CELLIANT M JACKET

Aj pri tejto bunde sa rozhodli  konštruktéri v Salewe kombinovať vlnu s polyesterom. Ale pozor, lebo ako nám našepkáva názov bundy, kombinujú sa tu rôzne materiály a zóny. Kapucňa, ramená, predná a zadná časť bundy sú zateplené práve spomínanou kombináciou tirolskej vlny a polyesteru v pomere 40 : 60 s názvom TirolWool® Responsive 60. Po bokoch, v podpazuší a celé rukávy pod ramenom tvorí veľmi elastický a priedušný materiál nazvaný Durastretch.

V spodnej časti bundy, na rukávoch a na leme kapucni sú gumičky. Bunda je tiež vodeodpudivá  a vetruodolná. S touto bundou som sa snažil dlho si nájsť spoločnú reč a musím priznať, že márne. Termoreguláciu, ktorú ponúka jej hybridná konštrukciam, mi nesedela. Na ruky, kde bol tenký strečový materiál mi bolo stále chladno.

Ak bolo teplejšie a tento chlad som nepociťoval, už som sa neprimerane potil na zateplenej časti. To však boli zimné tatranské podmienky. Jej miesto vidím skôr ako bundu do prechodného obdobia. Musím ešte spomenúť, že pri ostatných kusoch testovaného oblečenia mi veľkosť M sedela presne, avšak táto bunda mi bola v tejto veľkosti tesná na hrudníku.

Vlnené tričko SALEWA ZEBRU RESPONSIVE HALF ZIP MS TEE

Asi každý z nás má doma nejaký ten kúsok merino oblečenia. Merino charakterizuje výborná termoregulácia, hrejivosť ak je aj oblečenie z neho vlhké, nezapácha ani po viacerých noseniach a je príjemné na nosenie, keďže merino vlna na rozdiel od klasickej vlny hryzie minimálne. Toto dlhé tričko s vyvýšením krkom a zipsom v hornej časti má vlny 64 % a polyamidu 36% a tento materiál nazvali Alpine Merino Responsive Yarn.

Môže byť toto tričko niečím iné oproti ostatným merino tričkám, ktorých je na trhu naozaj veľa? Môže a naozaj aj je. Materiál je vysoko strečový a perfektne prilieha. Vďaka tejto vlastnosti na vás toto tričko nebude visieť a nebudú voľné miesta bez kontaktu trička a kože, kde by pot stál a nebol transportovaný ďalej. Funkčne funguje preto perfektne. Zaujímavosťou sú ešte ploché švy a po bokoch trička chýbajú úplne. Ako keby celé tričko s výnimkou rukávov bolo z jedného kusu látky. Môže sa to zdať ako drobnosť, ale aj toto prispieva k väčšiemu komfortu. Tričko som po zime nezbalil, ale využívam jeho benefity aj teraz pri jarných behoch.

Skialpový batoh SALEWA APEX GUIDE 35L BACKPACK

Ak sa hovorí, že to najlepšie na koniec, tak pri nás to bude platiť dvojnásobne. Súčasťou mojej práce sú vysokohorské vynášky, preto som citlivý na to, čo mám na ramenách. Preto ma veľmi teší, že každý moment s týmto batohom som si naozaj užíval. Prvou vecou je jeho veľkosť, ktorá mi perfektne sadla.

Veľmi rýchlo a funkčne je možné si ho nastaviť na postavu tak, aby sa vôbec nekýval a nehýbal pri pohybe. Vďaka týmto dvom kľúčovým faktorom je váha, ktorú nosíte, pocitovo nižšia.

35 litrov, ale  veľmi dobre využiteľný objem, ktorý ponúka. Tri technické záležitosti, kvôli ktorým som si ho ešte viacej obľúbil sú, možnosť úplného odopnutia vrchnej kapsy, rolovací vrch samotného batohu ako na vodáckych vreciach a bočný prístup do batohu, čo pri tomto objeme je skôr výnimkou.  Pohodlné a bezpečné pripnutie lyží a čakana sú samozrejmosťou.

Pogumované zipsy, delené veľmi pohodlné ramenné popruhy, odolný materiál Robic Fabric 420D/ Robic 210D Ripstop, chrbtový  systém, ktorý je veľmi dobre odvetraný a  popruh na uchytenie lana s magnetickou sponou sú ďalšie drobnosti, vďaka ktorým mi tento batoh robil a robí stále radosť.

Výsledok testu? Veľmi pozitívny

Pre mňa najväčšou hviezdou boli jednoznačne batoh a nohavice. Nohavice pre svoju funkčnosť a použité materiály, perfektný strih a v neposlednom rade aj dizajn. Ak rozmýšľate nad nemembranovými nohavicami do zimy a na prechodné obdobie, je to správna voľba. Batoh ako naozaj univerzálny kúsok by som odporučil každému, kto hľadá batoh na veľa rôznych náročných aktivít. A navyše je možné si ho zadovážiť  aj v 45 litrovej verzii.

Som vďačný za možnosť testovať tento komplet od Salewy, prinieslo mi to priestor porozmýšľať nad tým, ako som sa obliekal v zime do hôr doteraz a čo by som chcel zmeniť. Tento komplet bol vyskladaný veľmi funkčne a prakticky, zároveň ponúka asi to najlepšie, čo dnešný outdoor pozná. Značka Salewa udáva trendy, a preto by ste sa nemali báť jej odovzdať svoju dôveru, či ste začínajúci či skúsení skialpinisti alebo turisti.

Oblečenie od značky SALEWA nájdeš na eshope galfy.sk (aktuálne aj vo výnimočných zľavách).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *