Skialp oblečenie od northfinder.sk dámsky univerzálny outfit

Skialp je šport, ktorý si vie každá z nás prispôsobiť vlastným schopnostiam a preferenciám. Môžeš si pohodovo vyšlapať svah za bezpečnou lyžovačkou na zjadovke alebo sa krásnymi oblúkmi pustiť dole zo žľabu v horách. No všetky máme jedno spoločné. Pri skialpe sa chceme cítiť komfortne, aby sme si ho mohli čo najviac užiť a samozrejme, chceme dobre vyzerať. A túto kombináciu si trúfam povedať, že nájdeš v oblečení od slovenskej značky northfinder.sk.

Túto sezónu som síce s malým bábom strávila na jednoduchších trasách. No moje nároky na skialp oblečenie rozhodne neklesli ani pri menšom výkone ako počas posledných rokov a hľadala som spoľahlivé a hlavne univerzálne oblečenie, ktoré mi poslúži počas typickej slovenskej zimy s teplotami od -15 po +10 stupňov.

Do testu sa mi dostal skialp outfit pozostávajúci z trička ako prvej vrstvy, bundy na šlapanie a univerzálnych nohavíc. Ako obstál počas tejto sezóny si prečítaš v tomto blogu 😊.

skialp_oblecenie_northfinder_hikemates_bunda_nohavice

Oblečenie na skialp – podľa čoho si ho vybrať?

Ktoré sú hlavné faktory, podľa ktorých by si si mala oblečenie na skialp vyberať? Okrem dizajnu, strihu a farieb, ktoré naberajú pri výbere stále väčší dôraz, sa sústreď hlavne na materiál oblečenia, jeho vlastnosti a funkčné rozloženie.

Aké funkčné vlastnosti by malo mať oblečenie na skialp?

  • Termoizolácia – je podstatné obliecť sa tak, aby si sa neprehrievala. To má totiž negatívny vplyv na tvoje tempo. Tvoje telo pri priehrievaní musí vynaložiť naozaj veľa energie na svoje ochladzovanie a tvoj výkon sa spomalí. Na druhej strane ťa ale musí zaizolovať tak, aby ti nebola zima.
  • Odvetranie ruka v ruke s rýchlych schnutím – keď je oblečenie na skialp dobre odvetrané, neprehrievaš sa v ňom, pretože odvádza teplo a vlhkosť von. Ak sa spotíš, dokáže schnúť priamo na tele.
  • Praktické detaily ako dobre umiestnené vrecká, otvory na odvetanie, elastické ukončenie nohavíc, aby sa dali natiahnuť na lyžiarku tiež výrazne prispejú k pohodliu.
  • Ľahkosť a elasticita – aby bol tvoj pohyb ničím neobmedzený a dynamický, oblečenie sa musí tvojmu pohybu prispôsobiť vďaka svojej elasticite. Kroky na lyžiach sú podstatne dlhšie ako bežné pešie kroky. Pocit ľahkosti pohybu ti dopraje ľahké oblečenie. Rovnako ťa ľahká váha oblečenie poteší pri balení náhradných kúskov do batoha.

Materiály novej generácie, ktoré ti zaručia stabilný komfort

Materiály, ktoré sú v zime najfunkčnejšie a používané veľkými svetovými značkami sú dlhodobo vyvíjané syntetické materiály Polartec ®  a Primaloft ®.

Polartec® Alpha® Direct® je najvyššia rada funkčného materiálu Polartec veľmi obľúbená medzi skialpinistami. Pri svojich výbornych funkčných vlastnostiach je totiž praktický v tom, že nepotrebuje dodatočnú zatepľovaciu vrstvu a tým je oblečenie s jeho použitím ľahšie a spratnejšie. Rýchlosť schnutia je rovnako veľmi vysoká. Je teda naozaj výhodou, ak je použitý na miestach ako chrbát a hruď, kde sa potíme.

PrimaLoft® je v praxi podobný materiálu Polartec Alpha. Je to ľahký a priedušný materiál, ktorý ťa pri pohybe nijako neobmedzuje. Okrem vodeodolnosti chráni aj pred vetrom a napriek výborným hrejivým vlastnostiam je šikovný a spratný. 

Perie – Down je už dávno uznávaná výplň, ktorá má trošku lepšie termoizolačné vlastnosti ako vyššie spomenuté syntetické výplne. Preto je ideálnou alternatívou na bundu na zahriatie. Nepoužíva sa ale počas aktivity samotnej. Perie totiž prestáva hriať, keď navlhne alebo zmokne. Keď teda páperovú bundu prepotíš, nielen že bude dlho schnúť, tepelný komfort ti takto nezabezpečí.

Bez správneho navrstvenia to nepôjde – oblečenie na skialp

Jednotlivé vrstvy tvojho oblečenia spolu vedia spolupracovať. Musíš ich iba správne nakombinovať, aby jedna vďaka druhej odvádzali vlhkosť a teplo a chránili ťa na miestach, ktoré sú viac namáhané a poskytli ti izoláciu proti vetru, chladu a vode.

Základná vrstva, druhá vrstva, zateplovacia vrstva a ochranná vrstva v podobe membrány. To je asi najpodstatnejší základ. Základná vrstva má dobre odvádzať vlhkosť, aby ju mohla druhá vrstva odovzdať von. Druhá vrstva musí teda veľmi dobre dýchať, no zároveň ti poskytnúť potrebnú izoláciu od vetra či vonkajšieho chladu.

Univerzálne oblečenie na skialp od slovenskej značky northfinder.sk

Aby som aj tebe pomohla s výberom, vyskladali sme spolu so slovenskou značkou northfinder.sk univerzálny outfit, ktorý ti poskytne všetky funkčné vlastnosti a praktické detaily, ktoré od oblečenia vyžadujú aj tí najnáročnejší. Všetky kúsky nájdeš na ich webe aj v iných farebných prevedeniach.

Zopár viet o značke Northfinder


Na trhu pôsobí už od roku 1994, kedy začali s výrobou voľnočasového oblečenia. Malými krôčikmi a sledovaním aktuálnych svetových trendov sa dopracovali až k hybridnej skialp kolekcii, z ktorej ti predstavím univerzálny skialpový outfit. Ten som poctivo testoval celú túto sezónu.

1. Rýchloschnúca prvá vrstva – technické tričko Kralova s nákrčníkom

Minimalistický dizajn, strih napasovaný na ženské pohlavie s krivkami a rýchloschnúci veľmi príjemný materiál Dri-release® DUO robia tričko Kralova veľmi dobrou prvou vrstvou outfitu. Vysoká elasticita zabezpečí pocit „druhej kože“, tričko teda nebudeš pomaly ani cítiť. Aj napriek tomu, že je tenké, príjemne hreje. Pri aktivite sa v ňom síce spotíš, no tričko nemá chladivý efekt a rýchlo na tebe vyschne. Interovaný nákrčník je zaujímavá črta, pre mňa to bola novinka. Ale rýchlo som si na ňu ako na prakticku vychytávku zvykla a buffku som prestala potrebovať.

Ak hľadáš univerzálnu základnú vrstvu, ktorá bude dobre spolupracovať so syntetickými výplňami druhej vrstvy, môžem ti mikinu Bukovec iba odporučiť. Ja som testovala veľkosť S, čo je moja bežná konfekčná veľkosť pri 171cm a normálnej postave, sadlo mi veľmi dobre.

Keďže patrím k tým zimomravejšim nerada nechávam spotené tričko ani super rýchlo schnúť na mne počas prestávky na chate. Preto osobne odporúčam mať so sebou tričká dve a môcť si ich podľa potreby meniť.

2. Rýchloschnúca hybridná skialp bunda Krizna – druhá vrstva

skialp_oblecenie_northfinder_hikemates_bunda_nohavice

Najnovšie trendy v skialp oblečení poctivo sledujú potreby skialpinistov a tak to je aj v prípade bundy Krizna. Vďaka hybridnej konštrukcii efektívne reguluje vnútornú klímu a zabezpečuje maximálnu pohyblivosť.

Materiál bundy

Ako uvádza výrobca, bunda ti poskytne vynikajúcu termoreguláciu, ochranu pred poveternostnými podmienkami a maximálny rozsah pohybu.

  • Jedinečná aktívna izolácia Polartec® Alpha® Direct, chránená ľahkou a elastickou 2-vrstvovou membránou, je umiestnená na prednej časti tela, ramenách, rukávoch a čiastočne aj na chrbte. Ako jedna z najlepších syntetických izolácií na trhu Alpha® Direct optimalizuje teplo, odoláva vlhkosti, má vynikajúcu paropriepustnosť a hreje aj keď je mokrá. Alpha® Direct nepotrebuje žiadnu podšívku, čím výrazne znižuje hnotnosť oblečenia.
  • Vetruodolná a nepremokavá membrána (10 000mm /10 000 g/m2/24h) kryje izoláciu Polartec® Alpha® Direct a chráni exponované časti tela pred vetrom, dažďom a snehom.
  • Maximálny komfort a rozsah pohybu dopĺňa priedušný a elastický materiál, umiestnený po bokoch, na vnútornej strane ramien a časti chrbta.

Najväčšie plusy bundy Krizna

Okrem už spomínanej hybridnej konštrukcie, ktorá je z niekoľkých materiálov dômyselne poskladaná som si na bunde cenila aj praktické detaily. 

  • Predĺžené rukávy až na palce, vďaka čomu si na rukáv jednoducho natiahneš rukavicu a nefúka ti doňho.
  • Situovanie vreciek spredu na hrudi je na skialp esenciálne a som rada, že ho mala aj táto bunda. Veľké vrecká s vnútornými sieťkami, do ktorých si vieš uložiť drobnosti na šľapanie bez toho, aby ti cestou vypadávali – naozaj nerada strácam balzamy na pery 😀 Alebo pásy, aby sa zohrialo lepidlo počas dní, kedy si chceš dať viacero výšľapov (zohriatie lepidla totiž pôsobí aktivačne a pásy ti budú na lyžiach pri opakovanom nalepení lepšie držať 😊).
  • Dômyselne odvetrávanie cez vrecká v prípade potreby
  • Veľmi ma potešil detail ako sťahovanie v páse, pretože nemám rada, keď mi bundu podfukuje.
  • Obojstranný zips s dvomi bežcami, ktorý je špeciálne pre ženy vynikajúco praktický.isť na toaletu bez toho, aby si si musela rozopnúť bundu, ale iba trošku otvoríš zips zo spodnej strany. To je naozaj veľký rozdiel.
  • Skvelý je aj dostatočne vysoký límec bundy, aby chránil krk
  • Celkovo strih vhodný na postavu so ženskými krivkami vrátane predĺženej chrbtovej časti.
  • Veľmi pekne a dizajnovo zakomponované reflexné prvky a za mňa super nakombinované farby iba doplnili skvelú funkčnosť bundy.
  • Bunda je dostatočne teplá nato, aby sadla aj zimomravej žienke na aktívny pohyb. V batohu je ľahká a dobre zbaliteľná.
  • Ukončenie zipsov, vďaka ktorému sa s nimi ľahko manupuluje aj v rukaviciach

Univerzálny kúsok v šatníku nielen na skialp

Ja som testovala veľkosť S, ktorá mi sadla ako uliata. Bunda je univerzálnym kúskom, ktorý okrem skialpu poslúži na akékoľvek zimné aktivity, či to je bežkovanie, lezenie, beh alebo turistika. Bunda je vhodná na skialp výšľap. Na zjazd alebo počas dlhších prestávok je potrebné doplniť ju ďalšou vrstvou.

3. Nohavice na skialp – technické, pohodlné, elastické, rýchloschnúce, ľahké  – Kamenista

Ak hľadáš nohavice, ktoré ti doprajú plný rozsah pohybu vďaka svojej elasticite a majú materiály nakombinované tak, aby sa dali nosiť pri jarných túrach v plusových teplotách až po poriadne ufučané zimné dni približne do mínus 5 stupňov, odporúčam ti model Kamenista. Aby boli použiteľné počas celej zimy, vieš ich jednoducho doplniť sukňou alebo krátkymi či dlhými zatepľovacími nohavicami pre extrémne chladné zimné dni.

Najväčšie plusy nohavíc na skialp – Kamenista

  • univerzálnosť nielen na skialpové túry počas celej zimy
  • strih, ktorý veľmi dobre sedí s možnosťou nastavenia pásu vďaka suchým zipsom a dobrá dĺžka
  • vetruodolný materiál na stehnách, vďaka ktorému si chránený pred vetrom a chladom
  • spevnené ukončenie nohavíc s jednoduchou aplikáciou na lyžiarky
  • štýlový dizajn, do ktorého sú veľmi prirodzene zakomponované reflexné prvky
  • predtvarovanie kolien, ktoré predchádza opotrebeniu v tejto oblasti
  • odvetrávanie po bokoch stehien, ktoré som mala otvorené hlavne pri výšľape a skvelo som odvetrávala nadbytočné teplo.

Materiál nohavíc Kamenista

Pri týchto nohaviciach Northfinder ako pri celej skialp kolekcii aplikoval bodymapping, teda rozmiestnenie materiálov podľa potrieb funkčnosti pri aktivite. Takto vyskladaná hybridná konštrukcia ťa ešte efektívnejšie chráni pred nástrahami zimného počasia.

  • Predný panel z dvojvrstvovej pružnej membrány (10 000 mm H₂O / 10 000 g/m²/24 h) zúžených nohavíc blokuje vietor aj vlhkosť.
  • Pod ním je priedušný termoregulujúci flís POLARTEC® Power Stretch® Pro™, mimoriadne pružný a priedušný materiál, ktorý tvorí aj zadný panel.
  • Vodovzdorná membrána spevňuje sed pre väčšiu odolnosť.
  • Strečové manžety na nohách so zipsami Pin-lock a silikónovým gripom vo vnútri sa dokonale spoja s lyžiarkou.
  • Namáhane miesta ako spodok nohavíc je dodatočne vystužená na ochranu pred opotrebovaním alebo poškodením, napríklad mačkami alebo hranami lyží.

Funkčná termoregulácia a výborné zateplenie

Nebola som fanúšikom skialp nohavíc. Posledné roky sa mi najviac osvedčili zateplené legíny, ako najpohodlnejší kúsok skialp outfitu a nohavice som v zime zo svojho šatníka úplne vytesnala. Musím však povedať, že som tento postoj pri nohaviciach Kamenista prehodnotila. Nohavice sú pre mňa prekvapivo pohodlné a nosím ich veľmi rada. Vlastne som si až pri nich uvedomila, že mi v legínach bola zväčša zima.

Domov som chodila často s premrznutými nohami, ktoré sa mi ešte zopár hodín po návrate „rozmrazovali“. V nohaviciach sa mi to nestalo ani raz. Nebolo v nich ale ani príliš teplo, nakoľko sa teplota dala regulovať otvormi na odvetranie. Čiže som konečne objavila čaro naozaj funkčnej termoregulácie pri nohaviciach! Ich veľká výhoda je, že nepotrebujete so sebou mať sukňu na zateplenie, pretože ich izolácia na priemerne chladný zimný deň s teplotami do -5 úplne vystačí. Pod nohavice nenosím spodky, pretože to by znamenalo prehriatie sa.

Ja som pri výške 171cm a normálnej postave testovala veľkosť S, ktorá mi akurát a pohodlne sedela.  Univerzálne nohavice Kamenista ti okrem skialpu rovnako dobre poslúžia na turistike či bežkách.

Ako celkovo hodnotím skialp oblečenie od northfinder.sk?

Som veľmi potešená, že máme na Slovensku značku s tak vysokým štandardom, zmyslom pre detail a napredovanie. Produkty značky Northfinder som doteraz popravde nepoužívala, no táto testovačka ma presvedčila o kvalite a funkčnosti ich oblečenia. Skialp kolekcia značky Northfinder sa určite môže porovnávať s veľkými menami v rámci skialp oblečenia. Milou výhodou sú priateľské ceny a musím povedať, že pomer cena a výkon je pri týchto produktoch veľmi priaznivý.

Oblečenie po jednej sezóne nemá žiadne opotrebenia. V rámci starostlivosti som ho prala vždy približne po 4-och túrach. Na moje prekvapenie nemalo problém so zápachom ani po viacnásobnom použití.

Kde som oblečenie na skialp testovala?

Oblečenie som testovala pri túrach s bežným priemerným tempom. Trasy viedli na obľúbené miesta ako Popradské pleso, vrch Zvolen, Źiarska chata, Sliezsky dom, Smrekovica, Lysec či Brnčalka. Verím, že budúci rok, veci prevetrám aj v poriadnych tatranských podmienkach a pridám sem ešte krásne fotky z terénu.

Aké mínusy som postrehla?

Tu sa zhodujeme aj s testerom Robom, ktorý testoval pánske skialp oblečenie. Jediné, čo mi prekážalo, bolo množstvo papierových visiačiek na produktoch. Tie by som v hľadiska udržateľnosti určite eliminovala aj spolu so šnúrkou so zbytočným plastovým uzatváracím mechanizmom, na ktorej viseli.

A nepodstatný detail, ale ja osobne by som prijala menej nápisov na oblečení. Dobré značky sa totiž dajú rozpoznať na prvý pohľad podľa štýlu, dizajnu a farieb, nemusia byť príliš obrandované. Northfinder už medzi ne isto patrí :).

Ďakujem za pozornosť, ak máš akékoľvek otázky, kľudne mi napíš email na zuzka@hikemates.com a rada ti pomôžem.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *