Skialp oblečenie od northfinder.sk pánsky univerzálny outfit

Skialp, skialpinizmus, skitouring, skimo, pásy. Všetko sú to pomenovania pre aktivitu na horách, ktorá nám stále viac prirastá k srdcu. Niektorým postačia jednoduché trasy popri zjazdovke alebo prechádzky po chaty, iní hľadajú adrenalín v sedlách či v žľaboch vo vyšších horách. No všetci máme jedno spoločné. Pri skialpe sa chceme cítiť komfortne, aby sme si ho mohli čo najviac užiť. A to závisí hlavne od oblečenia.

Oblečenie na skialp – podľa čoho si ho vybrať?

Ktoré sú hlavné faktory, podľa ktorých by si si mal oblečenie na skialp vyberať? Okrem dizajnu, strihu a farieb, ktoré naberajú pri výbere stále väčší dôraz, sa sústreď hlavne na materiál oblečenia, jeho vlastnosti a funkčné rozloženie.

Aké funkčné vlastnosti by malo mať oblečenie na skialp?

  • Termoizolácia – je podstatné obliecť sa tak, aby si sa neprehrieval. To má totiž negatívny vplyv na tvoje tempo. Tvoje telo pri priehrievaní musí vynaložiť naozaj veľa energie na svoje ochladzovanie a tvoj výkon sa spomalí. Všimni si to napríklad u profesionálych skialpinistov, ktorí pretekajú v tenučkých kombinézach, aby pri vysokom tempe dobre odvetrávali nadbytočné teplo a dopriali pretekárovi možnosť vysokého tempa v komforte.
  • Odvetranie ruka v ruke s rýchlych schnutím – keď je oblečenie na skialp dobre odvetrané, neprehrievaš sa v ňom, pretože odvádza teplo a vlhkosť von. Ak sa spotíš, dokáže schnúť priamo na tele.
  • Praktické detaily ako dobre umiestnené vrecká, otvory na odvetanie, elastické ukončenie nohavíc, aby sa dali natiahnuť na lyžiarku tiež výrazne prispejú k pohodliu.
  • Ľahkosť a elasticita – aby bol tvoj pohyb ničím neobmedzený a dynamický, oblečenie sa musí tvojmu pohybu prispôsobiť vďaka svojej elasticite. Kroky na lyžiach sú podstatne dlhšie ako bežné pešie kroky. Pocit ľahkosti pohybu ti dopraje ľahké oblečenie. Rovnako ťa ľahká váha oblečenia poteší pri balení náhradných kúskov do batoha.

Materiály novej generácie, ktoré ti zaručia stabilný komfort

Materiály, ktoré sú v zime najfunkčnejšie a používané veľkými svetovými značkami sú dlhodobo vyvíjané syntetické materiály Polartec ®  a Primaloft ®.

Polartec® Alpha Direct® je najvyššia rada funkčného materiálu Polartec veľmi obľúbená medzi skialpinistami. Pri svojich výbornych funkčných vlastnostiach je totiž praktický v tom, že nepotrebuje dodatočnú zatepľovaciu vrstvu a tým je oblečenie s jeho použitím ľahšie a spratnejšie. Rýchlosť schnutia je rovnako veľmi vysoká. Je teda naozaj výhodou, ak je použitý na miestach ako chrbát a hruď, kde sa potíme.

PrimaLoft® je v praxi podobný materiálu Polartec Alpha. Je to ľahký a priedušný materiál, ktorý ťa pri pohybe nijako neobmedzuje. Okrem vodeodolnosti chráni aj pred vetrom a napriek výborným hrejivým vlastnostiam je šikovný a spratný. 

Perie – Down je prírodná, už dávno známa výplň, ktorá má lepšie termoizolačné teda hrejivé vlastnosti ako vyššie spomenuté syntetické výplne. Preto je ideálnou alternatívou na bundu na zahriatie. Nepoužíva sa ale počas aktivity samotnej. Perie totiž prestáva hriať, keď navlhne alebo zmokne. Keď teda páperovú bundu prepotíš, nielen že bude dlho schnúť, tepelný komfort ti takto nezabezpečí.

Bez správneho navrstvenia to nepôjde – oblečenie na skialp

Jednotlivé vrstvy tvojho oblečenia spolu vedia spolupracovať. Musíš ich iba správne nakombinovať, aby jedna vďaka druhej odvádzali vlhkosť a teplo a chránili ťa na miestach, ktoré sú viac namáhané a poskytli ti izoláciu proti vetru, chladu a vode. Základná vrstva, druhá vrstva, zateplovacia vrstva a ochranná vrstva v podobe membrány. To je asi najpodstatnejší základ.

Univerzálne oblečenie na skialp od slovenskej značky northfinder.sk

Aby sme aj tebe pomohli s výberom, vyskladali sme spolu so slovenskou značkou northfinder.sk univerzálny outfit ideálny do slovenských hôr, ktorý ti poskytne všetky funkčné vlastnosti a praktické detaily, ktoré od oblečenia vyžadujú aj tí najnáročnejší.

Pár slov o značke

Na trhu pôsobí už od roku 1994, kedy začali s výrobou voľnočasového oblečenia. Malými krôčikmi a sledovaním aktuálnych svetových trendov sa dopracovali až k hybridnej skialp kolekcii, z ktorej ti predstavím univerzálny skialpový outfit. Ten som poctivo testoval celú túto sezónu.

1. Rýchloschnúca prvá vrstva – mikina Northfinder Bukovec

Začnem od základnej vrstvy. Do rúk sa mi dostala mikina Bukovec z rýchloschnúceho materiálu Dri-release® DUO. Materiál schne naozaj rýchlo, po dvoch kofolách na chate ti na tele vyschne. Je totiž tenko tkaná, vďaka čomu ti dopraje na jednej strane potrebný tepelný komfort a na druhej sa nebudeš zbytočne prehrievať.

Materiál je na dotyk veľmi príjemný a jemný. Je vysoko elastický a veľmi dobre sedí. Vďaka zipsu po celej dĺžke sa veľmi jednoducho oblieka a vyzlieka. Ak hľadáš univerzálnu základnú vrstvu, ktorá bude dobre spolupracovať so syntetickými výplňami druhej vrstvy, môžem ti mikinu Bukovec iba odporučiť. Ja som testoval veľkosť L, ktorá mi sadla aj na dlhé ruky a výšku 188 cm.

2. Rýchloschnúca hybridná skialp bunda Solisko – druhá vrstva

Najnovšie trendy v skialp oblečení poctivo sledujú potreby skialpinistov a tak to je aj v prípade bundy Solisko. Vďaka hybridnej konštrukcii efektívne reguluje vnútornú klímu a zabezpečuje maximálnu pohyblivosť.

Materiál bundy

Hybridná konštrukcia tejto bundy pozostáva až z piatich rôznych materiálov, ktoré sú veľmi premyslene poukladané.

  • ramená a exponovanú časť chrbta chráni vetruodolná a nepremokavá membrána (10 000 mm /10 000 g/ m2/ 24 h)
  • predný panel, horná časť na zadnej strane a predlaktia sú pokryté ultraľahkou, husto tkanou textíliou s ripstopovou štruktúrou, Pertex® Quantum. Tá chráni pred vetrom a vlhkom a garantuje veľmi dobré odvádzanie vlhkosti.
  • výplň Polartec® Alpha® Direct ako jedna z najlepších syntetických izolácií na trhu optimalizuje teplo, odoláva vlhkosti a hreje, aj keď je mokrá. Nájdeš ju na hrudi, v rukávoch a v hornej časti chrbta.
  • Jedinečná elasticita a priedušnosť prichádza tkaninou Blizzard® Thermal comfort, umiestnenou na chrbte a na predlaktiach.
  • Panely v podpazuší sú vyrobené z látky inšpirovanej technológiou GRID, ktorej úlohou je rýchlo odvádzať pot od tela. Rovnaký materiál je použitý aj na kapucňu pod prilbu s elastickým lemom, ktorá výborne odvetráva.

Najväčšie plusy bundy Solisko

Okrem už spomínanej hybridnej konštrukcie, ktorá je z niekoľkých materiálov dômyselne poskladaná som si na bunde cenil najmä jej praktické detaily.

Predĺžené rukávy až na palce, vďaka čomu si na rukáv jednoducho natiahneš rukavicu a nefúka ti doňho.

Situovanie vreciek spredu na hrudi je na skialp esenciálne a som rád, že ho mala aj táto bunda. Vrecká s vnútornými sieťkami, do ktorých si vieš uložiť drobnosti na šľapanie alebo pásy, aby si zohrial lepidlo počas dní, kedy si chceš dať viacero výšľapov (zohriatie lepidla totiž pôsobí aktivačne a pásy ti budú na lyžiach pri opakovanom nalepení lepšie držať 😊). Skvelé je, že do takto umiestnených vreciek sa dostaneš aj so zapnutým bedrovým pásom na batohu. Vrecká zároveň slúžia na odvetrávanie v prípade potreby, čo je pri vyššom tempe ideálne.

Sťahovanie v páse a obojstranný zips sú v dnešnej dobe, kedy sú takéto komponenty drahé, nazvem to nebežným luxusom. Výrobcovia sa snažia ušetriť na kde sa dá. Hlavne obojstranný zips je skvelý detail, ktorý je veľmi praktický. Keď si bežce necháte v strede hrude slúžia skvelo aj ako jednobodové zapnutie s odvetrávaním., napríklad počas slnečného jarného dňa. Bunda je celkovo ľahká a dobre zbaliteľná.

Opäť veľmi pekne a dizajnovo zakomponované reflexné prvky a za mňa super nakombinované farby iba doplnili skvelú funkčnosť bundy.

northfinder_oblecenie_skialp_hikemates
Hybridná bunda Solisko

Bunda nielen na skialp

Ja som testoval bundu Solisko vo veľkosti L, ktorá mi sadla ako uliata. Bunda je opäť univerzálnym kúskom, ktorý okrem skialpu poslúži na akékoľvek zimné aktivity, či to je bežkovanie, lezenie, beh alebo turistika. Bunda je vhodná na skialp výšľap. Na zjazd alebo počas dlhších prestávok je potrebné doplniť ju ďalšou vrstvou.

3. Nohavice na skialp – technické, pohodlné, elastické, rýchloschnúce – nohavice Rysy

Ak hľadáš nohavice, ktoré ti doprajú plný rozsah pohybu vďaka svojej elasticite a majú materiály nakombinované tak, aby sa dali nosiť pri jarných túrach v plusových teplotách až po poriadne ufučané zimné dni približne do mínus 5 stupňov, odporúčam ti model Rysy. Aby boli použiteľné počas celej zimy, vieš ich jednoducho doplniť krátkymi alebo dlhými zateplovacími nohavicami pre extrémne chladné zimné dni.

Najväčšie plusy nohavíc na skialp – Rysy

  • univerzálnosť na skialpové túry počas celej zimy
  • strih, ktorý veľmi dobre sedí s možnosťou nastavenia pásu vďaka suchým zipsom a dobrá dĺžka
  • vetruodolný materiál na stehnách a zadku, vďaka ktorému si chránený pred vetrom a chladom
  • spevnené ukončenie nohavíc s jednoduchou aplikáciou na lyžiarky
  • štýlový dizajn, do ktorého sú veľmi prirodzene zakomponované reflexné prvky
  • predtvarovanie kolien, ktoré predchádza opotrebeniu v tejto oblasti

Materiál nohavíc Rysy

Pri týchto nohaviciach Northfinder ako pri celej skialp kolekcii aplikoval bodymapping, teda rozmiestnenie materiálov podľa potrieb funkčnosti pri aktivite. Takto vyskladaná hybridná konštrukcia ťa chráni pred nástrahami zimného počasia.

  • Panel od lítka po pás spredu a panel na zadku je vyrobený z 2-vrstvovej membrány a ponúka vynikajúcu pružnosť a zároveň vetru a vode odolnosť.
  • Membrána je vzadu podšitá super priedušným a mimoriadne pružným hrejivým flísom Blizzard® Thermal Comfort  garantuje plný pohybový rozsah. Materiál Bizzard si môžeš predstaviť ako veľmi jemný a príjemný flís.
  • Materiál vzadu na lítku a stehnách je priedušný, hrejivý a skvelo pružný.
  • Namáhane miesta ako vnútorná strana lítok je dodatočne vystužená na ochranu pred opotrebovaním alebo poškodením, napríklad mačkami.

Ja som pri výške 188cm a chudej postave testoval veľkosť L, ktorá mi akurát sedela.  Univerzálne nohavice Rysy ti okrem skialpu rovnako dobre poslúžia na turistike či bežkách.

A moje celkové hodnotenie univerzálneho oblečenia na skialp od northfinder.sk?

Celý skialp set hodnotím ako veľmi pokrokový, kvalitný a prepracovaný, hodný porovnávania s ktorýmikoľvek svetovými značkami. A to nielen vďaka použitým prémiovým materiálom, ale aj ich funkčného rozmiestnenia. Praktické detaily a skvelo sediace strihy celý produkt iba doplnili. A čerešnička na torte? Síce na to ako chlapi úplne nedbáme, celý set k sebe skvelo farebne ladí a verím, že je to pre mnohých skialpinistov pri výbere dôležitý faktor.

Oblečenie po jednej sezóne nemá žiadne opotrebenia. V rámci starostlivosti som ho pral vždy približne po 4-och túrach. Na moje prekvapenie nemalo problém so zápachom ani po viacnásobnom použití.

Príjemné prekvapenie

Úprimne, nevedel som, čo od produktov od značky Northfinder očakávať. Našťastie som ale nedal na svoje predsudky a nechal sa presvedčiť reálnou skúsenosťou. A tá bola viac než pozitívna! Skialp oblečenie od značky Northfinder patrí určite k prémiovým produktom na trhu a som veľmi rád, že sa na Slovensku môžeme tešiť z takto pokrokovej značky, ktorá napreduje a sleduje svetové trendy. Ak je tá možnosť, vždy rád uprednostním slovenské značky, najmä ak ma presvedčili o svojej kvalite a značka Northfinder to po tejto testovačke dokázala.

Kde som testoval?

Oblečenie som testoval naprieč slovenskými pohoriami na pohodových skialpových túrach so svižným tempom alebo extra záťažou v podobe vozíka s dieťaťom. Mikinu som si ale natoľko obľúbil, že som ju vystavoval dennodennej záťaži aj pri bežnom nosení do práce či na lezenie, keďže jej nadčasový športovo-elegantný výzor mi to naozaj skvelo umožnil.

Aké mínusy som postrehol?

Jediné, čo mi prekážalo, bolo množstvo papierových visiačiek na produktoch. Tie by som v hľadiska udržateľnosti určite eliminoval aj spolu so šnúrkou so zbytočným plastovým uzatváracím mechanizmom, na ktorej viseli. Radšej by som privítal kúsok recyklovateľného špagátika a malú visačku s informáciou, že všetky detaily o produkte si viem načítať na webe 😊.

Ďakujem za prečítanie recenzie a prajem skvelé skialpovačky s čo najlepším komfortom v skialp oblečení od northfinder.sk !

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *