Diaľkové trasy alebo viacdňové túry na Slovensku-poznáš ich všetky?

Tento blog pre #hikemates napísal šikovný blogger Matúš Tibenský.

Po vyslovení slovného spojenia “slovenské diaľkové turistické trasy” pravdepodobne väčšine z vás napadne Cesta hrdinov SNP. Je to najdlhšia a najznámejšia diaľková trasa, no okrem nej existujú aj iné. Práve tieto by som chcel predstaviť v sérii článkov.

V prípade, že vás zaujmú a chceli by ste si prečítať viac, tak podrobnejší popis mojich zážitkov nájdete na sociálnych sieťach ako dennik_turistu.

Pre mňa začalo zdolávanie slovenských diaľkových trás v roku 2016, keď som Esenpéčku prešiel. Po tomto skvelom zážitku som uvažoval nad ďalšími turistickými cieľmi a začal som hľadať iné trasy podobné ikonickej Ceste hrdinov SNP.

Našiel som stránku na Wikipédii so zoznamom dvanástich slovenských diaľkových trás a dobrodružstvo sa mohlo začať.

1. Cesta hrdinov SNP – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Cesta hrdinov SNP v posledných rokoch prenikla do povedomia širšej verejnosti, existuje o nej množstvo blogov, kníh, nespočetne veľa príspevkov na sociálnych sieťach a je jej aj venovaná stránka.

Napriek tomu je to s jej presnou trasou zložitejšie akoby sa mohlo zdať. Koniec je bez debaty v Duklianskom priesmyku pri Svidníku. Ako začiatok sa udáva hrad Devín v Bratislave, no na druhej strane až po Štefánikovu mohylu na Bradle je červená značka pomenovaná ako Štefánikova magistrála.

Dvojkríž na vrchole Ďumbiera s pohľadom smerom na Chopok

Je však bežné prejsť Cestu po trase Dukla – Devín postupujúc pohoriami Nízke Beskydy, Čergov, Slovenské rudohorie, Nízke Tatry, Veľká Fatra, Kremnické vrchy, Žiar, Strážovské vrchy, Biele a Malé Karpaty v dĺžke približne 770km.

Najvyšším bodom trasy je Chopok v Nízkych Tatrách, na Ďumbier je potrebné spraviť si menšiu zachádzku. Časovo to vychádza na 3 až 4 týždne pre bežného turistu, no trasa sa dá aj pekne rozdeliť na kratšie úseky, aby si to každý mohol užiť podľa vlastnej chute, tempa a možností.

2. Štefánikova magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Výborný úvod do viacdňových pochodov, najmä pre obyvateľov západného Slovenska, poskytuje Štefánikova magistrála.

Jej trasa býva nesprávne udávaná z Devína na Bradlo, no pred časom bol začiatok zmenený na  Mohylu M. R. Štefánika, ktorá sa nachádza na mieste jeho tragického úmrtia v Ivanke pri Dunaji doslova metre od bratislavského letiska.

Ikonický strom na vrchu Skalnatá a výhľady na Pezinské Malé Karpaty

Trasa teda veľmi príhodne spája tieto dve mohyly. Turista štartujúci v Ivanke pri Dunaji sa po zelenej TZT dostane na Biely Kríž nad bratislavskou Račou a odtiaľ po červenej značke až na Bradlo.

Dokopy to predstavuje 120km, ktoré sa dajú v príjemnom malokarpatskom teréne absolvovať za 4 dni. Najvyšším bodom trasy sú Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát.

3. Tatranská magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Aj naše najkrajšie a najikonickejšie pohorie skrýva diaľkovú trasu. Má dĺžku 83km, začína v malebnej obci Ždiar a končí v Jaloveckej doline pri Liptovskom Mikuláši.

Turista teda prejde všetky časti Tatier – Belianske na úvod, nasledované Vysokými a na záver Západné. Najvyšším bodom trasy je Sedlo pod Svišťovkou medzi Zeleným a Skalnatým plesom, odkiaľ je to na Veľkú Svišťovku naozaj čo by kameňom dohodil.

Bohate na to postačia 3 dni, pričom najkrajšia a najnavštevovanejšia časť je od Ždiaru po Štrbské pleso, ktorá vychádza na príjemné 2 dni.

Stopy kalamity pod Kriváňom

4. Chodník Andreja Kmeťa – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Najkratšou diaľkovou trasou je modro značený Chodník Andreja Kmeťa križujúci Štiavnické vrchy a spájajúci obce Bzenica a Prenčov. Je pomenovaný po slovenskom botanikovi, geológovi, etnografovi a archeológovi Andrejovi Kmeťovi a vedie miestami, kde boli vyznačené prvé turistické chodníky na našom území.

Vysielač na vrchole Sitna nad okolím Štiavnice s typickými tajchami

Samotná trasa má dĺžku 41km s najvyšším bodom na vrchole Sitna. Je teda absolvovateľná za jeden deň. Prípadne si ju turista vie rozdeliť na 2 dni a spoznať ďalšie miesta malebného okolia Banskej Štiavnice.

5. Veľkofatranská magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Veľkofatranská magistrála je typická hrebeňovka. Pokrýva turčiansku vetvu hrebeňa Veľkej Fatry ako aj celú jeho hôľnu časť, kde ležia najvyššie vrchy tohto pohoria.

Začína v kúpeľnej obci Ľubochňa pri Váhu a po 44 kilometroch končí na vrchole Krížnej, kde sa jej červené značenie pripája k červenej trase Cesty hrdinov SNP. Pred Krížnou sa nachádza najvyšší vrch Veľkej Fatry, Ostredok, ktorý je zároveň najvyšší bod trasy Veľkofatranskej magistrály.

Samotnú trasu sa dá absolvovať za 2 dni, no treba ešte prirátať čas a potrebný na zostup či výstup na Krížnu, preto sú 3 pohodové dni tiež vhodnou alternatívou.

Hôľny hrebeň Veľkej Fatry, pohľad od Ostredku na Krížnu

6. Záhorácka magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

V západnom cípe našej krajiny spája Skalicu s obcou Závod červené značenie Záhoráckej magistrály. Zo Skalice návštevník vystúpi na hrebeň Bielych Karpát, kde sa nachádza vrch Tri kopce, najvyšší bod magistrály, aby sa cez Myjavskú pahorkatinu dostal až na piesky Borskej nížiny.

Celá trasa meria 104km a je vhodné vyčleniť si na ňu 3 dni. Jej značná časť sa dá absolvovať aj na bicykli, čo čas prechodu výrazne skráti.

Ráno pri Útulni pod Uchánkom nad Sobotišťom

7. Rudná magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Skvelú možnosť týždňového pochodu južnou časťou stredného Slovenska ponúka Rudná magistrála. Táto spája viaceré mestá a miesta spojené s baníckou činnosťou.

Štartovacím bodom je mesto Zlaté Moravce, odkiaľ sa cez Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a Poľanu dostaneme do sústavy Slovenského rudohoria. Ako názov napovedá je to vlastne sústava viacerých pohorí, ktoré dokopy dajú pohorie s najväčšou rozlohou na území Slovenska.

Najvyšším vrchom celej sústavy Rudohoria je vrch Stolica, ktorý je zároveň najvyšším bodom trasy Rudnej magistrály.

Aby toho nebolo málo, tak práve na tomto mieste Rudná magistrála po 240km svoju púť končí.

Lesy Poľany

8. Chodník Pavla Jozefa Šafárika – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Málo známou diaľkovou trasou je Chodník Pavla Jozefa Šafárika. Pavol Jozef Šafárik bol publicista, etnograf, slavista a univerzitný profesor, ktorý sa narodil v malej dedinke Kobeliarovo, kde sa nachádza jeho rodný dom.

Stolica vľavo a Kráľova hoľa vpravo vypínajúce sa nad okolím Rejdovej

Popred tento dom vedie zelené značenie trasy, ktoré začína v Nálepkove a končí v Jelšave. Turista putujúci týmito málo známymi končinami prejde Volovskými vrchmi, Revúckou vrchovinou a Stolickými vrchmi. Na Stolici, najvyššom bode Chodníka, sa trasa dotkne Rudnej magistrály.

Na 98km dlhý pochod je, vzhľadom na miestami náročný terén a značenie, vhodné vyhradiť si 3 dni.

9. Kysucká magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Druhou magistrálou, ktorú zdatný turista zvládne v priebehu jedného dňa je tá na Kysuciach. Jej dĺžka je totiž 44km.

Začiatočným bodom je obec Makov, odkiaľ sa Magistrála vlní kopcami a osadami Turzovskej vrchoviny, aby skončila v Rakovej iba niekoľko kilometrov od Čadce.

Najvyšším bodom je vrch Hlinené, okolie ktorého na základe môjho zážitku považujem za hubársky raj.

Utešené hríby spríjemňujúce pochod po Kysuckej magistrále

10. Ponitrianska magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Program na nádherný predĺžený víkend ponúka Ponitrianska magistrála pokrývajúca pohoria Tribeč a Vtáčnik, pričom jej dĺžka je 107km.

Červená značka, ktorou je značená, spája mestá Nitra a Handlová, preto je veľmi pohodlne prístupná aj verejnou dopravou.

Najvyšším bodom je vrch Vtáčnik a pri prechode tejto Magistrály si na svoje prídu aj milovníci zrúcanín hradov.

Jedľové Kostoľany z vyhliadky nad obcou

11. Chodník Márie Széchy – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Návštevník slovenských diaľkových turistických trás sa dostane aj na juh Slovenska. Konkrétne do Fiľakova s jeho hradom. Pod týmto hradom totiž štartuje Cesta Márie Széchy.

Cesta spája dva hrady spojené so životom Márie Séčiovej, manželky Františka Vešeléniho. Okrem Fiľakovského je to hrad Muránsky.

Pri chate pod týmto hradom trasa po 83km vedúcich Cerovou vrchovinou, Stolickými vrchmi, Revúckou vrchovinou a Muránskou planinou končí.

Najvyšším bodom je vrch Tŕstie nad Tisovcom a čas prechodu sú 3 dni.

Polia nad Rimavskou Sobotou

12. Východokarpatská magistrála – diaľkové trasy na Slovensku

TRASA

Severovýchodný kút republiky priblíži turistovi Východokarpatská magistrála. Jej najvyšším bodom je Kremenec, ktorý je najvýchodnejším bodom Slovenska a navyše aj trojhraničným bodom, keďže sa zbieha naša hranica s Poľskom a Ukrajinou.

Pred Kremencom vedie trasa od hraničného prechodu v Ubli slovensko-ukrajinským pohraničím a po ňom zas kopíruje hranicu s Poľskom. Z nej sa odkloní až pri obci Obručné, aby vystúpila na Minčol, najvyšší vrch pohoria Čergov, kde trasa Magistrály končí.

Počas 247km dlhého putovania, na absolvovanie ktorého je vhodné vyhradiť si 8 či 9 dní, preskúma turista Bukovské vrchy, Nízke Beskydy a Čergov.

Hrebeň Polonín na hraniciach s Poľskom, v popredí vrch Ďurkovec

13. Barborská cesta – diaľkové trasy na Slovensku

Netradičnou diaľkovou slovenskou cestou je Barborská cesta pomenovaná po svätej Barbore, ktorá je, okrem iných povolaní, partónkou baníkov. Práve z tohto dôvodu spája trasa najvýznamnejšie slovenské banské mestá – Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu.

Cesta je netradičná tým, že strieda viaceré značené turistické trasy a kombinuje ich s úsekmi po neznačených cestách. V teréne je označená žltými šípkami s čiernou vežou, ktorá symbolizuje vežu, v ktorej bola svätá Barbora údajne uväznená.

Táto diaľková trasa je unikátna aj tým, že je označená ako okruh. Oficiálny začiatok aj koniec je v Banskej Bystrici, ale turista môže začať v ľubovoľnom bode trasy s tým, že v ňom aj po absolvovaní celej púte skončí. Na niektorých miestach má pútnik možnosť kúpiť si oficiálne bedeker Cesty.

Barborskej ceste je venovaná vlastná stránka (https://barborskacesta.sk/), ktorá uvádza 9 dní ako čas vhodný na jej absolvovanie. V tomto prípade sú trasy šité na skôr oddychové tempo. Zdatnejšiemu turistovi by malo na 186 kilometrov dlhú trasu stačiť 5 dní.

Barborská cesta – Výhľad na Španiu dolinu z haldy Maximilián.

Tento blog pre vás napísal šikovný blogger Matúš Tibenský. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Peter Trmos Reagovať

    Pozdravujem z Turca. A práve naša ikonická diaľková trasa “Koruna Turca” Ti v zozname chýba. A to považujem za celkom veľké pochybenie v zozname 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *