Spoločný výstup Hikemates na Chatu pri Zelenom plese, pridaj sa

Hikemates nie je len turistický portál, mapy alebo články. Hikemates je hlavne turistický oddiel Klubu slovenských turistov a komunita ľudí, ktorí majú radi hory, prírodu, turistiku a výlety. Aj preto pravidelne organizujeme spoločné komunitné výstupy Hikemates. Vytvárame priestor na spoznávanie prírody, pekných turistických trás a ľudí so spoločnými záujmami. Koronakríza nás síce pribrzdila, ale opatrenia sa uvoľňujú a tak sme sa rozhodli usporiadať výstup na Chatu pri Zelenom plese, ktorým privítame otvorenie tatranských chodníkov po zimnej uzávere. Zober na túru priateľov, prídi na výlet s deťmi alebo len tak sám.

Komunitný výstup sme naplánovali na 20. júna 2020. Po Ďumbieri, Téryho chate a Chate pod Suchým sa opäť spolu vyberieme do Vysokých Tatier.



„Spoločné výstupy organizujeme pretože je to ideálny priestor pre spoznanie nových kamošov, ktorí sú na rovnakej vlne. Je super vidieť ako sa stretnú ľudia z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa nepoznajú a z výstupu odchádzajú ako parťáci, ktorí už majú dohodnuté ďalšie spoločné dobrodružstvá,“ hovorí Paťo z Hikemates.

Chata pri Zelenom plese. foto (c) LD/Hikemates

Trasa z parkoviska Kežmarská Biela voda nás povedie po žltej turistickej značke cez rázcestie nad Matliarmi, Šalviový prameň a Kovalčíkovu poľanu, Dolinou Zeleného plesa až ku chate. Výstup smerom hore má necelých osem kilometrov a aj menej zdatný turista alebo rodiny s deťmi by ho mal zvládnuť asi za dve a pol hodiny.



Tí, ktorí budú mať dosť, sa môžu ostať kochať smaragdovou farbou jedinečného Zeleného plesa obklopeného zo všetkých strán tatranskými štítmi – Kežmarským, Lomnickým, Pyšným, Spišským, Baraními rohmi, Čiernym štítom, Kolovým štítom, či Jastrabou vežou, ktoré vytvárajú jedinečný priestor, kde stojí Chata pri Zelenom plese. Navyše chatár Tomáš pre Hikemates pripraví kapustnicu s čajom za 5€, dostaneš ju ak sa preukážeš stravným lístkom, ktorý si môžeš stiahnuť tu.

Veľké Biele pleso. Foto (c) LD/Hikemates

Ak ti výstup na chatu nebude stačiť, naša trasa pokračuje po červenej značka, okolo Trojrohého plesa až k Veľkému Bielemu plesu. Tesne pod hranicou medzi Vysokými a Belianskymi Tatrami. Z tohto krásneho kúta prírody sa ti otvorí výhľad na panorámu Belianskych Tatier, ktoré sú úplne iné ako Vysoké Tatry. A ak stále nebudeš mať dosť môžeš vybehnúť ešte do Kopského sedla, kde sa ti otvoria prekrásne výhľady na Široké sedlo, Ždiarsku vidlu a najvyšší vrch Belianskych Tatier Havran.


O túre touto časťou Tatier si môžeš prečítať tu:


Turistická chata pri Zelenom plese má dlhoročnú históriu. Prvá takáto budova, aj keď nie budova v pravom zmysle slova, v týchto miestach stála už v roku 1876. Opakovane ju presúvali, ničili ju víchrice a požiare. Nová chata na severnom brehu plesa začala fungovať od 4.7.1897. Niesla meno arcikniežaťa Fridricha Habsburga – Fridrichova chata. Až do roku 1950 sa nazývala Chatou pri Zelenom plese. Potom ju premenovali na Brnčalovu chatu a od roku 1992 sa názov znova zmenil na Chatu pri Zelenom plese.

Všetky praktické informácie o komunitnom výstupe nájdeš v evente na Facebooku. Stretneme sa v sobotu 20. júna o 7:45 na parkovisku Biela voda.

Hromadnou dopravou vychádza najlepšie kombinácia vlak a autobus. Ideme vlakom do Popradu (lístky kúpiš tu) a odtiaľ autobusom na zastávku Biela voda (autobus stojí priamo na parkovisku). Ak sa rozhodneš ísť autom a máš voľné miesto alebo voľné miesto hľadáš, napíš prosím príspevok do podujatia na Facebooku, pozdieľame náklady aj si pomôžeme.

V prípade, že potrebuješ ubytovanie, Apartmány Belveder nám poskytnú až 25% zľavu na všetky typy izieb: apartmány, dvoj-lôžkové izby aj hostel. Stačí ich kontaktovať na tel. čísle +421948505010 alebo prostredníctvom e-mailu info@apartmanybelveder.sk. Tu je webová stránka, kde si môžeš pozrieť ako izby vyzerajú https://www.apartmanybelveder.sk/sk/.

Partneri podujatia: Birell a ZSSK

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *