Spoznaj útulne – Útulňa Limba alebo keď je s Kaufland igelitkou hviezda každý

Ak hľadáš útočisko vo Veľkej Fatre, odporúčame ti útulňu, na ktorej vieš nielen skloniť hlavu, ale aj dostať teplú večeru či plechovku piva. Útulňa Limba pod Rakytovom má výbornú polohu pre tých, ktorí chcú absolvovať hrebeňovku Veľkej Fatry alebo turistov, ktorí si chcú pozrieť východ slnka na neďalekom vrchole Rakytova. Sima a Peťa sa tam vybrali zdokumentovať všetky detaily o útulni, aby si mal/mala všetky potrebné info pred tvojou návštevou :). Prajeme super čítanie!

Tento blog pre vás napísala naša bloggerka Petra Ďurišová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Mierne šokujúca víkendová spoločnosť

„Dobrý deň, ja idem asi s Vami.“ Povedal mi nejaký týpek s igelitkou z Kauflandu pri mojom aute na parkovisku, kde som ráno zaparkovala, aby som vyzdvihla Simu na víkendovú turistiku. Pár dní pred našim ďalším výletom, sme sa totižto na našom instagrame opýtali otázku, či sa k nám chce niekto pridať. Takto sa zapojil Milan, ktorý ako neskôr vysvitlo, išiel na turistiku len kvôli nám a nikdy predtým žiadnu neabsolvoval. A hneď dostal aj prezývku podľa tej igelitky – čo iné ako Kaufland. 🙂

Cieľ bol jasný takmer hneď

Celkom dlho sme v novembri hľadali víkend, kedy by sme so Simou mohli zase vyraziť niekam na hory a otestovať nejakú útulňu na prespatie. Keď sme už konečne mali termín, otázka bola, akú útulňu si zvolíme tentokrát. Počasie malo byť všade nanič, takže voľba bola jasná, neísť ďaleko od Žiliny. A keďže vo Veľkej Fatre je útulní naozaj veľa, tak sme si vybrali Limbu pod Rakytovom. Toto je zase jedna z obsluhovaných útulní, ktorá je okrem vianočných sviatkov a Silvestra otvorená asi celoročne a vždy tam nájdete aj nejakého milého chatára.

Východiskový bod

Na túto útulňu sa najjednoduchšie dostanete z Ružomberskej strany a konkrétne z Liptovskej Osady. Žltá turistická značka začína na mieste s názvom, ktorý si doteraz neviem zapamätať, a zase hľadám tú fotku v mobile. Tak už to mám, je to Hájovňa pred Teplou dolinou (633 m.n.m).

Je tam aj parkovisko, takže tam môžete zaparkovať. A potom je už len na Vás, akú dlhú turistiku si zvolíte, pretože hore sa spájalo niekoľko ciest a dal sa z toho spraviť aj celkom dlhý okruh. Malo to len jednu nevýhodu, že turistiku veľmi pravdepodobne skončíte vo vedľajšej dedinke Liptovské Revúce a tým pádom budete musieť absolvovať ešte 5 km prechádzku po asfalte k autu, tak ako my.

Okrem Kauflandu nám cestou robil radosť aj Meky Žbirka (česť jeho pamiatke)

Tradíciu s vareným vínkom sme tentokrát zanedbali, ale ako sa neskôr ukázalo, vôbec nám to nevadilo, pretože hore na Rakytove nás na druhý deň čakalo takéto mliečne cappučínko. Ale to už trochu predbieham.

Cesta lesom bola taká novembrová klasika, bez snehu, v hmle, so žiadnymi výhľadmi. Tak sme si ju spríjemnili aspoň hudbou od už nebohého, ale napriek tomu legendárneho Mekyho a aspoň takto sme si ho uctili. Je neuveriteľné, s čím všetkým sa dajú spojiť texty v jeho pesničkách. Takto sa nám kráčalo celkom rezko a po 1,5 hodine sme už uvideli zelenú strechu našej cieľovej útulne. Natočili sme pred ňou ešte jedno vtipné videjko s Mekym a Kaufland igelitkou, a išli sme sa konečne zoznámiť s chatárom Dávidom.

Atmosféra útulne

Chatár Dávid bol veľmi sympatický a zaujímavý človek, s ktorým som sa ja osobne veľmi dobre porozprávala. Večer, ktorý sme tam strávili, bol veľmi príjemný a to aj spolu s ďalšími príjemnými ľuďmi a rozhovormi. Chatár nám hneď ponúkol čaj a polievku. Na výber mal dva druhy polievok – kapustnicu s mäskom a šošovicu bez mäsa, ktorú sa naučil variť priamo v Nepále.

Takisto sme si u neho mohli objednať aj raňajky na druhý deň, ale keďže zásob z Kauflandu sme mali dostatok, tak túto službu sme nevyužili. No zvyšní hostia si ich ráno naozaj pochvaľovali. Aj táto útulňa mala svoju špecifickú atmosféru, ako inak pri krbe, tichu a bez elektriny. Simonka a Kaufland hrali karty s ostatnými, ja som si väčšinu času čítala knihu alebo sa rozprávala s chatárom. Neskôr večer dorazila aj partia chalanov, tak sme sa zapojili aj do menšej debatky spolu s nimi.

Informácie o útulni

Prízemie tejto útulne slúži ako jedáleň a na vrchnom poschodí sú matrace na spanie. Na žiadosť chatára sme si nechali dole všetky veci. Teda okrem spacákov, ktoré sme na tejto útulni potrebovali ako jediné.

Všetko, čo sme potrebovali k pobytu v nej, sme tam našli. A to aj vrátane latríny pred útulňou a vody, ktorá tiekla priamo za ňou. Ja osobne som ocenila aj večierku o desiatej, takže až na niekoľkých chrápajúcich chlapov, som sa tam vyspala naozaj parádne. Ráno sme so Simou a Kauflandom vyrovnali svoje účty, rozlúčili sa s ostatnými turistami a vyrazili na turistiku.

Samozrejme, je na každom z Vás, či necháte chatárovi aj niečo navyše. Ale ja osobne si myslím, že za tú prácu, čo tam pre nás robia, si to naozaj zaslúžia. Lebo hladní a smädní sme neboli a nemuseli sme sa k sebe ani túliť, aby nám nebola zima. 🙂

Turistika v okolí útulne

Túto útulňu môžete využiť ako východiskový bod niekoľkých trás. V mapách to určite všetko nájdete. My sme si ráno vzhľadom na čas a počasie, vybrali túru cez Rakytov vo výške 1567 m.n.m a Čierny Kameň. A urobili sme veľmi dobre, lebo Veľká Fatra ponúka naozaj krásne výhľady. Aj keď popravde, by sme toho až tak veľa nevideli, lebo väčšinu času sme šliapali v totálnej hmle. Až vrchol Rakytova, nám poskytol to vytúžené turistické uspokojenie.

A potom sme sa vybrali dole, znova do hmly. Tak ako som už písala vyššie, našu túru sme skončili vo vedľajšej dedinke Liptovské Revúce – stredná Revúca. A keďže autobus, nám odišiel chvíľu pred našim príchodom, museli sme sa prejsť peši po asfalte až k autu v Liptovskej Osade.

Hodnotenie útulne

Mne osobne sa táto útulnička veľmi páčila svojou atmosférou a rozhovorom s chatárom, takže sa na ňu určite ešte vrátim. Ak v nej hľadáte pokoj pri krbe, sviečke, s knihou v ruke alebo pri fajn rozhovore, určite ho tam nájdete a bude pre Vás ideálna, tak ako aj pre mňa. Ak chcete zábavu pri väčšom množstve alkoholu a hrách, tak radšej hľadajte nejakú inú. Tu sa dali hrať len karty, no napriek tomu, nám sa tam veľmi páčilo. A to aj vďaka ďalším turistom, ktorí tam prespali v tú noc spolu s nami a s ktorými sme strávili veľmi príjemný večer. Takže my jej dávame 9 bodov z 10.

GPS súradnice

šírka: 48.956260 ° SŠ

dĺžka: 19.189760 ° VD

Checklist Útulne Limba pod Rakytovom

  1. Obsluha: áno;
  2. Prevádzka: celoročne okrem vianočných sviatkov a Silvestra;
  3. Počet osôb: 15 ľudí na matracoch na poschodí s vlastným spacákom; 
  4. Voda: áno – v prameni za chatou;
  5. WC: áno – latrína pred chatou;
  6. Elektrina: nie je;
  7. Kúrenie – áno, kúri chatár s vlastným drevom, môžete mu pomôcť ho narúbať;
  8. Jedlo a pitie – áno, varí chatár a fakt dobre;
  9. Mobilný signál – áno, výborný;
  10. Nadmorská výška – 1210 m.n.m.;
  11. Cena – platí sa 5 eur za spanie v hotovosti a plus za jedlo, ktoré si tam dáte.

Tento blog pre vás napísala naša bloggerka Petra Ďurišová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *