Stretnutie s medveďom – ako sa chrániť?

Posledné týždne môžete počuť čoraz častejšie správy o stretnutiach s medveďmi. V správach sa dozvedáme aj o útokoch týchto veľkých živočíchov a preto sa otvára otázka, čo robiť keď stretneme medveďa? Mali by sme utiecť? Kričať? Alebo by bolo lepšie mať so sebou rolničku?

Dospelý medveď môže vážiť 300 až 350 kg, fotoarchív Peter Hozza

Medvedie stopy

Prvým dôležitým bodom pri medveďoch je čas, kedy sa nachádzate v lese. Aktivita medveďa hnedého sa zvyšuje s prichádzajúcou nocou, a preto sú najčastejšie stretnutia práve ráno, večer a v noci. Aktivita medveďov dosahuje maximum počas obdobia ruje, ktorá prebieha od apríla až do júla. Počas túry v týchto mesiacoch pozorujte rôzne varovné signály, upozorňujúce na prítomnosť medveďov.

Na niektorých miestach vás budú upozorňovať výstražné tabule, avšak sú tu aj iné znamenia. Sledujte či nevidíte vo vašom okolí stopy medveďa, škrabance po pazúroch na kmeňoch stromov alebo aj samotné kusy srsti. Všetky tieto znaky vás varujú, že ste na mieste, kde musíte byť opatrnejší.

Rolnička a medvede?

Keď už viete, že ste v lese, v ktorom ste objavili stopy medveďa, je nutné, aby ste dostatočne hlasno komunikovali so svojou partiou. Pokiaľ ste sami, je dobré mať so sebou rolničku a výstražne hvízdanie tiež nie je na škodu. Najnovšie vznikla dokonca aplikácia (Ultrasonic Bear Bell), ktorá slúži na odplašenie pomocou ultrazvuku. Ten ľudí nevyrušuje a zároveň vyplaší medveďa.

Opatrní buďte najmä v blízkosti lesných plodov, ktoré medvede s obľubou vyhľadávajú. V blízkosti takýchto miest môžete občas silno zatlieskať, aby ste upozornili medveďa. Ten sa vám, pokiaľ je včas upozornený, ochotne vyhne. Toto však nemusí platiť vždy. Ide najmä o situáciu, keď sa nachádzate medzi medvedicou a jej mláďatami. Nebezpečný je taktiež medveď, ktorý si zvykol na prítomnosť ľudí. V takýchto prípadoch zachovajte pokoj a pripravte sa na ďalšie kroky.

Čo robiť pri stretnutí s medveďom?

Pokiaľ ste spravili všetky predošlé kroky a aj tak sa vám podarilo stretnúť medveďa, musíte zachovať chladnú hlavu.

Ako prvé je treba zostať na mieste a všímať si pohyby medveďa. Vie o tom, že ste tam? Pripravuje sa na útok? Každý krok medveďa je dôležitý.

V prípade, že o vás medveď ešte nevie, nekričte. Mohli by ste vystrašiť medveďa a ten by zaútočil. Neobávajte sa ani pokiaľ sa postaví na zadné laby. V takejto situácií sa snaží pomocou čuchu a zraku zistiť, či sa nenachádzate v jeho blízkosti. Ak ste si istý, že vás nespozoroval , tak sa len tichými krokmi vytraťte z jeho dosahu.

Iná situácia nastáva v prípade, že o vás už medveď vie. Podobne ako aj v prvom prípade, pomaly ustupujte. Nikdy neutekajte! V takejto situácií sa v medveďovi prejaví inštinkt predátora a zaútočí na vás. Je rýchlejší ako ľudia a to po rovine, do kopca a dokonca aj dole kopcom. Zároveň sa odporúča rozprávať sa s ním, avšak je dôležité, aby ste sa nepozerali do jeho očí. Pokiaľ medveď aj po týchto krokoch bude prenasledovať každý váš krok a pripravovať sa k útoku, pripravte sa na obranu.

Hra na mŕtveho

Nakoľko je medveď niekoľkokrát väčší ako my, nemôže dúfať, že by ho nejaký útok ohrozil. V niektorých krajinách, v zahraničí je povinnosťou mať so sebou sprej na medvede, ktorý zachránil život už množstvu ľudí. Je však potrebné dodať, že žiadna ochrana nie je 100%. Vo veľa prípadoch nemusí pomôcť ani samotný sprej, a preto musíte vedieť, ako prežiť prípadný útok.

Určite ste počuli, že najlepšie je hrať mŕtveho, a v takejto situácií je tomu skutočne tak. Pokiaľ medveď zaútočí, tak by ste si mali ľahnúť na brucho, aby ste ochránili vaše životne dôležité orgány. Neoddeliteľnou súčasťou každého turistu je batoh, ktorý vás zároveň chráni na chrbte pred prípadnými zraneniami. Keď ste už v tejto pozícii, chráňte si aj ďalšie dôležité časti tela – hlavu a krk.

Pomocou vašich rúk si zakryte váš krk, pričom vaše paže musia chrániť vašu hlavu.

Počas útoku sa vás medveď môže snažiť otočiť, a preto sa usilujte neustále držať v tejto pozícii. Útok končí až v momente, keď vás medveď nepovažuje za nebezpečenstvo. Po takomto útoku bezodkladne navštívte nemocnicu, prípadne zavolajte na linku Horskej záchrannej služby.

Mali by sme sa ich báť?

Je dôležité ešte raz zopakovať, že medveď je zviera, ktoré je plaché a spoločnosti ľudí sa zásadne vyhýba. Na človeka útočí len pokiaľ ho prekvapíte alebo pokiaľ ste medzi medvedicou a jej mláďatami. Dôležité je zároveň, aby ste zámerne neprikrmovali medvede kvôli fotkám na sociálnych sieťach. Takouto formou sa zvyšuje počet  medveďov zvyknutých na spoločnosť ľudí, ktoré predstavujú omnoho väčšie nebezpečenstvo.

Posledným bodom, na ktorý treba upozorniť sú psy. Nikdy nemajte pusteného psa, pokiaľ sa nachádzate v lese. Pes útočí na medveďa inštinktívne, no v prípade, že medveď zaútočí na psa, tak ten sa vydá naspäť za svojim majiteľom. Aby ste tomuto predišli, majte vždy psa na vôdzke. Pes v určitých situáciách dokáže upozorniť na prichádzajúceho medveďa a dokonca ho dokáže aj zahnať. Čo ale robiť v prípade, ak štekot medveďa priláka? V takejto situácií sa odporúča použiť už spomínaný sprej na medvede, pomocou ktorého môžeme odradiť medveďa od útoku.

Na potulkách lesom si musíme uvedomiť, že sa máme správať zodpovedne a nevyrušovať lesné živočíchy. Takto docielime našu bezpečnosť, ale aj bezpečnosť samotných medveďov.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *