himalaje_trek_hikemates

Three Passes Trek – 16 dňové himalájske dobrodružstvo

Navštíviť Nepál bolo naším snom odkedy sme prvý krát objavili čaro horskej turistiky. Akonáhle to pandemické opatrenia dovolili a táto krajina rokladajúca sa medzi Indiou a Čínou po takmer dvoch rokoch otvorila svoje hranice, pristála v našich emailových schránkach letenka do Káthmandu. Samozrejme nie náhodou – kúpili sme si ju. 🙂 Je začiatok októbra a na prípravu máme presne mesiac. 

Pripravte sa na 200 kilometrový pochod

Prvým krokom je výber treku. Naším víťazom sa stáva prechod troch horských sediel – Three Passes Trek, označovaný ako jeden z najkrajších a najnáročnejších himalájskych okruhov, ktorého súčasťou je aj zachádzka do základného tábora najvyššej hory sveta. Oficiálne zdroje uvádzajú trvanie treku 19 – 21 dní počas, ktorých prejdete cca 166 km a niekoľkokrát dosiahnete nadmorskú výšku nad 5000 metrov. My si trasu prispôsobujeme a za 16 dní robíme dovedna 192 km a nastúpavame 9254 výškových metrov.

Letisko so šikmou pristávacou plochou

Trek začína v mestečku Lukla ležiacom v blízkosti Národného parku Sagarmatha v nadmorskej výške 2860 m. Miestne letisko patrí medzi najnebezpečnejšie a najvyššie položené letiská na svete a z Káthmandu vás tam za 150 eur privezie mini vrtuľové lietadlo. Modlitby počas letu sú odporúčané :D. Na trek vás pustia jedine po zaplatení vstupných permitov v mini búdkach, ktoré stretnete po ceste.

Z Lukly trasa pokračuje do vysokohorského mesta Namche Bazaar pozdĺž rieky Dudh Koshi popretkávanej známymi visutými mostami. Tam má človek poslednú možnosť dokúpiť chýbajúcu výbavu, či vybrať si peniaze a užiť si vymoženosti civilizácie ako kaviareň, či dokonca karaoke bar. Odtiaľ už začína pomyselný okruh, ktorý sa dá ísť obojsmerne. Kvôli lepším možnostiam aklimatizácie volíme smer Chukhung ležiaci pod horským priesmykom Kongma La (5536 m.n.m) – najvyšším sedlom okruhu. Do tejto výšky sa postupným aklimatizovaním dostávame na ôsmy deň. 

Ani solo hikeri nemajú problém

Denná nádielka kilometrov v našich nohách sa pohybuje niekde v rozmedzí od 7 až po cca 20, v závislosti od náročnosti terénu. Ten sa postupne mení z borovicových cez rododendronové lesy, vyprahnutú tundru, až po krajinu nekonečných skalnatých morén a ľadovcov. Miestami sa paradoxne cítime ako v našich Tatrách, až na ten nedostatok kyslíka a o trošku (dosť) vyššiu kulisu hôr :).

Turisti väčšinou tento trek absolvujú v sprievode miestneho sherpu alebo portera, no my máme radi výzvy. Všetko si preto nesieme sami. Naše ruksaky vážia aj s vodou okolo 11 kíl a sme šťastní, že nemusíme trepať stany, ani jedlo pretože ubytovanie u miestnych je dostupné v dedinkách každých pár kilometrov.

Aklimatizácia naša každodenná

Aj keď denne nastúpame okolo 1000 výškových metrov, vždy si dáme záležať aby sme nespali vo vyššej nadmorskej výške ako 400 metrov oproti predchádzajúcemu dňu. Týmto spôsobom chceme dať telu čas zvyknúť si na redší vzduch. Voľne prístupné okolité vrcholy nám dávajú ideálnu možnosť na denné aklimatizačné výstupy a bezpečný návrat do nižšej nadmorskej výšky.

Nikdy by nás nenapadlo, že sa dá kráčať tak pomaly, kým sme sa neocitli vo výške okolo 4500 m.n.m a po každom desiatom kroku nasledoval oddych a funenie. Riedky vzduch nám navodzuje stavy po prehýrenej noci s točením a bolesťou hlavy. 

Nepálci – najmilší ľudia na svete

Hikeri si často niekoľko dňové putovanie volia ako formu sebapoznávania, či akejsi meditácie a absolvujú ho v samote. No ak človek chce, dokáže spoznať fajn parťákov so zaujímavými životnými príbehmi. Takto sa zoznamujeme s Izraelcom Dorom, ktorý sa do Himalájí vybral sám po absolvovaní štúdia medicíny, Pražáka Honzu, ktorý tam šiel v rámci detoxu a dvojicu izraelských mládencov, ktorí si šli užiť život po povinnej službe v armáde.

Netreba zabudnúť na miestnych, ktorí sú v našich očiach stále tými najmilšími a najpohostinnejšími ľuďmi, akých sme na našich cestách stretli. Zvláštne čaro má noc, ktorú trávime u dobrotivého sherpu, prvého Nepálca, ktorý v roku 1979 vyliezol na Ama Dablam (6812 m.n.m) a rozpráva nám o svojom obľúbenom jakovi. Títo ľudia nemajú dokopy nič, v ťažkých podmienkach dopestujú jedine zemiaky, mrkvu a pak choi, no i tak by vám dali aj posledné.

Tipy a triky alebo návod na prežitie v Himalájach 🙂

A teraz si dajme praktické tipy a rady. Rozhodne odporúčame si výbavu doniesť z domu.

VÝBAVA Áno, v Káthmandú sa síce dá kúpiť všetko na pestrofarebných trhoch plných outdoorového vybavenia, no treba mať na pamäti, že sa často jedná o nekvalitný fejkový tovar svetoznámych značiek. Preto neodporúčame nákup výstroje, od ktorej požadujete nejaký výkon. Máme na mysli bundy, ruksaky, topánky, spacáky a nesmeky. Ak by vám naozaj nejaký kus chýbal, nájdete aj značkové predajne, no je ich málo a ceny v nich sú veľmi podobné európskym, prípadne vyššie.

JEDLO Čo sa týka jedla, počas dňa Vám stačia energetické tyčinky. Všade sa dá kúpiť Snickers, no rátajte s tým, že jeho cena s nadmorskou výškou rapídne rastie, tak ako všetko (v 5000 m.n.m cca 5 eur). Toaleťák tu má cenu zlata. V Gorak Shep sme jednu rolku kúpili za 3 eurá 🙂 Stravovať sa budete v ubytovniach – tzv. lodges, ktorých je neúrekom a domáci sherpovia vám radi navaria. Častokrát zľavia z ceny za nocľah, ak sa u nich najete.

PITNÝ REŽIM Rozhodne musíte veľa hydratovať! Aj keď s výškou ubúda pocit smädu, vy musíte robiť pravý opak. Na treku o vodu nie je núdza, aj keď nikde nie je pitná. Preto si vezmite sterilizačné tablety a vodu kupujte balenú, prípadne je možnosť nabrať si ju z mnohých prístupných potokov.

PENIAZE Nakoniec nejaké rady k peniazom. Za 16 dní sme minuli cca 350 eur na osobu. No ak máte radi pivo, prípadne jačí steak, pripočítajte si aspoň 100 eur. Pozor, peniaze si rozhodne vyberte v Kathmandú. Bankomaty v Nepále vám na jeden výber dajú maximálne 70 eur = 10 000 rupií, preto treba robiť výberov viac.  Rátajte s tým, že bankomaty v Národnom parku Sagarmatha sú často nefunkčné, alebo prázdne. 

Nepál – cesta sebapoznania

Ak sa niekedy rozhodnete pre podobné dobrodružstvo s vaším partnerom, bude to to najlepšie, čo môžete pre váš vzťah urobiť. Buď sa hneď po návrate rozídete, alebo zostanete spolu na celý život. Toto extrémne vykročenie z komfortnej zóny, nepohodlie, sústavný pocit zimy, minimálna hygiena a strach o zdravie, preverí nielen silu vzťahu, ale aj psychickú a fyzickú odolnosť človeka ako takého.

Naše nepálske dobrodružstvo v nás doteraz ostáva zapísané slovami oslobodenia sa od nezmyselných a povrchných banalít bežného života. Čas úplne okresaný o materiálno, kde sme dookola opakovali tri činnosti: spánok, chôdzu a jedenie nám ukázal, čo je pre nás v živote skutočne dôležité.

Tento blog pre #hikemates napísali nadšení outdooristi Lucia a Miro, viac o nich sa dozvieš na ich profiloch @lucia__mor & @mirohajdu                                                                                      

Ak máš pripomienku alebo si našiel/a chybu, daj nám prosím vedieť na zuzka@hikemates.com. 

Ak máš super príbeh, recenziu, reportáž či blog s eknými fotkami a chceš sa o svoje zážitky podeliť so svetom a byť inšpiráciou a motiváciou pre ostatných, pošli nám svoj text na zuzka@hikemates.com.

Radi ho zverejníme :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *