Pravnáč

Tip na trip: Liptov na dlani z Pravnáča

Pravnáč je menej známy vrch v Chočských vrchoch.

Dostanete sa naň značenými chodníkmi z dvoch smerov:

My sme sa rozhodli pre ten kratší výstup, čiže našim východiskovým bodom bola Liptovská Anna. Cesta hore nám trvala hodinku.

Auto zaparkujeme na konci dediny pod cintorínom na neplatenom parkovisku.

Bludisko alebo kde sa začína trasa?

Zážitok máme hneď na začiatku túry, keďže značenie tu nie je moc dobré (teda aspoň my sme nevideli veľa značiek, možno sú aktuálne len zarastené :)). Z parkoviska musíte vyjsť nad cintorín. Je jedno ktorou stranou, ale musíte sa dostať nad cintorín a kostolík. My sme sa tu prešli k chatkám, lebo sme si nevšimli značenie na strome :.D Každopádne sa držte zelenej turistickej značky.

Prudké stúpanie

Nad cintorínom sa prejdeme po lúke a prídeme ku križovatke. Tu nás zelené značenie zavedie jednoznačne doprava, no nakoniec zisťujeme, že ideme hore zvážnicou. Stúpanie je tu dosť strmé, ale nie nezvládnuteľné. Zelená viedla pravdepodobne do lesa, ktorý je aktuálne husto zarastený, takže cesta zvážnicou bola tá lepšia voľba.

Prvé výhľady z Pravnáča

Prvé výhľady na Nízke Tatry sa nám naskytnú po 15 minútach stúpania. Kráčame ďalej a keď sa obzrieme dozadu, výhľad na Liptov a Liptovskú Maru sa nám otvára čoraz viac. Po chvíľke sa dostaneme pod skalné útvary Pravnáča a tiež vidíme susednú Čereňovu skalu, ktorá je podľa internetu oveľa viac navštevovaná.

Jaskyňa cestou na Pravnáč

Pokračujeme ďalej, teraz už úzkym lesným chodníkom, kde narazíme na jaskyňu, ktorá je na mapách vyznačená ako „Nad Lipt. Annou“. Cesta lesíkom nám celkom rýchlo prejde. Za chvíľu vyjdeme na hrebeň kde sa nám postupne otvárajú výhľady na neďaleký Choč, Liptovský hrad a okolité kopce.

Liptov na dlani – Pravnáč

Po pár sto metroch po hrebeni už vidíme veľký kríž na vrchole, tak vieme, že sa  pomaly dostávame k nášmu cieľu s kruhovými výhľadmi na Liptov, Oravu, Západné a Nízke Tatry.

Keďže sme na našom výstupe vo štvrtok, sme tu úplne sami. Užívame si ticho prírody, výhľad na Liptovskú Maru z vtáčej perspektívy a vlastne všetky výhľady na okolité hory J

Takže ak chcete zažiť túru na Liptove s nádhernými výhľadmi bez davov turistov, tento vrch odporúčam všetkými desiatimi :).

Tento blog napísala šikovná nová blogerrka Bea Križan. Jej výlety môžeš sledovať aj na jej Instagrame. Chceš sa aj ty podeliť o svoje zážitky z hôr s ostatnými? Napíš email Zuzke na zuzka@hikemates.com a určite niečo vymyslíme :).

Nenápadný a nenáročný, no s jaskyňou a krásnymi výhľadmi na celý Liptov. Taký je nekomerčný vrch Pravnáč v Chočských vrchoch.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *