TIP na TRIP vlakom až k Tatranskému vodopádu Skok

Ideálny program na adventný víkend? Odporúčame ti prechádzku s krásnymi výhľadmi a pri troške šťastia aj zimnou inverziou v Tatrách. Vianočnú atmosféru na Štrbskom plese vystrieda ticho zasneženej tatranskej doliny. Trasa, ktorá má svoje čaro v každom ročnom období! Tiahne sa Mlynickou dolinou až po momentálne zamrznutý vodopád Skok. Je vhodná pre každého dobre vybaveného turistu aj s priemernou kondičkou. Pri 441 výškových metroch a nachodených 10. kilometroch sa ani nemusíš báť, žeby ohrozili tvoju dlhopripravovanú santaclausovskú vianočnú figúru ?

Rovno z vlaku

Ďalšou výhodou tohto výletu je, že ho môžeš absolvovať pohodlne vlakom. Do batohu stačí zbaliť potrebnú zimnú výstroj, dobrú náladu, kúpiť lístok na vlak a môžeš vyraziť. Na vyhľadanie spojenia či zakúpenie lístkov na vlak môžeš použiť web ZSSK, ktorý ti pri plánovaní skvelo poslúži.

Povinná výbava pri zimnom výlete

Správna výbava na hory je základ a určite ju nepodceň. Aby si sa domov vrátil bez zranení, na tento výlet si určite pribaľ turistickémačky alebo turistické protišmykové návleky, paličky a teplý čaj. Teplé zimné oblečenie, rukavice a čiapka sú tiež povinnosť.

Popri Štrbskom plese

Zo zastávky štrbské pleso sa prejdeš po modrej značke až po samotné pleso.  Pre predstavu  zopár faktov o Štrbskom plese. Je druhým najväčším plesom na slovenskej časti Vysokých Tatier v nadmorskej výške 1346 m.n.m. v mieste, kde sa spája Furkotská a Mlynická dolina. Jeho maximálna hĺbka je 20 metrov a ako vo všetkých tatranských plesách, kúpanie alebo otužovanie tu je zakázané. Dá sa na ňom však napríklad previesť na loďke a vidieť Tatry z novej perspektívy, ale to samozrejme iba v letnom období. Štrbské pleso je celoročne strediskom športov. V zime tu máš k dispozícii upravované bežkárske trate a lyžiarske stredisko.

Pri plese sa ďalej na napojíš na žltú značku, ktorá ťa privedie až do cieľa tvojho výletu, pod Vodopád skok.

Popod tatranské štíty

Zima na horách sa často nesie v znamení krásnych inverzií, ktoré si môžeš vychutnať aj s krásnymi výhľadmi na okolité štíty ako Patria, satan či na Soliskový hrebeň. Sľúbili sme ti pohodovú prechádzku, a tak to aj bude. V doline samotnej ťa čaká iba veľmi mierne stúpanie. Keďže sa chodník čiastočne tiahne popri potoku, mačky alebo turistické protišmykové návleky sa ti budú hodiť skoro počas celej trasy. Samotný vodopád, ale aj celý tento výlet je veľmi fotogenický. tak si dobre nabitý mobil a veľa miesta na pamäťovej karte. 

V období mimo tatranskej zimnej uzávery si trasu vieš predĺžiť a absolvovať celý okruh dvoma dolinami popri vodopáde skok, ktorú lemujú krásne plesá. Trasa vedie cez sedlo Bystrá lávka a tešiť sa môžeš na našu partnerskú chatu na Solisku, kde sa vieš občerstviť.

Aplikácia HZS

Ako súčasť bezpečného pohybu na horách ti odporúčame aplikáciu Horskej záchrannej služby, ktorá ti v prípade núdze pomôže jednoducho sa zorientovať a privolať pomoc. Najmä v zimných mesiacoch sa pre každý prípad oplatí mať túto aplikáciu stiahnutú v mobile. Pomoc si vďaka nej vieš privolať iba niekoľkými klikmi. Nezabudni, aj keby si ty sám/sama pomoc zrovna nepotrebovala, môže ju potrebovať niekto cestou. https://www.hzs.sk/app

Nezabudni pribaliť energetické dobrotky

Gastronomický zážitok ti síce kvôli prísnym opatreniam nesľubujeme, no nádielkou vianočných koláčikov by sa dal aj tento nedostatok jednoducho odstrániť ? Zbaliť si ich vieš napríklad do nášho takmer nezničiteľného eko obedára #hikemates. Keď lockdown pominie, určite ti odporúčame reštauráciu Plesnivec, ktorá je kúsok od vlakovej stanice. Vychutnať si tu môžeš perfektné slovenské špeciality za ceny bez vysokohorských prirážok.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *