TIP NA TRIP vlakom – krásny hrebeň Šípu a Podšíp zo Stankovian

Hrebeň, na ktorom sa striedajú krásne výhľady zo skalnatých brál s lesnými chodníčkami a lúkami. Trasa, ktorá miestami preskúša aj vytrénovaného turistu, užiješ si na nej príjemné súkromie a navštíviš krásnu osadu Podšíp s dreveničkami z prírodného skanzenu. Tak v skratke môže vyzerať jeden z tvojich najbližších jesenných výletov, na ktorý sa vieš vybrať pohodlne vlakom a to z veľmi sympatickej stanice Stankovany pod Šípskou Fatrou.

Na trase síce nie je žiadna horská chata, no vodu si vieš doplniť zo studničky a niečo sladké pod zub kúpiť v potravinách pri stanici. Čo dodať, výlet na jednotku s hviezdičkou! Už iba presvedčiť jedného z obľúbených parťákov a vyprosiť si dobré a stabilné počasie. Trasa je vhodná aj pre začiatočníkov, chodník je nenáročný, akurát miestami trošku strmší, takže odporúčame pribaliť turistické paličky.

Trasu začínaš priamo na vlakovej stanici

V Kraľovanoch prestúpiš na malý vláčik, ktorý Ťa zoberie až do Stankovian. Vlaky na seba skvelo nadväzujú, takže to bude bez čakaní. Presné spojenie si pred výletom vyhľadáš stránke železníc www.zssk.sk. Celá okružná trasa je veľmi dobre a prehľadne značená. Ty sa budeš väčšinu trasy pohybovať po žltej a na poslednom úseku po zelenej farbe. Hneď od stanice vedie žltá značka popri kostole a zopár domoch až na štrkovú cestu, ktorá sa napája priamo do lesa. Výhoda tejto trasy je, že nie je veľmi frekventovaná. Nestretneš preto žiadne húfy turistov a výhľady z vrcholu si s trošou šťastia užiješ kľudne v romantickej atmosfére.

Chodníčky košatým lesom

Príjemný chodník lesom Ťa zavedie až na prvú lúku s možnosťou oddýchnuť si a doplniť energiu pod prístreškom. My sme na tomto mieste mali šťastie na inverzné počasie. Vrch Šíp je svojimi inverznými jesennými výhľadmi veľmi dobre známy, preto je jeseň ideálnym ročným obdobím na tento výlet.

Na začiatku lesa je trošku sťažená orientácia kvôli polomu a popadaným stromom, ktoré križujú chodník. Obchádzka je však už časom dobre vychodená a po troške lezenia cez pníky, ktoré sa bude páčiť hlavne menším účastníkom výletu, sa dostaneš opäť na značenú trasu. Stúpanie lesom, ktoré nasleduje, bude dosť prísne, no so správnym tempom a zopár prestávkami ho zvládneš ľavou zadnou.

Skalnatý hrebeň

Už od roku 1980 je celé územie Šípu s rozlohou 302 hektárov chránené ako národná prírodná rezervácia. Hlavným dôvodom pre vyhlásenie bol výskyt vzácnych rastlinných a živočíšnych spoločenstiev viazaných na vápencové a dolomitické skaly.

Lesný chodníček Ťa zavedie až na začiatok hrebeňa, ktorý vedie striedavo hore dole s krásnymi skalnatými vyhliadkami, po prvé tabuľky umiestnené na najvyššom mieste hrebeňa, na vrchole Šíp vo výške 1170 m.n.m. Hrebeň je naozaj dlhý a po dosiahnutí najvyššieho bodu si budeš môcť užívať krásy okolo seba ešte minimálne pol hodinku, až po ďalší bod trasy na ňom, po Zadný Šíp. Od tohto bodu Ťa na trase čaká, potešujúco, už iba klesanie :).

Majestátny kríž, ktorý nestojí na vrchole

Zaujímavé na tejto trase je, že kríž sa nenachádza na najvyššom vyznačenom bode trasy. Okrem toho je kríž priam majestátny, vysoký niekoľko metrov. Muselo byť naozaj náročné ho na tomto hrebeni umiestniť a vyniesť ho hore.

Rozprávková chatová osada Podšíp

Výhľadmi a naozaj rozprávkovym lesom príjemné prekvapenia tejto trasy neskončili. Zo Zadného Šípu po strmšom schádzaní Ťa čaká krásne prekvapenie v podobe malebných dreveničiek, ktoré tu stoja ako pozostatky osady. Poslední obyvatelia opustili túto osadu už pred vyše 70 rokmi, no napriek tomu tu ešte stále možno cítiť horalský spôsob života Liptákov, ktorý je v pôvodných domoch zachovaný. Stojí tu približne desať dreveníc, ktoré sú využívane na chatárčenie, nájdeš tu pekné posedenie a za drevenicami aj studničku s pitnou vodou.

S malými deťmi odporúčame trasu opačným smerom, teda zo Stankovian rovno po zelenej do osady Podšíp, čo je pri naozaj kratučkej trase a pár výškovych metroch krásny zážitok. V okolí dreveníc s deťmi určite dokážete stráviť veľmi príjemný rodinný čas.

Z lúky pri dreveničkách dovidíš až na hrebeň Krivánskej Malej Fatry, na vrcholy Stohu a Veľkého Rozsutca. Lúka je príjemne veterná a ideálnym miestom aj napríklad na púšťanie šarkanov :).

Z Podšípu je to späť na vlakovú stanicu v Stankovanoch už iba približne pol hodinka po zelenej značke smerom na Rybky. Už iba kúsok po ceste cez obec a si späť na stanici! Nám sa cestou podarilo natrafiť na sviežy potok, v ktorom sme si ešte zregenerovali nôžky a stihli sme to presne načas na vlak :).

Túto trasu odporúčame na pekný jesenný deň všetkým turistom. Keďže ide o okruh, vieš si smer samozrejme zvoliť aj opačne, no v tom prípade musíš úseky s nepríjemným strmým stúpaním vyšľapať smerom hore. Z tohto dôvodu odporúčame začať na žltej značke.

Detaily trasy okruhu na Šíp

Trasu na Šíp so všetkými jej detailmi nájdeš aj na našom portáli hikemates.com.

DĹŽKA TRASY 10,3 km

CELKOVÝ ČAS 3:07 h

STÚPANIE +994 m

Hľadáš ďalšie tipy na krásne výlety bez auta? Inšpiruj sa našimi tipmi na miesta, ktoré vieš navštíviť vlakom, je ním napríklad malofatranský vrch Osnica.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *