Tip na trip vlakom so ZSSK – až na vrchol Rysov

Zaži jedno z najväčších dobrodružstiev, ktoré ponúkajú naše Tatry. Vyskúšaj si na jeden deň život horského nosiča pod nákladom! Vlakom so ZSSK pohodlne až pod naše veľhory naprieč poriadnej výzve. Trasa, ktorá je nádherná za každého ročného obdobia a odmena na chate je zaručená! S nocľahom na chate a pri troške šťastia aj krásnym západom alebo východom slnka zostane toto dobrodružstvo medzi tvojimi najkrajšími zážitkami z hôr.

Trasa je vhodná pre skúsenejších horalov a horalky, rovnako ako samotné nosenie nákladu. Odporúčame ti pohodlnú obuv. Pribaľ si určite turistické paličky, pre každý prípad pršiplášť, šiltovku a dostatok tekutín, pretože hore na chate nie je pitná voda (jedine kúpená).

Trasu začínaš priamo na vlakovej stanici #idemevlakom

Tvoj výlet začína na vlakovej stanici Štrbské Pleso a zvoliť si môžeš medzi dvomi druhmi vlakových spojení. Buď si môžeš dopriať vyhliadkovú jazdu tatranskou elektrickou železnicou z Popradu až na Štrbské Pleso popod hrebeň Tatier, ktorá trvá nejakú tú hodinku. Vo vlaku si nezabudni označiť cestovný lístok, čo je oproti bežným vlakom so sprievodcom malá zmena. Druhá možnosť je prestúpiť v Štrbe na ozubnicovú železnicu alebo „zubačku“, ktorá je aktuálne nahradená autobusovým spojením z dôvodu rekonštrukcie trate.

Presné vlakové spojenie si pred výletom vyhľadáš stránke železníc www.zssk.sk.  Na začiatok výletu ťa čaká prechádzka cez miestnu časť obce Štrba, Štrbské Pleso, ktorá môže byť najmä v sezóne trošku zaľudnená. Viesť ťa bude modrá značka, ktorá ťa privedie k samotnému plesu. Tu sa napojíš na červenú a pokračuješ po nej až k ďalšiemu plesu na trase, Popradskému plesu v Mengusovskej doline, už pod samotnými štítmi ďalej od civilizácie.

Na otočku alebo s nocľahom

Ako súčasť plánovania výletu máš na výber, či by si chcel tento zážitok posunúť ešte o jeden level vyššie. Samotné vynesenie nákladu a trasa bohatá na plesá a výhľady sú oboje veľkým skvostom. No s prespaním na Chate pod Rysmi naberie tento zážitok ešte nezabudnuteľnejší rozmer. Prespanie si zarezervuj vopred, všetky informácie nájdeš priamo na stránke chaty. Sezóna chaty trvá od 15.6. do 31.10., v zime je chata zatvorená, keďže je vysoké nebezpečenstvo lavín a terén je ťažko prístupný, hlavne pre nosičov.

Na začiatku a ku koncu sezóny je určite potrebné počítať so snehom na trase. Preto si určite pribaľ turistické mačky.

Chata pod Rysmi zásobovaná celý rok nosičmi

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou (2250 m) a najmladšou tatranskou chatou, ktorá bola postavená v roku 1933. Je situovaná v suťovisku pod sedlom Váha v rovnomennej dolinke, ktorá je súčasťou kotliny Žabích plies v uzávere Mengusovskej doliny. Vďaka tejto polohe bola niekoľkokrát zničená kamennými i snehovými lavínami. Chata v súčasnosti poskytuje nielen stravovanie, ale aj ubytovanie v nocľahárni v strešnej nadstavbe, v prípade potreby i v jedálni na dlážke.

Chata je celoročne zásobovaná horskými nosičmi. Keďže sa chata teší stále vyššej návštevnosti, na pomoc s vynáškami a znáškami nákladu je prizvaná aj verejnosť. Vďaka tomu máš aj ty možnosť priložiť ruku k dielu :).

Popradské pleso a prvé horské chaty

Približne po hodinke a pol chôdze od Popradského plesa dorazíš k prvému „checkpointu“, k nádhernému Popradskému plesu. Tu máš možnosť občerstviť sa na Horskom hoteli Popradské Pleso alebo na Majlátovej chate. Tvoj zážitok potom začne pri Rázcestí nad Popradským plesom.

Na tomto mieste totiž každé ráno čaká nová zásoba, ktorú treba vyniesť na chatu. Na výber máš medzi skutočnou nosičskou krosnou s poriadnym nákladom ako sud piva, plynová bomba či litre minerálnej vody. Alebo naložením nákladu do vlastného batohu. Pre menej odvážnych sú pripravené aj mlieka, menšie balíky vôd a iné suroviny, ktoré chatári práve potrebujú.

Ak máš so sebou vlastný ruksak, náklad si môžeš naložiť priamo doňho. Druhá možnosť je požičať si pripravenú krosnu a spolu s nákladom na ňu prichytiť aj vlastný ruksak. Skús sa doma pobaliť šetrne a minimalisticky, aby si kilá vlastnej výbavy neľutoval/a.

Pod nákladom

Po modrej značke pokračuješ krásnym, na začiatok príjemným a jednoduchým chodníčkom až po rázcestník, kde sa trasa delí na Rysy a Kôprovský štít. Tvoj cieľ je jasný, na začiatok ním bude Chata pod Rysmi, kde zložíš svoj náklad a môžeš sa vybrať ďalej až na samotný vrchol. Od tohto miesta začínaš naberať výškové metre a chodník vedie v strmšom sklone. Nekonečné cikcaky ťa privedú k ďalšiemu, už tretiemu plesu na tejto trase, Žabiemu plesu, ktoré máva často tvar srdca. Je to ideálne miesto na dlhší oddych, z ktorého si môžeš užívať nádherné výhľady do Mengusovskej doliny.

Najťažší úsek trasy

Nad plesom sa začína tvoja najväčšia skúška, výšvih cez takzvaný hang, čo je skalnaté miesto, cez ktoré sú naťahané reťaze a postupové prvky na zjednodušenie výstupu. V tomto mieste ti odporúčame pripnúť paličky na batoh a využívať na postup reťaze a rebríky. Určite je zbytočné ponáhľať sa, pomaly ďalej zájdeš. Bezpečnosť je tu na prvom mieste.

Posledné výškové metre k chate

Od „hangu“ je chata vzdialená ešte aspoň pol hodinku chôdze strmým skalnatým terénom alebo snehovým poľom, podľa ročného obdobia. Ak ti tu budú dochádzať sily a motivácia, predstav si tie dobroty a čapované pivo, ktoré ťa čakajú na chate. Veríme, že s týmto obrazom to pôjde krôčik po krôčiku ďalej. Chata sa nachádza v „Slobodnom kráľovstve Rysy“ a jej okolie je plné zaujímavých objektov ako bicykel alebo autobusová zastávka, ktoré príjemne pobavia.

Chata pod Rysmi!

Na terase zložíš náklad, informuješ chatárov a za odmenu dostaneš na privítanie za hrnček sladkého chatárskeho čaju na doplnenie energie. Jedálny lístok chaty nie je taký bohatý, ako sme zvyknutí z reštaurácií, no keďže každá surovina musí byť vynesená nosičmi, je to aj pochopiteľné. Odporúčame ti napríklad naozaj skvostnú porciu vyprážaného syra :).

K vrcholu Rysov je to ešte kúsok

Vrchol štítu Rysy je od chaty vzdialený ešte aspoň 45 minút chôdze a ľahšieho lezenia v skalnatom teréne. Je prístupný nielen touto trasou od Popradského plesa, ale aj veľmi náročnou a exponovanou trasou z Poľska. Vrchol tohto štítu totiž leží na Poľsko-slovenskej hranici. V sezóne sa tu stretávajú davy ľudí. Preto ti odporúčame vybrať sa sem buď mimo sezóny, najlepšie v mesiacoch jún alebo október, ak si chceš hore na vrchole užiť chvíľku horského kľudu, alebo neskôr večer.

Noc na chate pod Rysmi

Chata pod Rysmi sa na večer zahalí do tmy. Slnečné svetlo nahradia lampáše a ticho zamení vrava hostí, ktorí čakajú na večeru. Na chate môžeš oprášiť aj klavírneho virtuóza, ktorý sa v tebe skrýva a potešiť aj ostatných hostí peknou melódiou. Atmosféra na chate sa nedá úplne opísať slovami, ten kľud a vzdialenosť od všetkých problémov, ktoré zostali dole v doline, to si musí vyskúšať každý sám.

Chata disponuje nocľahárňou, kde spia všetci hostia pohromade na posteliach vedľa seba alebo poschodových posteliach. Priniesť si treba vložku do spacáku alebo vlastný spacák. Pravdepodobnosť, že jeden z tvvojich spolubývajúcich bude chrápať je veľmi vysoká, nezabudni si preto kúpiť poriadne štuple do uší :).

Za priaznivého počasia si určite privstaň, pretože východ slnka z vrcholu Rysov je naozaj nádherný.

Tipy pre nosičov začiatočníkov

Nosenie ťažkého nákladu je pre telo poriadny zaberák. Aby si to fyzicky čo najlepšie zvládal/zvládala, pripravili sme pre Teba zopár rád, ako si nosenie uľahčiť. Nájdeš ich v našom videu.

Parametre trasy

  • DĹŽKA TRASY 21,1 km
  • CELKOVÝ ČAS 8:42 h
  • STÚPANIE +1 456 m
  • MAX. NADMORSKÁ VÝŠKA 2 503 mnm
  • MIN. NADMORSKÁ VÝŠKA 1 298 mnm

Celú trasu nájdeš v našom vyhľadávaní.

Hľadáš jednoduhšie turistické ciele?

Ak preferuješ jednoduhšiu turistiku, inšpiruj sa našimi ďalšími tipmi na výlet vlakom na krásny vrch Šíp alebo malofatranské vrcholy Osnica a Stoh!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *