TIP NA TRIP VLAKOM – Tatranský okruh cez tri chaty

Nie všetky tatranské vysokohorské chaty sa nachádzajú ďaleko v dlhých dolinách, s kondične náročným prístupom a veľa nastúpanými výškovými metrami. Ak hľadáš krásnu túru s výhľadmi na tatranské štíty a oddychom na horských chatách, určite neprehliadni tento náš tip! Túra, ktorá je perfektne vhodná nielen pre pokročilých, ale aj pre rodiny s deťmi alebo začínajúcich turistov so slabšou kondičkou. Okrem toho je celoročne prístupná.

Celú trasu tohto nenáročného výletu nájdeš na mapy.cz. Celkové trvanie by pre bežného turistu malo byť okolo 5,5 hodinky pri nachodených 14,2 km a približne 807 výškových metroch.

Výlet začínaš pohodlne priamo na vlakovej stanici

Náš okruh cez tri chaty vieš odštartovať zo Starého Smokovca, kam sa najpohodlnejšie a bez zbytočných komplikácií s drahým parkovaním pod Tatrami prepravíš vlakmi ZSSK. Presné vlakové spojenie si pred výletom vyhľadáš na stránke Železničnej Spoločnosti Slovensko www.zssk.sk.

idemevlakom

Začíname v Starom Smokovci

Starý Smokovec je centrum diania pod Tatrami. Tradičné slovenské špeciality, drobné obchodíky so suvenírmi na pamiatku, kaviarne s domácimi koláčikmi, to všetko priamo pod Slavkovským štítom. Starý Smokovec sa okrem toho pýši aj krásnou vlakovou stanicou, na ktorej táto naša trasa začína. Od začiatku trasy sa drž modrej značky, ktorá ťa privedie až na Hrebienok.

Po modrej a červenej až na Hrebienok

K dispozícii sú síce dve alternatívy, modrá a zelená trasa, no my ti odporúčame vybrať si modrú aj napriek tomu, že je o pol kilometra dlhšia. Je to málo frekventovaná trasa, ktorá vedie krásnou tatranskou prírodou a na jej konci sa môžeš odfotiť s niektorou z drevených sôch medveďov, ktoré sú popri trase vystavené. K dispozícii sú tu aj príjemné miesta na oddych v podobe drevených lehátok, ďaleko od ruchu obľúbeného Hrebienka.

Najstaršia tatranská chata – Rainerova chata

Z Hrebienka budeme ďalej pokračovať po červenej značke, ktorá nás privedie k odbočke k Rainerovej chate, teda najstaršej chate vo Vysokých Tatrách. Rainerova chata je prvou chatou z troch, v ktorej sa počas túry zastavíme. Založená bola u v roku 1863 Jánom Jurajom Rainerom, po ktorom je aj pomenovaná. Slúži verejnosti ako chata s malým občerstvením bez podávania teplých jedál a ubytovania. V chate je aj malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Je cenným dokladom dobovej architektúry chát.

Zamka alias Zamkovského chata

Po malej prestávke na Rainerovej chate, kde môžeš s troškou šťastia stretnúť aj tatranského maskota, priateľskú líšku Elišku, sa poberieme ďalej po nenáročnom chodníku s množstvom prírodných atrakcií. Na začiatku trasy križujeme Veľký Studený potok, ktorý je na tomto mieste široký a voda v ňom ľadová, no priezračná až tyrkysová. O pár sto metrov ďalej prejdeme okolo hučiaceho Obrovského vodopádu Malého Studeného potoka. Na jar, keď sa topí sneh a po dažďoch je prúd tohto vodopádu veľmi silný a až na chodník striekajú osviežujúce kvapôčky, ktoré najmä v lete turistov veľmi potešia.

Od vodopádu je to k druhej chate, k Zamkovského chate, už iba na skok. Zamkovského chata je pred nepriazňou hôr skrytá v lese, v závetrí a s detským ihriskom a množstvom lavičiek na sedenie obslúži počas sezóny veľké množstvo turistov. Určite patrí k tatranským klasikám, ktoré je by mal každý poriadny turista aspoň jeden krát navštíviť. Krásna pôvodná drevená chata ponúka pocestným nielen vynikajúce domáce jedlá, ale aj možnosť nocľahu.

Pre malých turistov majú na chate milé prekvapenie v podobe pamätného diplomu za výstup na chatu, ktorý si môžu opečiatkovať pečiatkou chaty.

Po červenej až ku Skalnatej chate

Plní síl sa po obede na Zamkovského chate vydávame ďalej po červenej značke. Červené turistické značenie sa na Slovensku používa na najvýznamnejšie, diaľkové či hrebeňové turistické trasy. V prípade Tatier je červenou vyznačená najdlhšia tatranská turistická trasa, 72 km dlhá Tatranská magistrála. My túto trasu budeme pri našom výlete lemovať iba na jej malom kúsku.

Chodníček zo Zamkovského chaty vedie zo začiatku lesom. Je príjemný, jemne stúpajúci, vydláždený balvanmi pre uľahčenie chôdze. Po približne pol hodinke chôdze sa môžeš tešiť na miesto, kde les vystrieda otvorený priestor s výhľadi a nízkou kosodrevinou. Na tomto mieste je postavený aj turistický prístrešok, ktorý ponúka krásne výhľady do Veľkej Studenej doliny, v ktorej leží Zbojnícka chata.

Pod stenami Lomnického štítu

Netrvá to dlho a svahy sa pomaličky preklopia a ty sa ocitneš pod stenami majestátneho Lomnického štítu. Na štít vedie niekoľko horolezeckých výstupových trás a pre laikov na samý vrchol premáva lanovka. Maličká červená kabínka, ktorá premáva na lane osamote má kapacitu iba 14 miest, preto je počet ľudí na návštevu tohto krásneho štítu na deň obmedzený.

Lomnický štít je zároveň jediným tatranským štítom na ktorý premáva lanovka. Štít je ľahko rozpoznateľný vďaka meteorologickej stanici, ktorá sa vyníma na jeho vrchole spolu s konečnou stanicou lanovky. V tej je pre návštevníkov k dispozícii aj malý bufet s cenami s vysokohorskou prirážkou.

Kde je Skalnaté pleso?

Ak by si pri rázcestníku „Skalnaté pleso“ hľadal/a pleso, bolo by to márne. Toto veľmi známe pleso totiž ešte v roku 2021 vyschlo. Tento stav nie je považovaný za finálny, hladina vody v plese sa ešte stále môže obnoviť, no doteraz sa tak žiaľ nestalo.

My sa však od tohto rázcestníku poberieme smerom k maličkej, priam nenápadnej chate. Skalnatá chata sa totiž skutočne skrýva pod skalami alebo lepšie povedané, balvanmi.

Súčasný chatár sa o chatu príkladne stará a vďaka šikovným pomocníkom je terasa pri chate krásne vyzdobená a už z diaľky víta turistov pozitívnou atmosférou.

Chatár a nosič Laco Kulanga

O bývalom chatárovi a otcovi súčasného chatára, Ladislavovi Kulangovi sa hovorí ako o nekorunovanom kráľovi tatranských nosičov. Jeho rekord ostane navždy zapísaný do zoznamu výnimočných vynášok. Medzi nezabudnuteľné patrí rekord – 207,5 kg na Zamkovského chatu a 151 kg vynáška na Téryho chatu. „Z vysokých skalných stien, musíme nadol zliezť, ale srdce je tam, zostalo na horách blízko neba!“ Je jednou z jeho nezabudnuteľných myšlienok.

Aj Skalnatá chata ponúka v obmedzenom množstve pre turistov ubytovanie. Výhľady, či už z terasy alebo z okna chaty smerujú na hrebeň Nízkych Tatier, s dobrými očami uvidíš aj vysielač na Kráľovej Holi. Po celom dni ti odporúčame vychutnať si s týmto pohľadom chvíľku oddychu a napríklad jednu z výborných domácich polievok, ktoré príjemne zahrejú a zasýtia.

A ide sa späť do civilizácie!

Náš okruh je už skoro uzatvorený, po návšteve toľkých krásnych miest a troch vysokohorských chát nás čaká ešte zostup po zelenej značke až do Tatranskej Lomnice. Tu sa s vami na vlakovej stanici lúčime, vidíme sa na ďalšom výlete!

Nezabudni na poistenie na hory

Tak ako na každej túre v Tatrách, aj na tejto by si určite nemala zabudnúť na poistenie na hory. Získať ho vieš napríklad aj cez sezónne členstvo v turistickom klube ako je ten náš, KS Hikemates a platí celú sezónu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *