Tlstá a Ostrá – klenoty Veľkej Fatry TIP NA TRIP

Veľká Fatra patrí medzi turisticky najobľúbenejšie pohoria Slovenska. Turisti z celej krajiny tu môžu navštíviť mnoho vrcholov s rozľahlými lúkami, niekoľko prekrásnych jaskýň a dokonca objaviť aj najohrozenejšie živočíchy a rastliny našej krajiny. Pokiaľ chcete zažiť všetky krásy tohto pohoria na jednom mieste, tak vám odporúčam práve túru na Tlstú a Ostrú.

Základné informácie

  • Čas trasy: 6:30 až 7 hodín
  • Dĺžka trasy: 16 km
  • Prevýšenie: 1100 m
Trasa vedie okrem Tlstej a Ostrej aj cez Lubenú a Bágľov kopec

Začiatok túry

Ako východiskové miesto na túru sme si s priateľkou vybrali obec Blatnica. Zvažovali sme aj možnosť dlhšej trasy z neďalekej obce Rakša, ale pohodlie vyhralo nad dobrodružstvom. Po pozretí predpovede, ktorá hlásila krásne počasie, sme sa rozhodli, že sa nemáme kde ponáhľať.

Do Blatnice sme prišli o 7:30 a vybrali sme si parkovisko, ktoré sa nachádza bližšie k našej trase (cena 6€). Okrem tohto parkoviska sa jedno nachádza aj pri kaštieli (cena 3€), avšak trasa cez dedinu nás veľmi nepriťahovala. Vydali sme sa Gaderskou dolinou smerom k Blatnickému hradu. Po pár minútach sme videli skupinku ľudí odbočovať na modrý turistický chodník, smerujúci taktiež k Tlstej a Ostrej. My sme sa však rozhodli, že táto trasa nám bude slúžiť na cestu späť.

Cez Gaderskú dolinu vedie náučný chodník a preto, pokiaľ vás zaujímajú informácie o medveďoch, rysoch a iných živočíchoch, tak odporúčame, aby ste ju navštívili aj vy.

Ráno sme začali cestou v hmle

Tlstá cez Vápennú dolinu

Asi po pol hodine cesta pokračovala modrou turistickou značkou smerujúcou do Vápennej doliny. Postupovali sme pomerne rýchlo, vonku bolo veľmi príjemné počasie a dokonca ani nefúkal vietor. Po 15 minútach chôdze bučinami sme uvideli prvé skalné bralá, ktoré sú typické pre Tlstú. Pod nimi sa nachádza veľa drobných jaskýň, ktoré môžete z diaľky preskúmať. Treba však dávať veľký pozor v zhoršenom počasí, skaly sú vtedy šmykľavé a za dažďa sú ako ľad.

Bralá lemujú chodník až po Jaskyňu Mažarná, v ktorej sa v zime tvoria krásne ľadovcové kvaple a preto určite odporúčame navštíviť túto trasu aj v zime. Tesne nad jaskyňou sa otvorili prvé výhľady na Turiec a jeho okolie. Dokonca sme mali šťastie na inverziu a tak sme si dopriali krátku pauzu v tichu prírody.

Po oddychu trasa pokračovala cez lesík a postupne sa strácali aj výhľady. Aj napriek tomu prevládala dobrá nálada a dokonca sme spoznali párik Poliakov, ktorý sa cestou stratil. Spolu s nimi sme sa dostali modrou značkou až na vrchol Tlstej.

Vrchol Tlstej a cesta na Ostrú

Z vrcholu Tlstej je krásny kruhovitý výhľad na hrebeňovku Veľkej Fatry, na Turiec a aj na okolité doliny. Ide skutočne o unikátny výhľad, ktorý by mal každý turista aspoň raz v živote vidieť.

Po prvom vrchole sme sa pomaly vydali na Ostrú. Tentokrát sme pokračovali po zelenej turistickej značke, ktorá síce nebola až taká zaujímavá ako predošlá, avšak opäť na nej bolo množstvo skalných brál. Chodník nás najskôr viedol strmým klesaním dole, avšak po chvíľke ho vystriedala rovina a jemné stúpanie. Asi po pol hodine sme zišli na žltý turistický chodník a prišli sme na Zadnú Ostrú. Tu sa otvára prvý výhľad na Ostrú. Z diaľky pôsobí veľmi vysoko, avšak vzhľad klame. V skutočnosti je cesta na vrchol z tohto bodu veľmi krátka a hore budete ani nie za 15 minút. Chodník k nej vedie po úzkych cestičkách, pripomínajúcich hrebeňovku Roháčov.

Tesne pod vrcholom sa nachádzajú reťaze, čiže určite si užijete aj troška adrenalínu. Na vrchole sme stretli českých turistov, ktorým sme poradili ako pokračovať ďalej. Na ich snahu ísť mimo značených chodníkov sme im prehovorili do duše (dali si povedať :D).

Ostrá a jej krásne bralá

Zo samotného vrcholu sa nám otvoril kruhový výhľad na celé okolie. Spolu sme sledovali trasu, ktorú sme prešli. Vidíme Tlstú, Ostredok aj Frčkov, dokonca aj inverzia sa rozplynula, čím sa nám otvoril pohľad na Martin. Aj keď sme prekonali 9 km, zdalo sa to ako omnoho menej.

Po oddychu sme sa vydali späť k rozchodníku Muráň. Odtiaľ cesta pokračuje opäť po modrom turistickom chodníku, ktorým sme sa dostali späť do Gaderskej doliny. Počas tejto trasy sme zistili, že cesta, ktorou sme sa vydali na vrchol Tlstej je omnoho krajšia a preto odporúčame skôr túto trasu. Približne po hodine sme boli naspäť v Gaderskej doline a vydali sme sa k autu.

Zhrnutie

Trasu by som odporúčal každému, kto si chce užiť veľa krásnych pohľadov na pomerne nenáročnej trase. Je však potrebné zbaliť dostatok tekutín a jedla, nakoľko na trase sa nenachádza žiadna chata. Na túre sme stretli aj rodičov s deťmi, avšak ja by som cestu na Ostrú deťom neodporúčal. Kúsok od vrcholu je viacero exponovaných miest a preto, ak sa chcete vydať na oba vrcholy, zvážil by som iba Tlstú. Samotná túra je prístupná celoročne a patrí medzi jednu z najkrajších na našom území, ktoré určite stoja za hodiny chôdze.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *