To jsou panoramata! Alebo krásne výhľady na Liptov z Poludnice

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná nová bloggerka Michaela Bezdeková.

„Neverím, že môžeme vytrčiť päty z okresu!“, bola moja reakcia hneď potom, ako sa mierne uvoľnili pandemické opatrenia. Odkedy @patrikpaulinyi zverejnil na svojom instagrame tip na túru na Poludnicu, náš cieľ bol jasný.

Poludnica je jedným z vrcholov Nízkych Tatier, vysoký 1548m, ktorý ohraničuje Iľanovská dolina zo západu a Jánska dolina z východu. Názov „Poludnica“ jej vraj dali starí Liptáci. Všimli si, že keď sa slnko dostalo nad jej vrchol, bolo pravé poludnie, a teda čas obeda. Má dva vrcholy – Predná a „pravá“ Poludnica. Až si to sem raz poctivo vyšliapete, určite nevynechajte ani jeden.

Zahrejete sa zaručene hneď na úvod

Dostanete sa sem rôznymi trasami. Či už zo Závažnej Poruby, Liptovského Jána alebo z Iľanova. My sme si vybrali Liptovský Ján.

Parkujeme na bezplatnom parkovisku pri hoteli Ďumbier, odkiaľ sa napojíme na turistický chodník značený zelenou trasou. Miernym lesíkom stúpame hore, až sa dostaneme k starej zjazdovke. Už iba pohľad na ňu vám zaručuje, že ak ste sa doteraz nezahriali, teraz ten čas príde!

Sneh nám vŕzga pod nohami, mlčky kráčame hore, každý svojím tempom. Odmenou za tento pomerne náročný úvodný začiatok našej túry sú prvé výhľady. Zhadzujeme prepotené vrstvy, posilníme sa čajom a ovocím a ideme ďalej ?

Cesta pokračuje lesíkom. Stúpanie je citeľne miernejšie, vďaka čomu sa môžeme aspoň vydýchať. Zatiaľ sme stretli iba jednu rodinku a to aj napriek tomu, že je nedeľa a vydarené počasie.

Les sa začína postupne otvárať a spolu s ním aj ďalšie krásne výhľady. Snehu je tu pomerne dosť, takže turistické palice určite oceníte.

Úsek od Rakytovice na Prednú Poludnicu

Kráčame ďalej, mysliac si, že to najhoršie už máme za sebou. Omyl! ? Po vzhliadnutí obrysov pohoria pred nami som vedela, že to najťažšie eštelen príde. Keďže sme deň predtým boli „skitúrovať“, moje nohy neposlúchali tak, ako by som chcela. Schádzame zo zelenej a napájame sa na žltú turistickú značku.

Pozitívne je, že tento úsek je síce strmý, no je pomerne krátky – má iba 1,2 km. Pripravte sa ale na prudké stúpanie, ktoré v prípade snehu a šmýkajúceho sa chodníka môže byť náročnejšie.Cestou sa môžete zastaviť v jaskyni. Je známa tým, že sa v nej od jesene 1944 schovávalo asi 40 Židov zo Slovenska a Poľska. Všetci prežili vďaka obetavým občanom zo Závažnej Poruby, ktorí im, riskujúc vlastné životy, pomáhali.

Vyjdeme z hustého lesa a pomaly sa dostávame do výšin. Mám pocit, že toto stúpanie nikdy neskončí 😀 Poslednýkrát sa vydýcham, zatnem sa a kopnem do vrtule.

Vždy to stojí za to

Wow! Prichádzame na prvý vrchol a kocháme sa výhľadmi. V tomto momente si hovorím, že to za to stálo. Z Prednej Poludnice uvidíte celú Liptovskú kotlinu spolu so Západnými a Vysokými Tatrami. KRÁSA! No moc sa nezohrievame, keďže vieme, že na ten „pravý“ vrchol musíme ešte chvíľu šliapať.

Brodíme sa snehom ešte ďalších cca 10-15 minút a tešíme sa, aké výhľady nám ponúkne druhý vrchol. Tu už stretávame viac ľudí, ktorí zrejme prišli inou trasou ako my. Zo Zadnej Poludnica sa vám krásne otvoria Nízke Tatry – od Chopka až po Veľký Bok.

Najfotogenickejším „insta-pointom“ je jednoznačne táto skala, odkiaľ máte výhľad na hlavného predstaviteľa Vysokých Tatier – Kriváň. Ak je na vrchole viacej ľudí, musíte si vystáť rad ? Začína fúkať vietor, preto pomaly začneme schádzať dole. Išli sme rovnakou trasou, akou sme išli aj hore.

Túto túru hodnotíme 5* z možných 5*

Túra na Poludnicu je pomerne menej často navštevovanou trasou v Nízkych Tatrách. Ak budete mať trochu šťastia, možno vďaka tomu stretnete aj nejakú zver ? Celkový výstup hore trvá cca 2:30 – 3:00 hod., závisí to od vašej kondície. Zhodnotila by som ju ako stredne náročnú túru. Výstup na vrchol je miestami veľmi strmý, no väčšinu trasy sa vám odkrývajú krásne výhľady. Keď zvládnete výstup na Prednú Poludnicu, určite nevynechajte Zadnú. Horám zdar!

Tento blog pre vás napísala naša nová bloggerka Michaela Bezdeková. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *