Tohtoročná lavínová sezóna patrí medzi najbezpečnejšie, zomrel jeden človek. Je za tým málo snehu aj koronavírus

V zimných mesiacoch sme si v našich horách veľa snehu neužili. Na jednej strane to mnohých nepotešilo, no na druhej strane, aj vďaka tomu bola uplynulá sezóna jednou z najbezpečnejších z pohľadu lavín, ich obetí a lavínovej situácie. Ako uvádza vo svojom hodnotení lavínovej situácie počas sezóny 2019/2020 Stredisko lavínovej prevencie HZS, ani raz počas tejto sezóny nebol vyhlásený 4. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Málo snehu sa prejavilo počas zimy vo všetkých hlavných pohoriach. Lyžovačka bola obmedzená väčšinou na umelý sneh, na hrebeňoch Nízkych Tatier bolo snehu veľmi málo, na prelome rokov boli aj na Ďumbieri skaly takmer bez snehu. Vo Veľkej a Malej Fatre bolo snehu veľmi málo.



Zimná sezóna si pri lavínových nehodách vyžiadala najmenej obetí za uplynulých 20 rokov. V lavínach zahynul jeden človek a jeden sa zranil. Obaja freerideoví lyžiari sa ocitli v lavíne v polovici decembra v Školskom žľabe na severnej strane Chopku. Jedného sa podarilo zachrániť, druhý pod snehom neprežil. Pri ďalších štyroch lavínových nehodách boli úplne alebo čiastočne zasypaní ešte traja ľudia. Všetci prežili.

Obete lavín v slovenských horách. Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie HZS

Snežilo predovšetkým v decembri a na začiatku februára. V januári 2020 bolo teplo, aj na horách. Až vo februári pripadlo vo vyšších polohách 40-80 centimetrov snehu, čo malo vplyv aj na zvýšené lavínové nebezpečenstvo, ktoré sa v druhej polovici februára prehuplo až do 3. stupňa. Špecialisti zo Strediska lavínovej prevencie práve v poslednom týždni februára zaznamenali až 4 lavínové nehody, pri ktorých boli zasiahnutí skialpinisti alebo freerideri.

Lavínka pod Smutným sedlom. Foto: Stredisko lavínovej prevencie HZS

„Situácia sa v priebehu marca ukľudnila a postupne sa začala ozývať jar. Podmienky na skialpinizmus boli výborné. Od 13. marca sa ale naše hory vyprázdnili vplyvom protiepidemiologických opatrení. Prevládalo stabilné počasie, firnový sneh. Zima ešte pohrozila v treťom marcovom týždni. Mali sme zvýšené lavínové nebezpečenstvo – 3.stupeň. Apríl bol potom stále v znamení slnečného počasia a snehu pomaly ubúdalo,“ konštatujú vo svojej správe experti na lavíny zo Strediska lavínovej prevencie HZS.


Prečítaj si rozhovor s členom Strediska lavínovej prevencie >>>


Aj túto sezónu lavína zasiahla Chatu pod Rysmi, no vážnejšie ju nepoškodila. Pozrite si zábery v reportáži TV Markíza.