TOP 6 APLIKÁCIÍ NA VÝLETY DO PRÍRODY

Keď sa pripravujte na túru, určite sú aplikácie v telefóne to posledné na čo myslíte. A možno vám na túre napadne len jedna appka a pri nej, aké fotky s dych berúcimi pózami na ňu potom zavesíte. Ja vám ale predstavím šesť aplikácii, na ktoré sa v prípade úrazu, zablúdenia, zmeny počasia, či len zo zvedavosti môžete priamo v teréne obrátiť.

  • HZS
  • Mapy.cz
  • SHMUapp
  • Strava
  • PlantNet
  • SkyView Free

1. HZS

Aplikácia Horskej Záchrannej Služby by mala byť azda tá najdôležitejšia vo vašom mobile pri túrach. Nikdy neviete, čo sa môže cestou prihodiť a práve na takéto situácie bola táto appka vytvorená. Viete v nej buď zavolať pomoc, či nájsť návod ako v danej chvíli postupovať.

V aplikácii si vytvoríte profil, kde môžete uviesť vaše osobné informácie ako vek, váha, výška, jazyk ktorým rozprávate, ale aj vaše zdravotné údaje. Tie v prípade potreby dostanú záchranári a budú vedieť lepšie posúdiť váš stav.

V aplikácii si viete pozrieť aj varovania a výstrahy na hory, ktoré by ste si obzvlášť v tomto jesennom a neskôr zimnom a jarnom období určite mali pozrieť pred cestou. Nájdete v nej aj miesta záujmu ako napríklad horské chaty, záchranné stanice a oblastné strediská HZS a to aj s polohou na mape, prípadne číslom na chatu.

Zaujímavou a dôležitou súčasťou appky je aj kniha vychádzok a túr. Tu sa viete zapísať do akej oblasti idete, aký druh aktivity budete vykonávať a odkiaľ ste sa vydali, kam máte namierené a kde túru ukončíte. Čím viac inormácii poskytnete tým jednoduchšie to budú mať záchranári. Ale dúfam, že túto appku vám bude stačiť používať len preventívne a nenastane tá život ohrozujúca situácia.

https://app.hzs.sk/

2. Mapy.cz

Najlepšia aplikácia do hôr a na horské cestičky u nás je jednoznačne Mapy.cz. Nájdete na nej turistickú mapu, so všetkými funkciami čo k turistike človek potrebuje. Mapa vám ukáže všetky turistické aj cyklistické chodníčky. Prostredníctvom plánovača trasy sa dozviete ako dlho vám trasa v teréne bude trvať a nájdete v nej aj kopec nových POI (point of interest).

Tieto POI  sú napríklad smerovníky, útulne, altánky, studničky, vodopády, autobusové či vlakové zastávky či pamiatky. Väčšina z týchto POI sú v appke aj s fotografiami, ktoré vám pomôžu lepšie sa zorientovať. Mapa vám presne ukáže vašu polohu a v prípade, že si nie ste istý kadiaľ sa vydať, stačí na mape určiť bod, kam sa chcete dostať a mapa vás zavedie správnou cestou, no dá vám aj na výber z rôznych alternatív.

Pri vytváraní trasy si môžete pozrieť aj výškové prevýšenie, ktoré počas jej prechodu absolvujete. Taktiež vám vie povedať aké počasie vás čaká a vy sa už rozhodnete, či si pribalíte pršiplášť. Trasy a body na mape si môžete uložiť a triediť, aby ste sa k nim nabudúce opäť dostali.

Výhodou Mapy.cz sú aj offline mapy. Ak stratíte signál, mapy ktoré ste si stiahli vás stále rovnako dobre dovedú do cieľa. Ďalším zaujímavým vybavením appky je Výlet po okolí. Táto funkcia vám ukáže rôzne trasy vo vašom okolí, ktoré môžete absolvovať ak ste napríklad na mieste, kde okolie nepoznáte. Vybrať výlet si môžete sami v závislosti od dĺžky trasy.

Mapy.cz sú kompletne zadarmo čomu sa ja určite teším, keďže ich využívam pri každom výjazde. Takisto som s týmito mapami nemal ešte žiadnu zlú skúsenosť a považujem ich za najspoľahlivejšie turistické mapy minimálne na Slovensku a v Česku.

www.mapy.cz

3. SHMUapp

Počasie si asi pozeráte ešte pred tým ako vyrazíte na túru, no istota je guľomet. SHMUapp síce nie je oficiálna aplikácia Slovenského hydrometeorologického ústavu, no informácie čerpá priamo z ich webu.

V appke nájdete napríklad model ALADIN či  ECMWF. Neobišli ju ani radary, výstrahy a môžete si z nej na plochu vytiahnuť šikovné widgety. Ak si nebudete istý počasím, napríklad v Tatrách, kde sa vie náhle zmeniť, otvoríte si appku a rázom viete ako na tom ste. Rovnako tak aj pri viacdňových prechodoch je lepšie pozrieť si počasie každý deň, lebo bude určite aktuálnejšie ako pred odchodom z domu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.earendil.shmuapp&hl=sk&gl=US

4. Strava

Mobilná aplikácia Strava je jedna z celosvetovo najpoužívanejších aplikácia na zaznamenávanie športových aktivít. Táto appka sa najviac využíva na bicyklovanie a beh, no zaznamenávať môžete naozaj širokú škálu športov od turistiky cez kajakovanie až po jógu. Takže to sú ako indoorové tak aj outdoorové športy a aktivity.

V appke si viete pozrieť svoj týždenný, mesačný či ročný prehľad aktivít a získať tak prehľad, ako veľmi ste aktívny a či u vás nastáva nejaký progres. Taktiež máte možnosť pozrieť si pri danej aktivite analýzu svojho výkonu ako napr. tempo, tep, prevýšenie, rýchlosť… Stravu viete využiť nielen na zaznamenávanie, ale aj na tvorenie nových trás ktoré by ste chceli navštíviť. Vďaka globálnym heatmapám si viete pozrieť kadiaľ šli ľudia pred vami a či je teda daná trasa vhodná na šport alebo nie.

Stravu osobne používam už viac ako rok a neviem si ju vynachváliť. Je to taká malá sociálna sieť športovo aktívnych ľudí. Ak máte kamošov s ktorými chodíte vonku na túry a podobne, viete si vytvoriť vlastný klub, v ktorom sa môžete porovnávať vo svojich výkonoch a vytvárať klubové eventy. Taktiež sa viete prihlásiť do klubu vo vašom okolí a spoznať tak nových ľudí s podobným športovým koníčkom.

Nie všetky možnosti ktoré Strava ponúka nájdete v appke, niečo sa do appky z webu ešte nezmestilo, tak sa občas treba pozrieť na Stravu aj z počítača. No pri športovaní vám bohato postačí aj to, čo máte v mobile.

Bohužiaľ v tejto aplikácii nedostanete všetko zadarmo. Ak budete chcieť  nejaké výhody či analýzy aktivít budete si musieť zaplatiť. No aj free verzia má čosi do seba a väčšina užívateľov Stravy nemá platené členstvo.

https://www.strava.com/mobile

5. PlantNet

Idete si len tak po lese či lúke a zbadáte krásnu rastlinku, no neviete čo je zač. S tým vám poradí PlantNet.

Aplikácia na rozpoznávanie rastlín. Stačí odfotiť obrázok rastliny, nahrať ho do appky a tá sa bude snažiť určiť o akú rastlinu ide. Niekedy si nebude na sto percent istá, no vtedy vám ukáže podobnú a vy už sami určíte, či a ktorá to naozaj je.

Poradiť môžete aj iným ľuďom, ktorí si nie sú istí, ako sa ich rastlina volá. Z domu aj na túre sa teda môžete dozvedieť niečo nové o našej nádhernej prírode.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.plantnet&hl=sk&gl=US

6. SkyView Free

Noc na horách vie byť naozaj kúzelná. Tam z miest kde je ľudí menej a nočná obloha nedýcha oranžovým smogom mestského osvetlenia, tam viete pozorovať rôzne hviezdy či súhvezdia, o ktorých ste ešte nepočuli.

Pomôcť si môžete aplikáciou ktorá vám jednotlivé hviezdy pomenuje a ukáže ich trajektóriu. Vie ich aj pospájať, kde z nich vytvorí súhvezdia a dotvorí mytologický náčrt daného súhvezdia. Pozorovať môžete aj planéty, mesiac, Hubblov vesmírny ďalekohľad, ISS…

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.t11.skyviewfree&hl=sk&gl=US

Všetky tieto appky vám ale pomôžu len ak budete mať pri sebe mobil. Tak si ho pred túrou nezabudnite nabiť. Odporúčam vám ale používať ho čo najmenej, aby ste si výlet užili čo najviac. Na túry chodíme, aby sme si vychutnali prírodu a nie pozerali do mobilu. Naplánujte si túru z domu a mobil vytiahnite na túre až vtedy, keď ho budete naozaj potrebovať. Ani rastliny nemusíte poznať všetky, niektoré si nechajte aj nabudúce 🙂 A ak patríte k tým, čo sa chcú odpojiť úplne, vždy informujte svojich blízkych kam idete na túru, ako dlho sa asi zdržíte a kedy sa plánujete vrátiť. Taktiež si nezabudnite pribaliť kvalitnú mapu, napríklad zeleno-žltú mapu od VKU a kompas/buzolu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *