Trek v Amerike – Allen Mountain

Tento blog pre #hikemates napísal šikovný blogger Patrik Horváth.

Glacier National Park sa nachádza v Spojených štátoch amerických, v severozápadnej časti štátu Montana. Má rozlohu 4047 km2. Spolu s kanadským národným parkom Waterton je súčasťou svetového prírodného kultúrneho dedičstva UNESCO ako „Medzinárodný park mieru Waterton-Glacier“. Rozprestiera sa pri hrebeni Skalnatých hôr, nachádza sa v ňom viac ako 130 pomenovaných jazier, niekoľko ľadovcov, pestrá fauna a flóra. Nie nadarmo si Američania nazvali túto rozsiahlu oblasť ako „The Crown of the Continent“.

Teší sa veľkej popularite, len v roku 2019 ho navštívilo niečo cez 3 milióny turistov. Ponúka viac ako 1200 km značených turistických ciest poskytujúcich vynikajúce príležitosti, či už pre krátke alebo niekoľkodňové výlety s naloženým ruksakom na chrbte (pozor ! na prespatie v parku potrebujete povolenie, ktoré sa vydáva na Ranger staniciach), každý si tu nájde to svoje.

Na úvod niečo málo o národnom parku Glacier, no pozrime sa na jednu z dominánt tvoriacich jeho samotnú panorámu. 

Allen Mountain s výškou 2859 m.n.m (9381 ft) patrí oficiálne k tretiemu najvyššiemu vrcholu v údolí Many Glacier (vyššie sú už len Mount Siyeh 3052 m.n.m. a Mount Gould s 2911 m.n.m.). Pohľad naň myslím vyráža dych, veď posúďte sami jeho majestátnosť.

Samotný trail začína pri hoteli Many Glacier situovanom v oblasti nazývanej rovnakým názvom Many Glacier. Počas sezóny, približne od konca júna do polovice septembra, jazdia do tejto oblasti autobusy pre turistov, mimochodom zdarma, pod správou národného parku. Jediné za čo musíte zaplatiť je samotný vstup do národného parku. V tom sa národné parky v Amerike odlišujú od tých našich slovenských. Poplatky za vstup do národného parku môžete nájsť na tejto adrese: https://www.nps.gov/glac/planyourvisit/fees.htm. Pokiaľ plánujete v parku stráviť viac času, čo určite odporúčam z vlastnej skúsenosti, je lepšie si požičať auto, ušetrí vám to kopu času.

Ale vráťme sa naspäť k samotnému hikeu. Na začiatok musím upozorniť, že tento trial nie je značený a teda oficiálnou turistickou cestou, preto si odporúčam pred samotným výstupom podrobne naštudovať trasu. Je niekoľko ciest, ktoré vás zavedú na samotný vrchol. Ja vám opíšem jednu z nich, nazýva sa High Traverse/Great Break Route. Táto výstupová cesta je preferovaná mnohými turistami, ktorý sa rozhodnú zdolať Allen Mountain. Je to veľmi vzrušujúca a malebná cesta. Zahŕňa prechádzku lesom, prudké stúpania, lezenie po skalách, no ako odmena sa vám ponúkajú malebné alpské jazerá a impozantné prírodné scenérie všade navôkol.

Prvý úsek cesty je nazývaný High Traverse Route, ktorý vás zavedie do Snow Moon Basin. Druhý úsek dostal pomenovanie Great Break. Celkovo zdoláte prevýšenie takmer 1400 m, čo vám môže trvať približne 3 ½ až 6 hodín v závislosti od kondície.

Pri hoteli sa nachádza parkovisko, ktoré je neplatené. Tu môžete nechať svoje auto. (Odporúčam prísť, čo najskôr, keďže táto oblasť národného parku je turisticky veľmi navštevovaná.) Vydajte sa popri hoteli smerom doľava, resp. smerom na juh, kým nenarazíte na konský most. Odtiaľto vedie turistami veľmi dobre vychodená trasa až ku skalnému masívu tvoreného altynským vápencom. Vydajte sa po ňom až nedosiahnete hranicu lesa. Musíte sa pretĺcť pomedzi stromy, no sú tu vychodené cestičky, ktoré vám to trošku uľahčia. Ťahajte sa stále do kopca. Smer vašej trasy je približne naznačený pomocou šípky na obrázku.

Akonáhle vyjdete z lesa, čaká vás stúpanie cez suť, stále nasledujte vychodené stopy smerom do kopca až sa dostanete pod úpätie hory, kde sa nachádza vďaka odvážnym turistom, ku ktorým budete patriť aj vy, vychodený chodník. Táto trasa vás zavedie do Snow Moon Basin. Treba sa ťahať stále okolo hory a traverzom smerovať až ku Schwabským vodopádom. Z diaľky bude na vás nebojácne pozerať vrchol Allen mountain, no zároveň vám dávať najavo, že dobyť ho nebude také jednoduché. Keď prejdete popri vodopáde dostanete sa do už spomínanej Snow Moon Basin. Tu si môžete konečne poriadne vydýchnuť, občerstviť a užívať si symbiózu dvoch alpských jazier Falling Leaf Lake a Snow Moon Lake.

Po zaslúženom oddychu si budete musieť vybrať zlatú strednú cestu pomedzi jazerá a vystúpať až na hrebeň. Toto bola pre mňa asi tá najvyčerpávajúcejšia časť. Budete preklínať, haniť, chcieť skončiť, ale nevzdávajte sa, až teraz sa vám začne otvárať park ako na dlani. Pred sebou uvidíte dominantu národného parku, strmú skalnú stenu Mount Siyeh obkolesujúcu jazero Cracker Lake s nezameniteľnou tyrkysovou farbou. Pokračujte ďalej po hrebeni až sa dostanete k strmej skale a razom sa chodcov stanú lezci. Na tomto úseku prekonáte lezením celkom asi 100 výškových metrov. Nebudete k tomu potrebovať žiadne vybavenie, je tam veľké množstvo úchytov pre nohy a ruky. Rozhodne sa zapotíte a mierne zvýšite hladinu adrenalínu v krvi.

A je to tu, Allen Mountain takmer na dosah. Už vám nezostáva nič iné, len si vychutnať posledných pár metrov na samotný vrchol. Len si sadnite a pozerajte, čaká vás veľkolepé predstavenie.

Tento blog pre vás napísal náš nový blogger Patrik Horváth. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *