Triky, ktoré ma naučila zima na horách

Deti pištiace v snehových závejoch, ľahko nastavia srdce na magickú niekoľkohodinovú túru cez zasnežený les. Ak sa vám táto predstava v skutočnosti rozplynula pred očami ešte skôr ako ste došliapali k prvému rázcestníku, v tomto článku nájdete niekoľko tipov ako s deťmi medzi zasnežené vrcholy, tak aby bol váš spoločný zážitok idylický.

Dobrá logistika tvorí 90% úspechu

Plánujte si túru spoločne a s ohľadom na schopnosti, fyzickú kondíciu a názor dieťaťa. Pri výbere vhodnej trasy zvážte nie len náročnosť, ale aj aktuálne podmienky na trase. Obzvlášť dávajte pozor na oblasti, kde je hlásené lavínové nebezpečenstvo. Sledujte vývoj počasia a lavínovú predpoveď z overených a spoľahlivých zdrojov.

Z hľadiska bezpečnosti a dostupnosti odporúčam staré známe prešľapané chodníky. V prípade, že sa rozhodnete pre expedíciu neobjavených cieľov, riadne si naštudujte plánovanú cestu. Mali by ste poznať možnosti núdzového zostupu alebo skrátenia trasy. Môžete si vyberať z frekventovaných chodníkov nižších vrcholov prípadne ciest, na ktorých leží turistická chata alebo aspoň útulňa, poskytujúca závetrie v prípade nepriaznivého počasia. Skôr ako vyrazíte na hory s presvedčením, že sa občerstvíte alebo prenocujete na chate, overte si jej dostupnosť u chatára.

Myslite na to, že v zime sa skôr stmieva a vytvorte si časový plán s dostatočnou rezervou, so štartom čím skôr ráno a plánovaným zostupom najneskôr do 15tej hodiny popoludní. Riziko úrazu, podchladenia alebo iných komplikácii v zimnom období rastie a v prípade, že s deťmi neplánovane zatmiete, je ešte vyššie. Z hľadiska bezpečnosti nevstupujte na trasu bez parťákov a zvýšte obozretnosť v šmykľavom teréne. Behajúce deti milujú snehové záveje a často zostupujú z chodníka k miestam s nafúkaným snehom, kde je vysoké riziko pádu. Sledujte turistické značenie a v nepriaznivých podmienkach radšej skráťte trasu.

Spoľahlivý zdroj informácií

Informácie o aktuálnych podmienkach na horách, odporúčania a výstrahy nájdete na stránkach Horskej záchrannej služby. Vývoj počasia môžete sledovať na stránke SHMU, v aplikácii Meteoblue a lavínovú predpoveď nájdete na novom webe HZS, laviny.sk. Odporúčam si stiahnuť do telefónu aplikáciu HZS, vreckového záchranára, s ktorým v prípade núdze jednoducho privoláte pomoc a zároveň zdieľate svoju polohu. Okrem iného tu taktiež nájdete množstvo informácií týkajúcich sa aktuálnych podmienok na horách. Absolútnou nevyhnutnosťou je aplikácia mapy.cz, ideálne v offline verzii, kde môžete sledovať trasu aj bez siete.

Vrstvenie oblečenia u detí

Nad tisíc metrov býva o desať až pätnásť stupňov menej a silnejší vietor, než v nížinách. Prispôsobte tomu výstroj detí a svoju zimnú výbavu.

Chodiace deti oblečte tak, aby boli zmývateľné

Menšie deti, ktoré už zdolávajú kopce po vlastných potrebujú funkčnú a pohodlnú výstroj podobne ako dospelí. Jediný rozdiel je v ZMÝVATEĽNEJ ochrannej vrstve, s ktorou môžu skákať v mlákach a padať v blate.

PRIEDUŠNÁ SPODNÁ VRSTVA by mala odvádzaním vlhkosti od pokožky podporovať prirodzenú termoreguláciu organizmu. Na trhu je množstvo funkčných materiálov termoprádla, z ktorých obľúbeným je prírodná merino vlna v kombinácii so syntetikou (v prípade atopikov dobre poslúži umelé vlákno Moira). TEPLÁ VRSTVA by mala udržať dieťa v teple a zároveň dýchať. Spoľahlivým materiálom je fleece. Posledná OCHRANNÁ VRSTVA by mala byť vodeodolná a vetruvzdorná. U detí určite oceníte odolný nepremokavý overal.

Nevyhnutnosťou je teplá čiapka/kukla a priliehavý nákrčník z hrejivého materiálu, akým je vlna. Rukavice a topánky by mali byť voľnejšie, aby nezvierali a neobmedzovali v pohybe. Turistická obuv dieťaťa musí spĺňať rovnaké kritéria ako u dospelých.

Nepredvídateľné dojčatá poistite teplými vrstvami navyše

Najmenšie deti nosené v náručí prípadne vozené v kočíku sa prirodzene zatepľujú a deti chodiace, odľahčujú. Ale čo s deťmi, ktoré si to nechcú uľahčiť, ale zároveň viditeľne nepostupujú? Práve vo veku 1-3 roky je obliekanie dieťaťa veľmi individuálne. Po niekoľkých neúspešných pokusoch o postup na trase svoju výbavu sami vyladíte tak, aby sa váš prieskumník cítil pohodlne a ostal v suchu a teple za každých okolností.

Pre rodiča je dôležité, aby boli použité materiály praktické a minimalistické. Radi ušetríte na množstve nefunkčného oblečenia a investujete do spoločných zážitkov. Vrstvenie funkčného oblečenia u rastúcich detí môže byť finančne náročné, ale v prepočte na potrebné množstvo nefunkčného oblečenia a jeho náhradných dielov je výsledná cena rovnaká. Ak kombinujete chôdzu dieťaťa s nosičom, chcete minimalistické balenie a to dosiahnete len s funkčným materiálom. Trh ponúka rastúce oblečenie, ktoré pokryje aj 2-3 konfekčné veľkosti a môžete ho využívať dlhší čas.

Pokiaľ je drobec motivovaný kráčať, zohreje sa vlastným pohybom a je vhodné vrstvenie podobne ako u starších detí. Akonáhle sa nehýbe, rýchlo stráca teplo a je potrebné ho kompenzovať jednou až dvoma teplými vrstvami navyše. Obzvlášť je nutné zatepliť nohy a ruky, ktoré vyčnievajú z nosiča. Osvedčené tipy sú vlnené termo-pančuchy a snehule s hrejivou výstelkou zo 100% ovčej vlny doplnené nepremokavou izoláciou z termokaučuku. Členky výborne zohrejú vlnené štucne a snáď najvychýrenejšou vychytávkou na ruky sú merino ponožky pre dospelých. Zakryjú ruky minimálne po lakte a nesťahujú sa ako klasické detské rukavice. Spomedzi detských palčiakov je výborná kombinácia softshallu s vnútornou merino výstelkou na šnúrke.

Najmenšie deti nosené v ergonomickom nosiči

V tomto prípade musí byť predovšetkým nosiaci rodič funkčne navrstvený a primerane oblečený skôr, ako si zapne na hrudník dieťa. Bábätko nosené v látkovom nosiči vrstvite podobne a pravidelne kontrolujte jeho teplotu na zátylku. Existujú chrániče ergonosičov, ktoré vyzerajú ako kukla a chránia dieťa pred zimou a nepriaznivým počasím. V mrazivých mesiacoch je samozrejme najefektívnejšie zapnúť sa s bábätkom do nosičskej mikiny či bundy. Čím menej vrstiev oblečenia zvolíte, tým viac sa hrejete vlastným telom a bábätko sa tiež ľahšie fixuje do správnej polohy.

Aj kojace maminky si v outdoorovej výbave prídu na svoje. Funkčné oblečenie, ktoré zaistí aby ste mohli pokojne kojiť aj v nekomfortných podmienkach, dnes ponúka mnoho výrobcov ako je napríklad známa značka Kojo, Froggywear a iné.

7 funkcií, ktoré musí spĺňať zimná obuv dieťaťa

?VODEODOLNOSŤ. Neberme deťom radosť z obyčajných chvíľ a dovoľme im skákať v kalužiach bez obáv z mokrých topánok. Široká ponuka zimnej obuvy sa líši zväčša použitím vodeodolných membrán, avšak v princípe pri detských testovaniach zlyhajú. Táto investícia je vhodná skôr pre staršie deti, no aj tu je potrebná adekvátna starostlivosť a pravidelná impregnácia. Ako najspoľahlivejší produkt trhu v kategórii „minituristov“ uvádzam zateplené gumáky so šnúrkou v hornom leme proti prieniku snehu alebo snehule doplnené nepremokavou izoláciou z termokaučuku.

? TEPELNÁ IZOLÁCIA. Obzvlášť u detí, ktoré ešte striedajú dopravné prostriedky a nie vždy zvládnu túru po vlastných, vyberajte obuv s tepelnou izoláciou, ktorá ich ochráni pred chladom aj keď sa nehýbu. Zo skúseností môžem odporúčať vysokú obuv s vnútornou hrejivou výstelkou zo 100% ovčej vlny, ktorá je odolná aj veľmi nízkym teplotám.

? PRIEDUŠNOSŤ. Nohy musia byť vždy v suchu a teple. Pokiaľ topánka neodvádza vlhkosť, je možné že onedlho bude mokrá ponožka dieťa odierať a s otlakom neurobíte ani krok. Tento fakt vykryjete kvalitnými turistickými topánkami, no nezabúdajte aj na náhradné suché ponožky.

? TRAKCIA. Hrubšia protišmyková podrážka je najspoľahlivejšou prevenciou pádov na mokrom a klzkom povrchu.

? JEDNODUCHOSŤ. V tomto prípade je úplne jedno aká nežná je vaša ratolesť. Keď má na sebe už niekoľko vrstiev oblečenia a snažíte sa ju dostať do topánok, je to akoby ste si posadili na kolená zúrivú chobotnicu. Zips pre mňa predstavuje hranicu, ktorú keď prekročím je viac než pravdepodobné, že ma zožerie skôr, ako sa dostaneme von!

? ĽAHKOSŤ. V objemných a ťažkých topánkach sa nechce chodiť ani nám dospelým. Topánky detí musia byť obzvlášť pohodlné a ľahké, aby ich neomínali pri turistike ani „nezavadzali“ v hre.

? UNIVERZÁLNOSŤ. Pretože môže byť obúvanie dieťaťa z hľadiska jeho rýchleho rastu finančne náročné, môžete staviť na univerzálnosť topánok. Pokiaľ sa venujete turistike aktívne, určite radi investujete do kvalitnej obuvy, ktorá naplní vaše outdoorové potreby. Ak si však radi užívate len nenáročné prechádzky v prírode, na trhu nájdete aj univerzálnu obuv, ktorá splní všetky vyššie spomenuté parametre, no sú predovšetkým ľahké a pohodlné aj na bežné využitie.

Aj v zime sa môžete zbaliť na ĽAHKO

Zimná turistika je určite náročnejšia na výbavu. V súvislosti s vrstvením oblečenia nosíme plný batoh (samozrejme kompaktne zbalených) náhradných dielov, ale je možné to stlačiť na minimum a dodržať pritom náš checklist. ?

  • trekkingové palice
  • nesmeky, prípadne snežnice
  • turistické návleky
  • nabitý telefón s navigáciou
  • turistická mapa a buzola (skvelá zaujímavosť pre deti)
  • čelovka / baterka
  • viacúčelový nožík
  • lekárnička
  • náhradné vrstvy funkčného oblečenia, náhradné ponožky, rukavice a čiapka
  • plienkový servis, v prípade menších detí
  • dostatočné zásoby jedla a tekutín (viac než si myslíte)
  • krém proti vetru a mrazu, balzam na pery alebo vazelina (použiteľná aj ako prevencia otlakov)
  • kvalitné slnečné okuliare
  • vreckovky, vlhčené obrúsky
  • hotovosť
  • doklady a poistenie do hôr
  • turistický nosič a raincover/ ergonomický nosič/babyšatka v prípade menších detí

Viac o obliekaní a minimalistickom balení na turistiku s deťmi, nájdete v tomto článku.

Tipy na jedlo a nápoje v chladnom počasí

Teplé jedlo je v mrazivom počasí najideálnejšia forma energie. Je v podstate jedno či si zabalíte polievku alebo rezeň s kašou, dôležité je aby bolo čerstvo pripravené a chutilo. Prihrievané jedlo sa v termoske skôr pokazí a taktiež rýchlejšie vychladne. Naopak čím viac vody obsahuje, tým dlhšie vydrží teplé. Kvalitných termosiek je viac (vyberiete si aj z tých detských), no v pomere cena a „výkon“ sa nám pozdávajú termosky značky Esbit. Teplý čaj je samozrejmosťou, no pitie z pohárika predstavuje pre najmenšie deti fascinujúcu aktivitu.

Okrem teplej stravy nosíme tradičný lepeňák a smoothie, ktoré si pripravíte na tisíc zdravých spôsobov. Čo sa ovocia a zeleniny týka, až na vianočné mandarinky a banán nosíme oveľa radšej ovocné tyčinky, medovníčky, syry a oriešky. Lyofilizované ovocie sušené mrazom je 100% čisté so zachovanou výživovou hodnotou. Dokáže organizmus počas chôdze rýchlo vzpružiť.  Orechy sú zdrojom bielkovín a tukov, ktoré zasýtia na dlhší čas ako samotné ovocie, no zároveň zbytočne nezaťažia trávenie. Ideálne je preto tieto dve zložky kombinovať. Tiež máme radi veci, ktoré sa dajú udržať v rukaviciach, napr. rôzne tyčinky a praclíky.

Teleport dieťaťa až na vrchol

Najmenšie nechodiace deti sú najviac spolupracujúce. Môžete ich voziť v pohodlí kočíka, ktorý ich ochráni pred nepriaznivým počasím. Na trailové chodníky odporúčam nosiť bábätká v ergonomickom nosiči či šatke v teplej náručí. Trh ponúka nosičské oblečenie, konkrétne bundy, do ktorých sa zapnete spolu s bábätkom.

Keď už samostatne sedí, môžete ho niesť aj v turistickom nosiči, avšak nezabúdajte ho poriadne zatepliť obzvlášť ruky, nohy a vytvárať dostatok priestoru na odpočinok a vlastný pohyb dieťaťa. A napokon moje obľúbené SÁNKY, BOBY a LOPÁRE. Adamko ich zo začiatku nemusel a aj dnes sa občas tvári kyslo, ale rád strieda šliapanie a hru s odvozom. Pre zábavnejší zostup väčších detí sa zdajú byť ideálne lopáre a tzv. igelitky. Adamko radšej dolu kopcom beží a napomína ma, aby som sánky nebrzdila.

Ako motivovať deti, aby sa im páčila zimná turistika

V zime sa musí každý rodič obzvlášť odľahčiť od ambicióznych očakávaní. Šliapanie v snehu a mrazivom počasí, občas nie je dostatočne motivujúcim programom pre deti a ani nenáročnou aktivitou. Aj napriek tomu si spoločnú zimnú turistiku môžete s našimi trikmi zamilovať.

  • ⛄ Zvoľte atraktívny cieľ. Chata, turistická útulňa, jaskyňa, vodopád, studnička čokoľvek zaujímavé.
  • ⛄ Vezmite so sebou kamarátov. Viac detí znamená viac zábavy a vzájomnej motivácie.
  • Postavte si snehuliaka. Hľadáte upgrade? Skúste lesné zvieratká, napríklad polárneho medveďa.
  • ⛄ Väčším deťom spravte neodolateľnú namotávku. Nakreslite im mapu k tajnému pokladu.
  • ⛄ Cestou tvorte príbeh vyskladaný z toho, čo uvidíte.
  • ⛄ Menším deťom dajte turistické palice a hľadajte značky.
  • ⛄ Za žiadnu cenu im nedovoľte spadnúť do snehu. Ak sa tak stane, vezmite ich na sánky.
  • Stopujte lesné zvieratká.
  • Urobte z detí fotografov a prieskumníkov. Môžete tak spoznať svoju obľúbenú trasu, keď je zapadnutá snehom.
  • GUĽOVAČKA dokonale rozptýli pozornosť od stúpania.
  • ⛄ Zabaľte sánky a lopáre. Nie len deti sa budú môcť tešiť na poriadnu jazdu.

Posuňte hranice fantázie a urobte si z turistiky dobrodružstvo. Môžete tak stvoriť spomienky, v ktorých budete pišťať spolu s deťmi.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *