Turistická obuv Hanwag Makra Light GTX – recenzia

Hanwag Makra Light GTX je tohtoročnou novinkou od známeho nemeckého výrobcu. Je to všestranná turistická obuv s nepremokavou membránou Gore-Tex® ideálna na via ferraty a vysokohorskú turistiku.

Ako nadšený turista a horský bežec posledné roky mením svoju výbavu za čo najľahšiu. Potrpím si však na kvalite, ktorá ide ruka v ruke so správnou starostlivosťou. Zvlášť na obuv nedám dopustiť. Musí mi doslova sadnúť, musím sa v nej dobre cítiť, mať dostatok miesta pre prsty, nemala by byť zbytočné ťažká a mala by niečo vydržať.

Keď ma Zuzka z Hikemates oslovila s testovaním odľahčenej verzie turistických topánok od značky Hanwag, neváhal som ani na sekundu a povedal jej: „Sem s nimi!“

Text: Tomáš Krajča, Edit: Ema Petrovičová

Hanwag Makra Light GTX

Príbeh obuvníka

Príbeh nemeckej značky Hanwag sa začal písať už v roku 1921. Len nedávno táto bavorská značka oslavovala 100 rokov. Založil ju Hans Wagner. Obuvnícke remeslo u Wagnerovcov malo dlhú tradíciu. Hansov otec a starý otec boli takisto majstrami v obuvníckom fachu.

V úplnom začiatku Hans chodil k svojim zákazníkom osobne od domu k domu. Neskôr si ako 25 ročný v dedinke Vierkirchen založil súkromnú obuvnícku dielňu.

Vďaka metóde dvojitého prešívania doble-stitch (ktorú pri výrobe niektorých modelov používa dodnes), boli topánky v náročnom teréne odolnejšie, pevnejšie a dali sa ľahšie opraviť.

Parametre

  • Výrobca: Hanwag
  • Model: Makra Light GTX
  • Zvršok: kombinácia semišu a textílie
  • Membrána: Gore-Tex
  • Medzipodrážka: EVA
  • Podrážka: Vibram Makra
  • Hmotnosť: 1000 g/pár pri veľkosti UK8
  • Farba: Pánske – Asphlat/Orange
  • TPU ochrana špičky a päty
  • Stredne vysoký strih – po členky
  • Dvojzóvnové šnurovanie – šnúrky je možné dotiahnuť rôzne v spodnej a hornej časti. Lepšie sa prispôsobí chodidlu.
  • Odporúčaná cena – 180 až 200€
Hanwag Makra Light GTXFarebné variácie
1) Pánske – Asphlat/Orange, 2) Pánske – Seablue/Orange, 3) Dámske – Asphlat/Bluegreen, 4) Dámske – Bluegreen/Black.

Konštrukcia topánok Hanwag Makra Light GTX

Podrážka

Začnem podrážkou, pretože tú si na outdoorovej obuvi všímam vždy ako prvú. Značka Hanwag spoločne s Vibramom vyvynuli pre svoje modely Makra podrážku s označením Vibram Makra. Používajú ju v rôznych variáciach na všetkých modeloch Hanwag Makra.

Hanwag Makra Light GTX – Špeciálna podrážka Vibram Makra

Nie je tomu inak ani pri odľahčenom modeli Makra Light GTX. Vibram Makra má vysokú odolnosť a dobrú priľnavosť v rôznom teréne. Môžem to potvrdiť z testovania. Bol som spokojný a nemal som žiadne výhrady.

Súčasťou podrážky, resp. jej nadstavbou je medzipodrážka EVA. Tá ma za úlohu tlmiť nárazy a poskytovať stabilitu v náročnom teréne.

Hanwag Makra Light GTX – Dvojzónnové šnurovanie, zdroj: hanwag.com

Zvršok

Zvršok je vyrobený z kvalitnej oderuvzdornej semišovej kože a syntetických materiálov. Všetko toto je doplnené ešte o odolný materiál Cordura. Navyše špička a päta topánky je doplnená o TPU ochranu. To znamená vysoké pogumovanie v oblasti prstov (špička topánky) a takisto päty. Topánka má stredne vysoký strih, ktorý siaha (a chráni) tesne nad členok.

Hanwag Makra Light GTXTPU ochrana päty a špičky

Hanwag Makra Light GTX, ako už vyplýva z názvu (resp. zo skratky), disponuje nepremokavou membránou od GORE-TEX®. Tá zaručí topánke dve veľmi dôležité vlastnosti:

  • nepremokavosť
  • priedušnosť
Hanwag Makra Light GTX – konštrukcia jazyka Burrito Tounge

Vnútro

Vo vnútri sa nachádza kvalitná vložka, ktorá je pevne na svojom mieste a neprekrúca sa. Nosenie topánok mi spríjemňovalo dobré vyriešenie polstrovania v oblasti členkov a jazyka.

Jazyk topánok bol trochu špeciálny, resp. ešte som sa s takouto konštrukciou nestretol. Je to špecialita z dielne Hanwag a volá sa Burito tongue. Tento systém vynikajúco fungoval na predošlých modeloch Banks a Ferrata. Rovnako túto vymoženosť dostal aj model Makra Light GTX.

Burrito tongue – jazyk je z vonkajšej strany (zprava) bol akokeby súčasťou topánky a z vnútornej strany (zľava) bol doplnený o priedušnú syntetickú tkaninu, ktorá sa prispôsobila tvojej nohe. Stačilo už len pevne zaviazať a vyraziť.

Hanwag Makra Light GTX – Na Lysci a v Blatickej doline

Testovanie

Makra Light GTX je model outdoorových topánok určený na jar/leto, resp. prechodné obdobie. Ja som išiel trochu „mimo ich komfortnej zóny“ a testoval aj v zime.

Sneh im nerobil problém a keď bolo treba brodiť, topánky som vylepšil o návleky. Pri väčších mrazoch (nad -10 stupňov) som si obul kvalitné a hrubé merino ponožky. Ešte raz však zdôrazňujem, topánky Makra Light nie sú určené do zimy! Na druhú stranu treba dodať, že vôbec nebudú mať problémy pri prechodných obdobiach, keď v kopcoch natrafíš na zbytky snehu.

Hanwag Makra Light GTX v zime

Keďže som ich mal k dispozícii už v zime, nedalo mi to nevyskúšať aj v tomto ročnom období. Ako som už spomínal vyššie, fascinovala ma ich ľahkosť (nízka gramáž). Využíval som ich najmä v teplom jarnom počasí, kedy vo vyšších polohách narazíš na zbytky snehu, prechádzaš cez bohaté horské pramienky, alebo kráčaš vysokým lesným porastom.

Topánky som využíval aj pri fotení jarných vodopádov. Je k nim zvyčajne dlhá a mokrá cesta. Moje nohy však boli vždy ľahké a hlavne suché.

Síce platí pravidlo, že turistické topánky si pomaličky „rozchoď“ na krátkych túrach, napriek tomu som to riskol. Vďaka ich Lite verzii som nemal obavy ich používať hneď od začiatku na dlhých túrach (20 a viac kilometrov). Bez otlakov!

Hanwag Makra Light GTX – Pri Zelenom plese

Pozitíva a negatíva

Pozitíva

Topánky mi v prvom rade sadli ako uliate a to je základ. Keď ti topánky nesadnú (často sa to stáva) ospevovať ich nebudeš. Nech budú akokoľvek úžasné, ľahké, budú dobre vyzerať a mať v sebe tie najnovšie technológie. Ten pocit spoznáš pri prvom obutí a povieš si: „Dobre je!“ Vyzdvihol by som tieto 3 pozitíva

  • Ľahkosť topánok – Mne pri prvom chytení oboch topánok do rúk takmer vystrelila ruka do vzduchu! Čakal som že budú podstatne ťažšie. Komukoľvek som dal poťažkať ich váhu, prekvapenie malo rovnaký priebeh ako u mňa.
  • Podrážka – Je síce trochu mäkšia a zo začiatku som mal podozrenie, že to bude na úkor jej rýchleho opotrebovania, nebolo tomu tak. Nosím ich už pol roka a dezén má len mierne znaky používania. Jednoducho kvalita od Vibramu. Páči sa mi jej schopnosť prispôsobenia terénu a podmienkam. Mal som istý krok a dobrý balans na rôznych povrchoch.
  • Jazyk topánky – Určite to poznáš keď ti zle vyrobený jazyk na topánkach počas túry „cestuje“ zprava doľava, resp. hore a dole. Často v takomto prípade musím zastať, napraviť a previazať topánku.

Pri tvare a riešení jazyka na „Makra-ách“ som sa najprv nedôveryhodne na ten jazyk pozeral. Ale po obutí a stiahnutí topánky som pochopil. Zas ten pocit, že je dobre.. To, že je jeho vonkajšia časť akokeby súčasťou resp. pokračovaním topánky mu dodáva väčšiu stabilitu. Vnútorná strana je zas klasická, na akú som (a všetci sme) zvyknutý. S riešením jazyka som bol milo prekvapený a veľmi spokojný.

Hanwag Makra Light GTX – Radosť pod Jahňacím štítom

Negatíva

Túto časť píšem ako poslednú aby som mal viac času premýšľať, čo sa mi na Hanwagoch Makra Light Gtx nepáčilo.

Poslednú júlovú sobotu 2022 som topánky zobral na záverečnú „testovaciu jazdu“. V tento termín mávame turistickú akciu Chodníkom Jána Vaňa. Je to pietna akcia uctenia si padlého partyzána na hrebeni vo Veľkej Fatre. Tento rok sa písal už 49. ročník.

Ale späť k topánkam. Takmer celý deň lialo. Výdatne! Na trase som bol od 8:00 do 15:00 hodiny. Cestu na hrebeň sme prežili len s miernou prehánkou. Ale všade bolo mokro a blatisto. Aj preto som si zobral Hanwagi s membránou (poväčšine chodím v trailových teniskách). Na Borišove nás chytil hustý a intenzívny lejak. Posledné 2 hodiny na zostupe pršalo v jednom kuse a veľa.

Cestou do doliny sa už valila voda po chodníkoch. Skracoval som si cestu cez lúku s veľkou trávou. Ako som tadiaľ prebehol, začal som cítiť mokro v topánkach. Nebol som si istý, či je to od potu (bolo teplo), alebo od dažďa. Keďže som bol v pohybe, zima mi nebola. Zistil som to až doma.

To, že pustili ma prekvapilo. Problém mohol nastať aj v tom, že som nemal návleky a voda sa do topánok dostala zhora. Každopádne ani GTX membrána nie je dokonalá. Takisto odľahčená verzia topánok so semišom tiež zohrala určitú rolu. Som si istý, že napríklad model Hanwag Alaska (celokožené topánky) by dal aj tento extrém.

Každopádne som sa poučil (brať so sebou návleky aj v lete, špeciálne do nečasu) a zistil aké maximum Makra Light vie ponúknuť.

Kvalita a odolnosť modelu Hanwag Makra Light GTX po polročnom testovaní

Topánky som testoval pol roka. Aj napriek ich určeniu na jar/leto som ich vyskúšal aj v mrazivej veľkofatranskej zime. Prešli si tak skoro všetkými ročnými obdobiami a zaujímavými teplotnými rozdielmi.

Známky opotrebovania – škrabance od skál a konárov sú na pogumovaných ochranných častiach topánok.

Hanwag Makra Light GTX – drobné škrabance od skál a konárov

Podrážka mala minimálne známky opotrebovania a hrúbka dezénu ostala mierne opotrebovaná. Ani známa tatranská žula ju až tak nezbrúsila. Navyše celkom dobrým a drsným testom zároveň boli dlhé veľkofatranské z väčšej časti (10 km) asfaltové doliny. Ako som už spomínal, s Vibram podrážkami mám veľmi dobré skúsenosti.

Hanwag Makra Light GTX – Opotrebovanie podrážky po pol roku

Topánky sú kvalitne spracované a aj napriek odľahčenej verzii (čo nebýva pri ľahších topánkach zvykom) majú veľmi dobrú odolnosť.

Pre koho sú turistické topánky Hanwag Makra Light GTX

Hanwag Makra Light GTX sú určené pre ľudí, ktorí pri svojom výbere turistických topánok záleží na:

  • nízkej váhe topánok
  • nepremokavosti a priedušnosti vďaka GTX membráne
  • kvalitnej a odolne podrážke Vibram Makra
  • dobrom obopnutí nohy vďaka systému šnurovania takmer od špice topánky a špeciálneho systému jazyka topánky burrito tongue

Využijú ju lezci pri svojich nástupoch pod skalu, turisti na via ferraty a vysokohorskú turistiku. Bez najmenších problémov by som ich použil aj pri dlhších túrach vďaka ich komfortnému noseniu a dobrej priedušnosti.

Hanwag Makra Light GTX – Na prechádzke s pánom Cruzom

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *