Turistické chodníky ako toaleta či šupky z ovocia, čo s tým v národnom parku?

„Nezanechať žiadnu stopu“. Toto heslo by malo byť zakomponované do každej našej návštevy prírody. Aká je ale skutočnosť? Turistické chodníky su v sezóne lemované odpadom, najmä na ich najrušnejších častiach. To, že plastový, papierový a iný neprírodný odpad do prírody nepatrí nemusíme veľmi špekulovať. No ako je to s odpadom, ktorý s čistým svedomím neberieme so sebou späť do doliny? Šupky z ovocia či zeleniny, špaky, toaletné vreckovky. Ako sa s nimi príroda vysporiadava?

Buďme opäť o čosi múdrejší vďaka odborníkom

Ochranári zo štátnej organizacie TANAP nám preto vysvetlili, ako to je v skutočnosti s týmto „prírodnejším“ odpadom a či ho môžeme veselo schovávať v kosodrevine, zabúdať vedľa chodníka alebo odhadzovať voľne do prírody, a aké to má následky.

Šupky a biologický odpad láka najmä zver

Ako to je s prírodným bio odpadom, môžu ho turisti po sebe nechávať v národnom parku? Na mysli máme šupky od banánov, ohryzky z jablka, šupky z pomaranča, rôzne kôstky… Čo sa s týmto odpadom stane po zahodení voľne do kosodreviny napr.?

Ak chceme eliminovať kontajnerové a v dolinách „žobrajúce“ živočíchy, mali by sme skončiť s ponechávaním ohryzkov a šupiek z jablka v prírode. Biologický odpad sa síce rozloží, ale ostáva na ňom pach človeka a zvieratá, ktoré si naň zvyknú, začnú vyhľadávať rovnaký druh odpadu v ľudskej prítomnosti. Pomaranče či banánya iné exotické ovocie nie sú dokonca ani len lokálnym ovocím, ich šupky by si mal každý turista jednoznačne zbaliť do batohu. A dole v doline odhodiť do nádob na separovaný odpad, vďaka čomu budú ďalej spracované.

Doba rozkladu pomarančovej šupky je približne 1,5 roka. Naozaj by sme mohli myslieť aj na ostatných a nato, že v scenérii svojich spomienkových fotiek z túry nechcú mať šupky.

Špak sa v prírode drží až 15 rokov!

Ako je to s cigaretovými špakmi, je v poriadku odhadzovať ich na zem v národnom parku?

Špak do žiadnych hôr určite nepatrí, filter je nasiaknutý škodlivinami a rozkladá sa veľmi dlho, až približne 15 rokov. Keď už fajčíte, treba si dať pozor na zaobchádzanie s ohňom a špak zabaliť do vrecúška alebo malej krabičky a vziať ho so sebou.

Skúsení turisti so sebou nosia buď maličký zaváraninový pohár, z ktorého sa do ruksaku nešíri cigaretový pach a neprekáža mu ani vysoká teplota, alebo malú plastovú zatvárateľnú nádobku.

Toalety lemujúce turistické chodníky

Je v poriadku ísť na túre na potrebu a nechať po sebe vreckovky? Ako dlho sú takéto vreckovky v prírode?

Na rozloženie bežnej hygienickej vreckovky príroda potrebuje minimálne tri mesiace. „Jemnejšia“ alternatíva – toaletný papier – sa rozkladá oveľa skôr. Najhoršie sú vlhčené utierky, sú vyrobené z plastu a prírodu potrápia najviac zo všetkých spomínaných možností. Počas pekného pracovného dňa v top sezóne sa napríklad na Popradské pleso vyberie po „asfaltke“ viac než dvetisíc ľudí denne. Každý si môže utvoriť názor, či je pri takej návštevnosti v poriadku nechávať po sebe v okolí chodníkov vreckovky…

Ako by turisti mali najmenej škodlivo a nápadne spraviť svoju potrebu? Napr. v poľských Tatrách majú tabuľky, „toalety už iba xy km“. Neplánujete niečo podobné nastaviť aj u nás, aby ste motivovali ľudí ešte trošku vydržať?

Treba vyhľadávať miesta, ktoré sú na to určené a keď viem, že ich nemám nablízku, tak vykonám potrebu nie na chodníku ani v jeho tesnej blízkosti a zároveň som opatrný, aby som cestou za súkromím nezničil prírodu v okolí.

Ideálnym nenápadným riešením je vreckovku buď nepoužiť, alebo ju vziať so sebou, hoci to pre väčšinu nebude príjemné. Niekto odporúča vreckovku aj s výkalom zahrabať, ale to je schodné vyslovene v divočine, kde je človek sám. Ak by to bežne robili návštevníci v TANAP-e, okolie chodníkov by sme mali celkom rozryté. Tabule podobné tým v Poľsku zatiaľ nechystáme.

Akým spôsobom je v TANAP-e riešené čistenie chodníkov v sezóne, robí sa niečo také? Má TANAP nejakú stratégiu?

„Stratégia“ je viacstupňová – bežné odpady zbierame v prvom rade popri našej každodennej práci my ochranári v teréne. Hlavne v poslednej dobe sa o čistejšie Tatry pričiňujú dobrovoľnícke skupiny, firmy a organizácie, ktoré chcú svoj čas, mnohokrát i v rámci teambuildingov, stráviť prírode prospešnou aktivitou.

A my to radi využívame. Je za nimi kus dobrej roboty, dôkazom je aj partia ľudí z Hikemates. Oblasť pod Tatranskou Lomnicou sme spolu s nimi a SPP zbavili hory odpadu. Najväčšou akciou, ktorá zbavuje Tatranský národný park smetí, je akcia ČISTÉ HORY. Za viac ako štyri desaťročia vyzbieralo zhruba 47-tisíc školákov, študentov a dobrovoľníkov približne 65 ton odpadu z oblasti Tatier i Pienin. Smeti to majú „zrátané“ aj vďaka akcii ČISTÉ VODY v oblakoch. Potápači z celého Slovenska sa každoročne zanárajú do plies, aby ich zbavili vecí, ktoré do vzácneho ekosystému nepatria.

Rekordným bol rok 1980, kedy v rámci akcie ČISTÉ HORY 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kilogramov odpadkov. Tieto akcie neslúžia iba na zber odpadu, ale hlavne na edukáciu turistov. Ktorá sa, ako sa zdá, odvedčuje. Odpadu je konkrétne v Tatranskom národnom parku stále menej a menej.

Na horské chaty nejazdia smetiari

Veľa ľudí si svoju návštevu na horskej chate počas túry zamieňa s možnosťou odľahčiť svoj ruksak o „nepotrebné“. A majú tendenciu nechávať svoje odpadky na záchodoch na toaletách, či v dostupných košoch. Realita je ale taká, že smeti z horských chát späť do doliny znášajú horskí nosiči a je veľmi dôležité naučiť sa, že všetky smeti si každý turista musí odniesť so sebou.

Ako zlepšiť situáciu? Dve drobnosti, ktoré musíme zmeniť

To znamená, že sa ako turisti musíme naučiť zmeniť dve veci. Pohodlnosť pri balení, kedy si do povinnej výbavy musíme zakomponovať aj kus toaletného papiera, ktorý je pre prírodu a ľudské oko menšou záťažou. A po druhé, keď už chcem používať vreckovky, musím si ich po potrebe vziať so sebou a mať v batohu nato pripravené napríklad igelitové vrecúško.

Ak sa vyberieme na odľahlejšie miesta a hlavne na viacdňové treky, pribaliť si vieme aj outdoorové vychytávky vo výbave, ako napríklad ľahučkú lopatku TROWEL, ktorou vieme stopy po sebe jednoducho a nenápadne zahladiť a ženskú opakovane použiteľnú utlerku KULACloth.

Zapojte sa aj vy do JARNEJ UPRATOVACEJ VÝZVY #upratujemshikemates!

Vďaka nášmu partnerovi SPP a TANAP sa aj náš turistický klub Hikemates pričinil o čistejšie Tatry akciou UPRATUJEM S HIKEMATES pri príležitosti DŇA ZEME a rovnako sa tešíme na jesennú akciu ČISTÉ HORY, ku ktorej priložíme ruku k dielu!

Jendotlivcov, ktorí by sa radi pridali k čisteniu prírody sa snažíme motivovať aj prostredníctvom výzvy #jarnavyzva, ktorá tiež vďaka nášmu partnerovi SPP beží aj tento rok v našej Facebook-ovej skupine HIKEMATES KOMUNITA. Sezóna na horách sa ešte nezačala, sneh sa stále vyskytuje vo vyšších polohách vo väčšom množstve, preto chceme motivovať aktívnych ľudí, aby plnohonotne využili tento jarný čas práve na čistenie prírody.

Každý kto sa zapojí, má šancu byť za svoju službu okoliu aj odmenený maličkosťou od našich partnerov. #upratujemshikemates #jarnavyzva #cistapriroda #ajvdakaspp #cistaradost

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *