Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers – recenzia

Fjällräven Keb Agile Trousers M sú ľahké a odolné strečové nohavice vhodné na všestrannú turistiku. Ľahkosť tu spomeniem ešte niekoľkokrát, pretože je to jedna z ich superschopností. Svetlo sveta uzreli len nedávno v novej jarnej/letnej kolekcií 2022. Mal som ich možnosť testovať už skôr a ako samotná zaťažkajúca skúška dopadla si prečítaš v mojej recenzii.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M, farba: Indigo Blue-Dark Navy
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M, farba: Indigo Blue-Dark Navy

Najprv trochu teórie potom prax

Neboj sa, nebudú to siahlodlhé teoretické omáčky. Je však dobré o svojom turistickom vybavení vedieť niečo viac. Budeš mudrejší, môžeš machrovať, a následne teóriu využiješ v praxi. Oplatí sa!

Značku Fjällräven som mal vždy spojenú s poctivou turistikou, takou trampskou. Rozumej pod tým kvalitné materiály, ktoré vydržia všetko! Akýsi nádych dávnej histórie, kde poctivé výrobky s tebou strávili takmer celý život. Keď doslúžili, zaujali čestné miesto a boli vždy pripravené zaspomínať si na vaše spoločné zážitky.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Zakladateľ  Fjällräven švéd  Åke Nordin
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Zakladateľ Fjällräven švéd Åke Nordin

Bol to môj prvý kontakt so značkou z ďalekého severa. Z histórie som sa dozvedel, že Fjällräven založil Åke Nordin (17. marec 1936 – 27. december 2013) vo svojej pivnici v švédskom meste Örnsköldsvik ako 24 ročný. Bolo to v roku 1960.

Páčilo sa mi, že svoju prácu vnímal ako poslanie s cieľom vyvíjať nadčasové, funkčné a odolné outdoorové vybavenie, preukazovať zodpovednosť voči ľuďom, zvieratám a životnému prostrediu. Najdôležitejším poslaním bolo však inšpirovať čo najviac ľudí k pobytu v prírode.

Najdôležitejším poslaním bolo však inšpirovať čo najviac ľudí k pobytu v prírode..

Åke Nordin – zakladateľ Fjällräven
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Pri známej turčianskej čerešni
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Pri známej turčianskej čerešni, foto: Mária Fúčelová

Parametre turistických nohavíc

  • stredne vysoký pás
  • pútka na opasok
  • dve klasické bočné vrecká
  • dve vrecká so zipsom na stehnách
  • tvarované kolená
  • ventilácia
  • farba: na výber máš z troch farebných variácii: ČIERNA: black-black, ZELENÁ: laurel greeen-deep forest, MODRÁ: blue-dark navy, ktorú som testoval
  • vystúžené miesta odolným materiálom G-1000® Lite Eco Stretch
  • k dispozícii sú veľkostné verzie Short, Regular a Long
    Ja som si pri výške 175 cm vybral veľkosť v páse EU 48 (US 32″) vo verzii Regular
  • nohavice sú vyrobené z organickej bavlny a recyklovaného polyesteru
    (65 % polyester, 35 % bavlna)
  • záruka 24 mesiacov
  • recyklovateľný výrobok
  • hmotnosť 414g
  • cena 200 €
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Jar v Turci
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Jar v Turci, foto: Mária Fúčelová

Materiál G-1000® Lite Eco Stretch

Materál G-1000®, ktorý je súčasťou nohavíc Keb Agile Trousers M, patrí medzi základný materiál značky Fjällräven. Používajú ho vo všetkom, od batohov až po bundy a nohavice. Je to hustá tkanina vyrobená zo 65% polyesteru a 35% bavlny a vďaka použitiu ich Greenland vosku je vodeodpudivá. Ochráni ťa pred jemným dažďom, alebo snežením. Keď intenzívne prší, tak tkanina vodu prepustí, výhodou však je, že akonáhle pršať prestane, tak veľmi rýchlo vyschne práve vďaka Greenland vosku.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Greenland vosk pre materiál  G-1000
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Greenland vosk pre materiál G-1000®

Vyrábajú niekoľko verzii materiálu G-1000®:

  • G-1000 Original / G-1000 Eco odolný materiál
  • G-1000 Silent / G-1000 Silent Eco tichý a jemný
  • G-1000 Lite / G-1000 Lite Eco ľahký a vzdušný
  • G-1000 HeavyDuty / G-1000 HeavyDuty Eco mimoriadne odolný
  • G-1000 HeavyDuty Eco S ľahký a odolný
  • G-1000 Air ľahký a mimoriadne vzdušný (najlepšia priedušnosť)
  • G-1000 Air Stretch ľahký, pružný a vzdušný

Fjällräven ako súčasť záväzkov, začal používať viac recyklovaných a organických materiálov. Postupne prechádza na Eco verzie G-1000, ktorá je vyrobená z recyklovaného polyesteru a biobavlny. Recyklovaný polyester zachováva svoj tvar a rýchlo sa suší. Je to výborný outdoor materiál.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Radosť z vodopádov, ktoré existujú len na jar
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Radosť z vodopádov, ktoré existujú len na jar, foto: Lukáš Čierny

Fjällräven Keb Agile Trousers M do detailov

V nasledujúcich obrázkoch som pre teba vybral najdôležitejšie detaily a technické vychytávky, ktoré sa mi na nohaviciach najviac páčili a považujem ich za dôležité.

ecenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Nastavenie obopnutia topánky v dvoch polohách a zosilnená vnútorná časť členkov z materiálu G-1000 voči oderu
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Nastavenie obopnutia topánky v dvoch polohách a zosilnená vnútorná časť členkov z materiálu G-1000 voči oderu, foto: Ema Petrovičová

Spodnú časť nohavíc si vieš nastaviť pomocou kovového cvoku. Na výber máš dve polohy. Volnejšia poloha dobre sadne aj na vyššie topánky, resp. máš lepšiu cirkuláciu vzduchu. Tesnejšiu polohu som zas využil pri prvom snehu, hlbokom lístí, či otravných kamienkoch. Dobre sa prispôsobí topánke a zabraňuje vniknutiu nečistôt.

Vnútorná strana členkov, ktorá je jedna z najkontaktnejších zón akýchkoľvek nohavíc, je zosilnená do výšky 19 cm a spodok nohavíc má po obvode taktiež ten istý materiál G-1000 vo výške 3 cm.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Detail na hlboké vrecká a zoslinené kolená z materiálu G-1000
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Detail na hlboké vrecká a zoslinené kolená z materiálu G-1000, foto: Ema Petrovičová

Na vzhľade nohavíc najviac upútajú pozornosť štyri panely tmavomodrej látky. Je to práve vyššie spomínaný odolný materiál G-1000. Dve hlboké vrecká vpredu na stehnách dopĺňajú zosilnené kolená. Fjällräven často používa G1000 na najviac namáhané časti nohavíc ako sú: kolená, stehná, zadok a členky, presnejšie ich vnútorná strana.

Nohavice Keb Agile Trousers M sú vyrobené v LITE verzie a zadok tentoraz vynechali. Podľa môjho názoru aj na úkor váhy. Ako fanúšik turistiky na ľahko to však veľmi oceňujem.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Detail vetračných otvorov
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Detail vetračných otvorov, foto: Lukáš Čierny

Najlepšou „fičúrou“ nohávíc, bola pre mňa ich ventilácia. Inak povedané dva vetračné otvory na zips. Hral som sa s nimi skoro každú túru. V chladnejšom počasí mali odomňa pokoj. V miernom jarnom počasí a skoro vždy pri stúpaní do kopca, plnili svoju hlavnú ochladzovaciu funkciu.

Pri ich otvorení okamžite cítiš chladný vzduch. Pri rannom mraze som cítil rozdiel či mám na sebe iba nohavice, alebo aj termooblečenie – spodky. Keď som ich nemal stačilo pár metrov a ventilačky som zatváral. V teplejšom jarnom počasí táto vymoženosť fungovala veľmi dobre.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Predná a zadná časť turistických nohavíc
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Predná a zadná časť turistických nohavíc, foto: Ema Petrovičová

Výbornú skúsenosť som mal pri používaní nohavíc s opaskom. Keďže poslednú dobu dennodenne behám, pri výbere veľkosti nohavíc som váhal. Skoro vždy som medzi (to je jedno aká značka). S opaskom sa nohavice rýchlo skamarátili a fungovali dobre aj pri dlhých trekoch, brodení v zostatkoch snehu, či rýchlejších zbehoch z hrebeňov (ešte za svetla).

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M -  Lysec, Veľká Fatra
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Lysec, Veľká Fatra, foto: Lukáš Čierny

Testovanie

Keb Agile Trousers M sú predovšetkým všestranné outdoorové nohavice určené na jar a jeseň. K dispozícii som ich mal už počas zimnej sezóny 2022 a neváhal som tento bonus využiť. Zimné horské rána (a tiež zlaté hodinky pred západom) okolo -10 stupňov som vždy poistil termoprádlom. Do kopca som sa síce prehrieval, ale vždy som si aspoň na moment otvoril vetračky (moja najobľúbenejšia vychytávka) a zas bolo všetko v poriadku.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Mrazivé zimné túry
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Mrazivé zimné túry, foto: Lukáš Čierny

Prestoje pri zlatých hodinkách a ich fotení som zvládal v komfortnej teplote. Vždy je však kľúčové sa prezliecť (termotričko) a hlavne zatepliť (páperová bunda, niekedy v kombinácii s tenkou bundou proti vetru).

Pri teplom jarnom počasí už termo prádlo netreba. Nohavice sa aj vďaka strečovému materiálu dobre sadnú, prispôsobia sa, neobmedzujú v pohybe a sú rovnako príjemné na pokožku.

Nohavice takmer okamžite schnú. Ak sa namočíš pri prechode horských potokov a skratiek „šrégom“ cez mladú bučinu, rátaj s tým, že si za okamih suchý. Neraz som bol milo prekvapený.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Rozkvytnutá čerešňa
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Rozkvytnutá čerešňa, foto: Mária Fúčelová

Pozitíva a negatíva

POZITÍVA: Najväčším pozitívom pre mňa bola váha nohavíc. Čakal som podstatne viac ako 400 gramov. Nie nadarmo maju prívlastok LITE. Druhou pozitívnou vecou je ich všestrannosť. Primárne sú určené na prechodné obdobia (jar/jeseň), ale nestratia sa ani v zime.

Využíval som ich na bežkách, pravidelných vysokohorských túrach, pri fotení horských východov a západov. Dobre poslúžili aj pri Jarnej upratovacej výzve, ktorú sme v Hikemates organizovali nedávno vo Veľkej Lomnici.

Tretím pozitívom je ich priedušnosť. Materiál dobre dýcha a ak je moc teplo, otvoríš ventilačky a je vybavené.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - S kamošom Cruzom
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – S kamošom Cruzom, foto: Ema Petrovičová


NEGATÍVA: Každý „správny“ slovák bude frfľať nad cenou. Ja jej rozumiem a viem si ju obhájiť. Ide o výrobcu s dlhou tradíciou, ktorý dbá na prírodu (organická bavlna + recyklovaný polyester), kvalitu a trvácnosť produktu. Keď za tým všetkým vidím túto cestu, nemám problém si priplatiť.

Zosilnené miesta (kolená, vrecká na stehnách a spodok nohavíc) materiálom G-1000 by som doplnil ešte na zadok. Koľko by to pridalo na samotnej váhe nohavíc je zas druhá vec. Zostal by prívlastok LITE stále aktuálny?

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Prvé jarné dni vo Veľkej Fatre
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Prvé jarné dni vo Veľkej Fatre, foto: Lukáš Čierny

Pre koho sú nohavice určené

Keb Agile Trousers M by som odporučil aktívnym turistom, ktorí hľadajú kvalitné turistické nohavice na všestranné využitie a šetria gramy kde sa dá. Nohavice si hravo poradia s bežnou turistikou, na via ferrattách, ale aj s výstupmi rýchlejším tempom. Podržia ťa keď je veterno, rýchlo schnú a dobre dýchajú. Ak hľadáš kvalitu, nízku hmotnosť a všestrannosť, si na správnej adrese.

Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M - Pánska mikina  Fjällräven Abisko Trail Fleece
Recenzia: Turistické nohavice Fjällräven Keb Agile Trousers M – Pánska mikina Fjällräven Abisko Trail Fleece, foto: Ema Petrovičová

Turistický komplet v ktorom som testoval nohavice doplnila mikina Abisko Trail Fleece. Ľahká (390g) a priedušná stredná vrstva. Zaujímavosťou je to, že kombinuje dve rôzne fleecové tkaniny.

Hladký fleece, ktorý hreje, sa nachádza v oblasti ramien, na hrudi a v kapucni. Druhý fleece je mriežkovaný a nachádza sa v predlaktí, podpazuší, na chrbáte a v spodnej časti trupu. Jeho úlohou je ochladzovanie tela, pretože veľmi dobre dýcha a odvádza pot.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *