Turistický nosič vs. ergonomické nosenie na horách

Téma ergonomického nosenia našich najmenších, stavia rodičov starších detí do neľahkého rozhodovacieho procesu ohľadom turistického nosiča. Ak vás tiež napadla otázka, ako na hory s turistom, ktorý už má svoju veľkosť topánok, avšak ešte stále predstavuje celkom slušný „náklad“, tento článok je pre vás. Píšem o svojich vlastných i pozbieraných skúsenostiach s ergonomickým i turistickým nosičom. Nech vám padne na úžitok.

Ergonomický nosič

Pod pojmom ergonomický nosič, majme na mysli nevystužený nosič rešpektujúci prirodzené polohovanie. Dokonale sa prispôsobí rastúcemu telíčku, tak aby mu vytvoril dostatočnú oporu a správne podporoval zdravý vývin dieťaťa. Viac o ergonomickom nosení sa dočítate aj tu.

Pre bábätká staršie ako 12-18 mesiacov, si môžete vyberať z ergonomických nosičov väčšej konštrukcie a materiálu uspôsobeného pre vyššiu hmotnosť bábätka. Pri väčších deťoch určite oceníte pevnejší bedrový pás a širšie ramenné popruhy. Tieto modely nosičov sú tvorené s rovnakým úmyslom ako nosiče pre najmenších, no ešte lepšie rozkladajú váhu rastúceho dieťaťa. Rovnako spĺňajú kritériá ergonomického, a teda bezpečného nosenia. Chrbátik je po celej jeho osi podopretý správnym nastavením a tesným dotiahnutím nosiča. Šírka látky medzi nôžkami je od kolienka po kolienko a variabilná chrbtová opierka poslúži až do 3-4 rokov.

Benefity nosenia starších detí v ergonosiči

  • ergonomické polohovanie dieťaťa na chrbte nosiaceho
  • chrbtová opierka podopiera dieťatko aj ak zaspí (prípadne je zabezpečené istenie hlávky „kapuckou“ nosiča)
  • lepšie rozloženie ťažiska a váhy bábätka
  • nízka hmotnosť a skladnosť nosiča
  • bezpečné nosenie a stabilita
  • dieťa je v náručí rodiča viac chránené pred nepriaznivým počasím
  • pozitívny psychologický vplyv blízkosti rodiča

Úskalia ergonosiča na horách

  • vzájomné potenie
  • obmedzený výhľad dieťaťa – zvedavca
  • žiadny úložný priestor

Ergonomické nosiče nemajú konkurenta v zmysle zdravého prístupu k deťom. BODKA. Avšak sú celkom tri medzery, ktoré vám môžu a nemusia prekážať, ak sa vyberiete touto cestou.

Potenie je síce zdraviu prospešné, avšak predstavuje nápadný nekomfort a i samotné riziko, že spotené dieťatko prefúkne. Túto medzeru však už vyplnili priedušné šatky i ergonosiče, Sú to nosiče tkané s prímesou bambusu, ľanu, hodvábu, merina či konope a nezabúdajme ani na nosiče s UV filtrom. Vyberajte si funkčné oblečenie z termoregulačných materiálov ako je merino/moira/tropico, outlast, a pod. Prírodné materiály pôsobia chladivejšie než syntetické a tiež sa tak nelepia na telo (napr. čistá bavlna, bambus, ľan alebo hodváb). Noste so sebou náhradné kusy oblečenia pre seba aj bábätko. Doprajte si „ochladzovacie“ prestávky na doplnenie tekutín a energie.

Vyšehrad

Väčšie deti ťažko odolajú zvedavosti a v objatí im môže byť občas naozaj tesno. Keď dieťa samostatne sedí, môžete ho polohovať na chrbte, no i v tomto prípade s ním občas lomcuje neodolateľná túžba po obzore. Tento problém vyriešite len naladením sa na potreby dieťaťa a kvalitnými prestávkami, kedy sa necháte viesť malým objaviteľom.

Chýbajúci úložný priestor, môže predstavovať ozajstnú otravu. Najmä ak s ním na hrudníku, vyvažujete dieťa na chrbte. Takmer vždy si však môžete vašu výbavu zbaliť do batohu k tatinkovi či naopak, alebo inému zdatnému parťákovi/čke na hory (pretože solo s deťmi nechodíme. 😉

Neergonomický turistický nosič

Správne riešený nosič pre dieťa by mal podporovať jeho fyziologické polohovanie a zdravý vývin. I napriek neustálemu zdokonaľovaniu a širokému výberu, turistické nosiče nie sú ergonomické. Sú vhodné pre bábätko, ktoré už samostatne sedí a aktívne kompenzuje pohyb v priestore tak, aby zaujímal svoju prirodzenú polohu. Pokiaľ bábätko zaspí, turistický nosič mu neposkytne dostatočnú oporu pre hlavičku a chrbticu. Rovnako náhle otrasy v teréne, polstrovanie len tak nespapá. Jednoducho, vystužený nosič sa nikdy nevyrovná opore rodiča a pružnej tkaniny. I napriek tomu, nad týmto faktom prižmúri oko nejeden horal. Je to práve komfort bdelého dieťaťa, priedušnosť a úložný priestor, pre ktorý občas rodič zavrie aj obe oči.

Na druhej strane, dnes si môžeme vyberať z naozaj prepracovaných kúskov, ktoré zaistia skutočne vysoký komfort nosiacemu i dieťaťu. Niektoré turistické nosiče už disponujú polohovateľným sedením i nastaviteľnými strmeňmi pre nôžky rastúcich detí. Výstuž nosičov a nastaviteľný chrbtový systém s päťbodovými bezpečnostnými popruhmi dieťa istia a taktiež tvoria určitý level opory. Vo výbave nosiča môžete nájsť i odnímateľný vankúšik, ktorý môže čiastočne podoprieť hlavičku, ak dieťa zaspí.

Martinské hole

Jednoznačné prínosy turistického nosiča

  • komfort bdelého dieťaťa s vlastným priestorom a rozhľadom
  • nastaviteľný posed dieťaťa na priedušnom sedáku
  • nastaviteľné bezpečnostné popruhy i podpery pre nôžky
  • vankúšik na opretie hlávky, ak bábätko zaspí
  • priedušný a nastaviteľný chrbtový systém
  • možnosť bezpečného postavenia nosiča na zem
  • vstavané tienidlo, prípadne raincover a ďalšie doplnky
  • úložný priestor

Nedostatky turistického nosiča

  • neumožňuje dieťatku zaujať v nosiči fyziologickú polohu
  • nedokáže úplne poskytnúť telíčku dieťatka dostatočnú oporu
  • pasívne usádzanie dieťaťa, v prípade že dieťa ešte samostatne nesedí spôsobuje preťažovanie chrbtice
  • dieťa nie je chránené pred vetrom a nepriaznivým počasím
  • vyššia hmotnosť a horšia skladnosť nosiča
  • vyžaduje fyzickú zdatnosť nosiaceho

Tentokrát to vezmem od konca. Ak plánujete hory s dieťaťom predpokladám, že ste už pár výstupov absolvovali a teda nie ste úplne drevo. Samozrejme tu funguje priama úmera vašej kondície a výkonu 2v1. Dobrá správa je, že prognóza bude vždy priaznivá. Každým výškovým metrom aj vaša zdatnosť zaručene porastie.

Chata pod Suchým

Samotná váha nosiča je zanedbateľná v porovnaní s váhou dieťaťa a detskej výbavy balenej v štýle „len pre istotu“. U mňa dlho platil zákon, čím viac priestoru, tým viac harabúrd. No keď ochutnáte hory s turistickým nosičom v jeho plnotučnej verzii, rýchlo sa z vás stane minimalista. Kvalitný chrbtový systém je nastaviteľný tak, aby sa vášmu nosiacemu telu dokonale prispôsobil a rozkladal váhu nosiča. Áno, zavadzia a aj vy sa budete zrejme chvíľu učiť neodrážať okoloidúcich turistov z chodníka, ale vďaka ohromnej duralovej konštrukcii máte veľkokapacitný priestor a možnosť postaviť nosič s dieťaťom bezpečne na zem.

Raincover a tienidlo proti slnku nie sú štandardnou súčasťou, no výrazne zvýhodňujú turistický nosič v nepriaznivých podmienkach. Vietor je nepriateľ najmä menších detí, no ani bez nosiča sa zrejme nekocháte výhľadmi vo fujavici, ale pekne v závetrí. S deťmi je obzvlášť nutné sledovať podmienky.

Turistický nosič svojou praktickosťou určite otvára možnosti, avšak jeho neergonomický háčik vás možno napokon stiahne do celkom iných riešení. Alebo vás vaša vlastná kreativita dovedie k prijateľnému spôsobu ako zatočíte s čiernymi dierami akéhokoľvek nosiča. V prípade, že ergonomický nosič je už vašou povinnou výbavou a uvažujete o turistickom nosiči na dlhšie turistiky, choďte do toho. Správna stratégia a dobré časovanie by mohlo byť spoľahlivou prevenciou pokrčeného turistu v batohu.

Zniev

A niekedy pri rozhodovaní zaváži tiež odpoveď na otázku, kedy a kam chcete vyraziť. Aké sú vaše plány s dieťaťom na horách? Či sa rozhodnete pre ergonomický nosič alebo turistický, v konečnom dôsledku nič nepokazíte, ak budete k noseniu pristupovať vedome a zodpovedne.

Poistite sa členstvom v Hikemates

Ak ste pripravení na vaše spoločné outdoorové dobrodružstvá, zvážte členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie pre celú rodinu. Chcem sa stať členom Hikemates!

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Prajem vám krásne zážitky na horách s vašimi najmenšími, Nika.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *