Turistika na lyžiach pre začiatočníkov

Tento článok pre Hikemates pripravila Jesika Žáková.

Ski touring sa tento rok teší veľkej obľube. Nepochybne hlavne kvôli uzavretým lyžiarskym strediskám. Stále sú však aj turisti, ktorí majú obavy z objavovania na lyžiach, a práve pre tých sme si pripravili zoznam miest ideálnych na prvé pokusy.

Ski touring alebo skialpinizmus? V tomto článku sa budeme venovať turistike na lyžiach, jednoduchému a skvelému spôsobu, ako v zime objavovať krásu prírody. Pri skialpinizme je potrebné vedieť pracovať aj s horolezeckou výbavou a ide o oveľa náročnejšie výstupy. Ski touring alebo turistika na lyžiach nám vďaka ľahkému a rýchlemu zjazdu dovoľuje naplánovať si kratšie túry pokojne aj pred prácou alebo po práci a užiť si výlety do prírody aj počas krátkych zimných dní. Kde začať a aké túry si najskôr zvoliť?

Pred tým než začneš, máme pre teba pár rád:

  • Pri začiatkoch sa ti určite zíde parťák, skús nájsť niekoho, kto má viac skúseností, ľahko sa ti bude zháňať Hikemate aj v našej skupine. 🙂
  • Všetko má svoju postupnosť, pri lyžiarskych túrach treba dbať na bezpečnosť, určite preto sleduj lavínové výstrahy a vyhýbaj sa lavínovému terénu.
  • Nezabúdaj na základné pravidlá, jedným z nich je aj pravidlo, že turisti majú prednosť na chodníkoch.
  • Pri prechode po zjazdovke sa vždy držíme na pravej strane svahu. Funguje to podobne ako pri cestnej premávke. 
  • A čo si nezabudnúť zbaliť? Okrem povinnej výbavy (lyže, lyžiarky a pásy) odporúčame pribaliť aj viac vrstiev na prezlečenie po výstupe, zásobu tekutín a určite aj helmu!

Kde začať? Nájdi miesto vo svojom okrese:

Malá Fatra

Čičmany – Fačkovské sedlo

Mála Fatra, rovnako Lúčanska aj Krivánska, ponúka začiatočníkom ski touringu veľa možností nenáročných výstupov. Najjednoduchšie bude začať s prvými skitúrami v lyžiarskych strediskách. Vždy sa presvedč na oficiálnej stránke strediska o prístupnosti pre skialpinistov. Každé lyžiarske stredisko má vyhradené hodiny, v ktorých je dovolené pohybovať sa po zjadzovke. Pri túre z Čičman do Fačkovského sedla, ktorá vedie po Ceste hrdinov SNP, prejdete hneď dvoma lyžiarskymi rezortmi. Táto oblasť ponúka viacero trás na nenáročné prvé výstupy a zjazdy, pokojne môžeš začať aj ľahším výstupom za Fačkovským sedlom v smere na Kľak.

Snilovské sedlo alebo Trusalová – Chata pod Chlebom

V lyžiarskom stredisku Vrátna si na svoje prídu všetci lyžiari. Túru si vieš za bežných podmienok zjednodušiť pomocou lanovky do Snilovského sedla. Na začiatok odporúčame zvoliť jednoduchšiu trasu po upravenej zjazdovke z parkoviska pri chate Vrátna, túra zaberie približne 2 hodiny a po nej nasleduje pohodlný zjazd.

Druhá, nenáročná trasa k Chate pod Chlebom začína neďaleko Šútova. Trasa je vyznačená a vhodná pre začiatočníkov a dostaneš sa hore približne do troch hodín.

Medzi ďalšie nenáročné klasiky v tomto regióne sme zaradili aj výstup z Chaty Martinské Hole po žltej značke k vysielaču Krížava alebo pohodové trasy v lyžiarskom stredisku Kubínska hoľa.

Veľká Fatra

Donovaly – Vrch Zvolen, Nová hoľa

Štart výstupu máme v lyžiarskom stredisku, tentoraz na Donovaloch. Môžeš sa vybrať po ktorejkoľvek značenej trase, aj žltá aj červená ťa dovedú na vrch Zvolen a na Novú hoľu. Čaká ťa prevýšenie približne 417 metrov a trošku strmší výstup, ale za odmenu získaš skvelé výhľady a lyžovanie po upravenej zjazdovke.

Lysec

Skitúra pre mierne pokročilých začína od Chaty Lysec, ale môžeš si ju aj predĺžiť a začať z lyžiarskeho strediska Jasenská dolina. Na vrchol vedie vyznačená trasa po nevyužívanej zjazdovke, ktorá prechádza cez lesík. Výstup potrvá približne 3 hodiny.

Ako ďalšiu nenáročnú trasu pre skialpinistických nováčikov spomenieme aj cyklotrasu zo strediska Záhradky na vrch Kečka, nenáročný výstup cez lesík k útulni s úžasným výhľadom na Nízke Tatry.

Nízke Tatry

Biela púť – Luková

Na začiatok si vyberieme zjazdovky lyžiarskeho strediska Jasná. Výstup začneme na Bielej púti smerom na Chopok. Obľúbený je okruh cez Tri vody, ku ktorému ťa zavedú turistické značky. Výstup by sa dal stihnúť približne za 3 hodiny, môžeš si však túru aj predĺžiť a vybrať sa až na Chopok.

Lúčky – Vyhliadka

Obe trasy vedú až k Chopku, z Lúčok sa však na začiatok pokúsime vybrať na Vyhliadku, trasa je dlhá približne 4 km a vedie upravenou zjazdovkou, takže sa opäť nie je čoho báť. Kvalita snehu by mala byť tiež dostatočná a ak máš dosť síl, môžeš pokračovať ďalej až na Rovnú hoľu.

Vysoké Tatry

Tatranská Lomnica – Čučoriedky

Nenáročný výstup po upravenej zjazdovke začíname priamo v lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica. Stúpanie začína až pri prvej stanici lanovky Štart. Túra potrvá približne 2 hodiny. Ak máš dostatok síl, na dosah je aj Skalnaté pleso, z lyžiarskeho strediska je to však prevýšenie vyše 900 metrov, takže celkom výdatná skitúra. 🙂

Štrbské Pleso – Solisko

Výstup začína za skokanským mostíkom. Čaká nás približne dvojhodinová túra s bezpečným zjazdom po upravenej zjazdovke lyžiarskeho strediska. Občerstviť sa môžeš po výstupe na Chate pod Soliskom, zároveň ťa tam čakajú krásne výhľady na okolité štíty. Predsa len chutia lepšie, keď sú zaslúžené, že? 🙂

Medzi zážitkové skitúry vo Vysokých Tatrách sme zaradili aj príjemné výstupy k Sliezskemu domu z Tatranskej Polianky alebo „lyžiarska prechádzka“ zo železničnej zastávky Popradské pleso k samotnému plesu.

Západné Tatry

Žiarska dolina – Žiarska chata

Skitúra vhodná pre začiatočníkov začína na parkovisku v Žiarskej doline. Túra k Žiarskej chate potrvá približne hodinu, po rovnakej ceste sa dá zlyžovať aj naspäť dole k parkovisku. Pre náročnejších odporúčame vyšľapať si až do Žiarskeho sedla po modrej značke. Nezabudni, že sa nachádzame v lavínovom teréne.

Aj Západné Tatry majú v ponuke ľahšie zjazdy zo strediska Roháče Spálená. Ak sa ešte necítiš na zjazdy vo voľnej prírode, bude ideálne vybrať si jednu z týchto trás.

Belianske Tatry

Tatranská Kotlina – Chata Plesnivec

A na záver ešte jedna „tatranská zážitková” vychádzka v Belianskych Tatrách. Ak sa plánuješ osviežiť na Chate Plesnivec, nezabúdaj, že chata je otvorená len počas sviatkov a víkendov. Výstup ku chate potrvá približne do dvoch hodín po žltej cyklistickej značke.

Počas bohatej snehovej nádielky sa dá začať jednoduchým výstupom priamo v hlavnom meste. Prvé zaslúžené zjazdy po výdatnej makačke si môžeš užiť na trase zo Železnej studničky na Kamzík.

Ktoré sú tvoje obľúbené nenáročné trasy? Odporuč nenáročnú trasu vo svojom okrese. Označ nás vo svojich stories a my ich radi prezdieľame na našom Instagrame!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

  1. Veronika Reagovať

    Ahoj, mne osobne, ako začínajúcemu skialpinistovi, by veľmi pomohlo o niečo detailnejšie popísanie spomenutých trás – napr. po akej značke sa šľape, poprípade aká je náročnosť orientácie v teréne, na čo si na danom úseku dať pozor, kadiaľ dole zlyžovat.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *