froggywear_merino_hikemates

Turistika s bábätkom – merino oblečenie na ergonosenie od Froggywear TESTOVAČKA

Hory sú vášeň, hory sú hobby, hory sú miestom, kde mnoho z nás chodí načerpať energiu, užiť si chvíľku pokoja, zabudnúť na denné problémy a samozrejme zašportovať si. A keď sa milovníci hôr rozhodnú založiť si rodinu a pribudne nový malý turista/turistka, rozhodne to nie je komplikácia! Chce to iba trošku plánovania a trpezlivosti navyše. A určite to hlavne kvôli komfortu bábätka vyžaduje správne oblečenie, ktoré je za mňa jednoznačne z merino vlny.

Keďže mi k srdcu prirástli najmä poctivé slovenské značky, veľmi sa teším zo spolupráce so slovenskou handmade značkou Froggywear. Froggywear už od roku 2013 prináša krásne turistické kúsky z merino vlny pre celú rodinu. A my, trojčlenná rodina s čerstvým bábätkom sme dostali možnosť otestovať trojsezónne kúsky ideálne na ergonosenie bábätka na turistiku.

Vlastnosti merino vlny sú na túry s bábätkom ako predurčené

Merino vlna úžasne hreje aj keď je vlhká (termoizolácia), nezadržuje pachy a je antibakteriálna (vďaka čomu nesmrdí) a s dobrou gramážou na tele rýchlo schne. To sú pre mňa ako turistku a teraz aj mamu kľúčové vlastnosti, pre ktoré preferujem oblečenie z merino vlny.

Čo je to merino vlna?

Ovčia merino vlna je prírodný materiál zo špeciálne vyšľachtených oviec, žijúcich v chladnejších a vlhších oblastiach (Nový Zéland, Austrália). Je to najtechnickejšie prírodné vlákno, oveľa jemnejšie ako tradičná vlna. Merino vlna je hodvábne jemná, pohodlná, mäkká, má vysokú absorpčnú schopnosť, vysokú schopnosť izolácie a je priedušná. Každé vlákno je zvlnené a elastické, čo prináša vysokú odolnosť a dlhú životnosť textílie a oblečenie sa nekrčí. Vlna poskytuje tiež vysokú ochranu proti UV žiareniu. Jej produkcia je šetrná k životnému prostrediu a je založená na princípe obnoviteľných zdrojov.

Je merino vlna pichľavá?

Počas testovačky sme oblečenie testovali na kratších, ale aj celodenných výletoch do výšky 2200 m n.m. V teplotách približne od 20 do 0 stupňov, čo zodpovedá počasiu na horách od jari do jesene. Úplety od Froggywear sú na dotyk jemnučké, mäkkučké a ľahké. Teda na nosenie veľmi príjemné a pre nás bola merino vlna dostatočne jemná nato, aby nás nepichala, ani malú Lauru.

Keď sa na „pichľavú“ vlnu pozrieme z odbornej stránky, malo by to byť technicky vzaté, závislé od hrúbky vlasu vlny. Vlas vlny merino má hrúbku 15 až 25 mikrometrov. Väčšina ľudí začína cítiť škrabanie od vlákien silnejších ako 28 mikrometrov. Tenšie vlákna neškrabú, pretože sa pri kontakte s pokožkou ohýbajú. 

Samozrejme, citlivosť na vlnu je veľmi individuálna. Odporúčam ale merino oblečenie od Froggywear každému určite aspoň vyskúšať.

Testovačka oblečenia Froggywear z merino vlny

Ja som sa riadila heslom: ako si ich naučíš, tak ich budeš mať a preto som sa rozhodla brávať s nami Lauru naozaj od malinka najprv v šatke, od mesiaca v ergonosiči. Na svojej prvej túričke bola, keď mala dva týždne.

Či svoje bábätko nosíte v šatke alebo v ergonosiči, vždy sa od vás bude zohrievať. V závislosti od podmienok sa možno od vás spotí. A to by bez merino vlny bol veľký strašiak. Ako bábätko niekde na kopci prezliekať? Čo keď bude fučať? Tieto otázky si vďaka merino vlne nemusím klásť a ani svižné prebalenie vonku nie je problém.

Laura testovala celý komplet, ja a tatinko sme testovali tričká, ktoré sú pri nosení bábätka podstatné.

Ako obliecť bábätko na turistiku

Spolu s malinkou Laurou sme testovali:

Bábätkovské merino je veľmi príjemné na dotyk, mäkkunké a elastické. Laura nosila 100 percentné merino s 220-250 gramovým úpletom v kombinácii s 95% merino vlna a 5% elastan, 190 gramovým úpletom. Vďaka elasticite a veľmi dobrému priestrannému strihu je perfektne vhodné do nosiča, kde bábätko netlačí a dáva mu dostatočnú voľnosť. Najdôležitejšia je v rozkroku a na kolienkach, aby sa bábätko vedelo čo najpohodlnejšie usadiť v nosiči.

Rastúce strihy od Froggywear

Oblečenie Froggywear pre bábätká je RASTÚCE. Predsalen je to investícia, nakúpiť bábätku výbavičku z merina. No vďaka rastúcim strihom dlho vydrží a veľkosti sú veľkorysé. Laura nosila veľkosť 62/68 už od svojho druhého mesiaca a ešte aj dnes má dostatok zásoby navyše, aj keď už má reálne veľkosť 68, určite nám teda vydrží ešte aspoň ďalšie dva mesiace, počítam do veľkosti 80.

Menej je viac!

Za mňa je najväčšia úspora nekupovať množstvá lacného detského oblečenia, ktoré je nekvalitné a všade dostupné, pretože ono sa to nazbiera. A keď by sme si dali tú námahu a spočítali to zistíme, že miesto kopy oblečenia, ktoré je dobré maximálne na doma alebo do záhradky sme mohli mať skvelo funkčný set merino oblečenia.

Podľa mňa na prvý skoro rok stačia dva merino sety a zopár eurových bodyniek na zabryndanie od jedla po kamoške a ste plnohodnotne vybavení. Merino komplet naša Laura nosí stále. Nielen na hory, ale aj doma a na bežné vychádzky v kočíku či vozíku a na spánok.

Merino oblečenie na hory v lete

Bábätku je na vás v merino vlne veľmi komfortne a počas nosenia v lete stačí jedna vrstva. Na jar, v lete a na jeseň postačí tenšia čapička, no pre prípad vetra je potrebné mať so sebou aj kuklu.

Vo výbave som nosila fleesový overálik vždy so sebou a keď som Lauru „vyklopila“, obliekla som jej ho. Keď bola spotená, pod spotené miesto na bodynku zväčša na brušku som vožila merino buffku a nemusela som ju prezliekať. Takýmto spôsobom odvetrané bodynko za chvíľku vyschlo. Odskúšala som to na mnohých túrach a osvedčilo sa mi to ako ideálna kombinácia. Na nožičky merino ponožky a môžete sa vybrať na výlet!

Merino oblečenie na hory v zime

Na zimu odporúčam obliekať bábo do hrubšej vlny alebo zvoliť viacero vrstiev. Pri veľkej zime je ideálne na základnú merino vrstvu obliecť do nosiča ešte fleesový overálik. Na zimu je určite najvhodnejšia kukla, pretože chráni okrem hlávky aj krk napríklad pred vetrom. Kukla v nosiči stačí tenšia, cez hlávku si bábätko aspoň pekne odvetráva nepotrebné zahriatie. Na nožičky som dávala merino návleky, a ručičky skryla do zatvárateľných rukávov na overáliku.

Pre kompletnosť informácií, vždy máme so sebou v lete softshellovú kapsu na nosič, keby sa napr. rozfúkalo a v zime aj vlnenú vložku, aby sme Laure zabezpečili tepelnú izoláciu. Nosičské bundy nám pri aktívnom pohybe nevyhovujú, nakoľko sa v nich prehrievame. Preto radšej volíme kapsu, kde sa vieme obliecť nezávisle od bábätka. Ak nosíme bez kapsy, tak je Laura buď vo fleesovom overáliku v lete alebo v zime v páperovnom overále.

Výsledok testovačky merino setu pre bábätko – super pozitívny!

Froggywear merino set pre bábätko je pohodlný, mäkkunký, teplučký a je skvelé, že je rastúci. Manžety na nohaviciach sa ľahko vkladajú do návlekov na nožičky a vďaka elasticite sa jednoducho a pohodlne oblieka. Nohavice majú vysoký pás vďaka čomu bábätko skvelo hrejú na chrbátiku a tričko sa po zapravení nevysúka von. Manžety na každom kuse zabezpečujú jeho rastúci charakter a dajú sa jednoducho vyhŕňať podľa potreby. Otvor na bodynku je dostatočne veľký na hlavičku.

Spracovanie a aj materiál sú veľmi kvalitné vrátane cvočkov na bodynku, ktoré sa otvárajú jednoducho. Kukla na hlavičke krásne sedí aj keď bábo otáča hlavičkou drží na mieste. Laura sa v oblečení nikdy neprehriala ani v lete a spotila sa iba pri nosení na mne, nie pri bežnom nosení.

Za mňa skvelá voľba na obliekanie nielen do nosiča, ale aj na spánok a bežný deň a Froggywear merino odporúčam všetkým maminkám. V porovnaní s inými značkami je Froggywear merino skvelo elastické a rýchloschnúce vďaka veľmi dobre namixovanej gramáži a vašim bábätkám zaručí želaný komfort.

Merino oblečenie na ergonosenie pre maminku

Tak ako malinkej Laure, tak aj sebe chcem na túrach zabezpečiť čo najväčší komfort. Merino vlnu nosím od mojich turistických začiatkov, preto to nebola žiadna zmena a ani novinka. Jej kvality od tej doby nepredčil žiaden iný materiál.

Tričko na dojčenie Froggywear Kotmanová

Froggywear má v ponuke celoročné tričko z merino vlny na dojčenie KOTMANOVÁ, ktoré mi skvelo padlo vhod. Diskrétny prístup k prsníkom vám umožní nerušene kojiť kdekoľvek a kedykoľvek, navyše pri správnom dotiahnutí nosiča aj priamo v nosiči alebo v šatke.

Strihovo je aj toto tričko príjemne veľkorysé, zakryje teda bez problémov kríže a nevyhŕňa sa ani pri nosení nosiča či šatky. Materiál so zložením 95% merino vlna, 5% elastan a gramážou 190g/m2 je veľmi príjemný, v chlade hrejivý, v teple izolačný, na dotyk príjemný, hebký a mäkký. Na tele rýchlo vyschne a ani po niekoľkých dňoch nosenia nesmrdí.

Pre komfort maminky je dôležitá aj správna voľba podprsenky. Tá je ideálne opäť z merino vlny. Pod váhou bábätka, batoha a pri svižnejšom tempe totiž iba merino vlna zahreje, aj keď bude prepotená a to je pri podprsenke extrémne cítiť. Syntetika či klasická bavlna totiž výrazne chladí až máte chuť sa prezliecť. Moja merino podrpsenka vždy vyschne na mne.

Pre maminky odporúčam hodiť do batoha jedno náhradné tričko. Keď totiž budete bábätko vkladať po prestávke opäť do nosiča a na seba, je mu určite príjemnejšie, keď bude vaše tričko suché. Ja som tu opäť v prípade potreby používala buffku ako vrstvu medzi mňa a bábätko.

Merino oblečenie na ergonosenie pre tatinka

Tričká Froggywear Dargov a Kysak

Náš tatinko je vysoký chlap s dlhými rukami a nohami, a vďaka prozákazníckemu prístupu tieto jeho miery pri šití oblečenia boli zohľadnené. Testoval tričká s predĺženými rukávmi na široké ramená, čo veľmi chválim. Tatinkove tričká šité na mieru mu sadli ako uliate. Výstrih akurát, rukávy tiež, strih pod kríže, aby neprechladli.

Materiál je opäť veľmi príjemný, v chlade hrejivý, v teple izolačný, na dotyk príjemný, hebký a mäkký. Na tele rýchlo vyschne a ani po niekoľkých dňoch nosenia nesmrdí.

Tatinko si veci veľmi pochvaľuje a na ergonosenie nosí iba tieto dve tričká na striedačku. Aj v jeho prípade je najlepšie zbaliť si jedno náhradné tričko, aby bol Laurinkin komfort v nosiči čo najväčší, aj keď sa tatinko pri jeho závratnom turistickom tempe spotí.

Výsledok testovačky merino oblečenia Froggywear pre rodičov – úplná spokojnosť

Oblečeniu sme dali zabrať. Naše túry boli od kratších až po celodenné výlety napríklad až na hrebeň Západiek, s nosičom alebo bez. Spracovanie a aj materiál sú veľmi kvalitné. Všetky vlastnosti merino vlny ako popísané vyššie sa iba opäť potvrdili a merino od poctivej značky Froggywear môžeme iba odporučiť.

Ak si chcete objednať Froggywear merino, no v gramážach a jednotlivých úpletoch sa nevyznáte, odporúčam objednať si vzorkovník látok a dať na svoj vlastný pocit a potrebu :).

Opotrebenie

Aj napriek tomu, že sme naše kúsky nosili veľmi často, nevidieť na nich žiadne opotrebenie. Laurinkine bábätkovské kúsky zo 100 percentnej merino vlny nabrali jemnučký žmolok, no ten je prirodzeným javom. A ak sa niektorej maminke nebude esteticky páčiť, odporúčam odžmolkovač. Malá zázračná mašinka, ktorá vaše merinko vráti opäť do stavu ako nové.

Starostlivosť

Merino vlna má vyššie spomínané antiodorové a antibakteriálne účinky, vďaka čomu ju nie je potrebné prať ani po niekoľkých použitiach. Ja som merino Froggywear prala, iba keď sme ho vyslovene zašpinili a aj to iba v rukách na danom mieste, kde sa objavil fliačik. Ak v pračke, tak merino vlna sa perie na najjemnejších programoch a pri najnižších otáčkach. Na pranie sa používajú špeciálne pracie prostriedky, ktoré nájdete aj na stránke Froggywear aj s podrobnými infoškami k údržbe.

Ako mama a turistka som veľmi vďačná zato, že vďaka merino oblečeniu môžem svoju lásku k horám zdieľať so svojim bábätkom už od malinka v plnom komforte pre mňa a aj pre ňu.

Na základe našej vynikajúcej skúsenosti pevne verím, že vo funkčnom merino oblečení od poctivej slovenskej značky Froggywear budete viac než spokojní aj vy a dodá vám odvahu vybrať sa aj vyššie alebo ďalej.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *