Turistika s noseným dieťaťom

S turistom v batohu

Keď porovnávate tlmiče terénnych kočíkov a dômyselnosť značiek nosičov od výmyslu sveta, pravdepodobne už máte predstavu ako dostať vášho malého turistu do hôr. Táto výzva vo mne ako jednej z outdoormám roztočila šialený kolotoč otázok. Nepýtala som sa „či nosiť“, ale „kedy, v čom a ako na to?“ Rada by som vám v tomto článku zdieľala možnosti, ako spraviť zážitky z lesa dokonale chutnými pre celú rodinu.

Prvý rázcestník vás celkom určite privedie k výberu ideálneho nosítka pre vaše dieťa. Tu je dôležité sa zastaviť a zblízka nazrieť do svojich možnosti.

Ondrášovské skaly

Keď hory volajú najmenších

Nosenie v babyšatke

Pre najmenších turistov je babyšatka dokonalým riešením. Je vhodná pre deti od narodenia až do približne prvej polovice roku. Bábätko sa nesie v tesnej blízkosti s rodičom, je chránené a dokonale fixované v ergonomickej polohe.

Babyšatka predstavuje vďaka širokej škále úväzov viac možností využitia a i samotná váha dieťaťa sa krásne rozloží na ramená. Bábätko v nej môžete polohovať zvislo či do kolísky a dokonca je možné ho zasunúť nižšie a počas prechádzky kojiť, no neočakávajte svoj známy komfort. Je veľmi dôležité správne polohovanie a dotiahnutie šatky tak, aby sa v predklone od vás dieťa „neodlepilo“. Týmto spôsobom mu vytvoríte potrebnú oporu pre chrbticu i hlavičku.

Odporúčam venovať pozornosť téme ergonomického nosenia a tiež sa stať majstrom šatkovania skôr, ako sa ocitnete v teréne. Babyšatka je vhodná pre prechádzky do prírody s najmenšími bábätkami, avšak na turistike v lese, môže spôsobiť nepraktické trhliny v pláne. Dlhé konce šatky sa môžu pri viazaní zachytávať v okolitej prírode prípadne sa plantajú po zemi.

Pre začiatok sú vhodné krátke trasy, aby ste si s bábätkom na nosenie postupne zvykli. Z tohto hľadiska, by som postupovala pomaly a kým sa spoločne prepracujete k vyššie položeným turistickým chodníkom, aj váš malý turista dorastie do ergonomického nosiča. Nosené bábätká sú spokojnejšie a ich vývin je absolútne prirodzený pokiaľ rešpektujete režim bábätka a nosíte sa so zdravou mierou a zodpovedným prístupom.

Ondrašovské skaly

Praktický ergonomický nosič

Približne od tretieho mesiaca, je možné vybrať sa na seriózny turistický chodník s využitím ergonomického nosiča. Ideálny ergonomický nosič je možné nastaviť v šírkach i dĺžkach látky, aby rešpektoval rast bábätka a zabezpečoval mu správnu polohu.

Do lesa sú najvhodnejšie nosiče s tzv. „prackovým“ zapínaním, aby bolo vkladanie dieťaťa čo najjednoduchšie. Bábätko už nie je tak uzavreté a chránené ako v babyšatke a tento fakt je potrebné v nepriaznivých podmienkach kompenzovať. Niektoré nosiče disponujú pokrývkou hlavy, ktorá dieťa čiastočne chráni pred slnkom a vytvára mu zátišie pre pokojný spánok.

Trh praská nosičmi rôznych značiek a je ťažké odporúčať konkrétneho výrobcu. Obľúbený je Slovenský výrobca ergonomických nosičov značky Sestrice, ale populárne sú tiež nosiče značky Rischino alebo Be lenka. Každý tvorca, vloží do svojho diela to svoje a je dobré si rôzne nosiče vyskúšať. Na stránkach výrobcov nájdete tiež inštruktážne videá a blogy plné zaujímavých tém k problematike ergonomického nosenia.

Podsadený zadoček

Ergonomické polohovanie spočíva v podsadení bábätka na hrudníku nosiaceho so zaguľateným chrbátikom a dostatočnou oporou pre chrbticu. Tkanina babyšatky rovnako ako aj ergonomického nosiča by mala byť pevná a zároveň pružná, aby sa prispôsobila prirodzenej polohe chrbátiku. Obzvlášť u menších detí fixujeme krčnú oblasť vytvorením golierika z látky nosiča, prípadne vložením látkovej plienky. Bábätko vkladáme vždy tvárou k hrudníku. Hlavičku si tak opiera o hrudník a rukami akoby objíma rodiča Staršie bábätká si ich ukladajú čoraz bližšie k tváričke.

Nohy sú na široko v polohe s pokrčenými kolienkami na tzv. žabku. Čím je bábätko staršie tým sú nôžky voľnejšie, ale kolená sú vždy vyššie ako zadoček. Predstavte si tvar písmena M. Táto poloha zaistí optimálne postavenie pre zdravú centráciu bedrového kĺbu a následne jeho správny vývoj. Keď drobné telíčko podrastie a bude pevné, spontánne sa na vašom hrudníku uloží do prirodzenej polohy.

Tandemové nosenie

Viac detí znamená len viac trailových kamarátov. Uviažte si tandem a užívajte si hory. Radosť zo spoločných dobrodružstiev sa znásobí a nepokriví ju ani pár unavených nôh navyše. Certifikovaná poradkyňa na nosenie, Petra Kubíková, vám rada poradí, ako na to.

zdroj: www.hikeitbaby.com

Ako to s nosením nepokaziť

Začala by som správnym výberom ergonomickej nosiacej pomôcky. V jednoduchosti, ten správny nosič sa dokonale prispôsobí dieťaťu, nie naopak. Nosič bábätko nesmie tlačiť ani mu príliš rozťahovať nožičky, vystierať mu chrbátik alebo tvrdším polstrovaním naopak nevytvárať potrebnú oporu. Ak sa neviete rozhodnúť medzi babyšatkou a nosičom pre najmenšie bábätká, novorodencov obzvlášť, vhodnejšia je rozhodne babyšatka. I keď sú nosiče s novorodeneckými vložkami, nikdy sa tak dokonale neprispôsobia rôzne drobnému telíčku.

Venujte čas výberu nosiča a ergonomickému noseniu. Bábätko nikdy nepolohujte tvárou vpred, nie len pretože je táto poloha nefyziologická, ale bábätká ľahko prestimulujete podnetmi. Pokiaľ zvažujete polohovať bábätko v ergonosiči na chrbte, počkajte kým prirodzene zvládne samostatný sed.

Ak bábätko ešte samostatne nesedí, nosenie v polohe na chrbte je možné až od polroku a len v prípade, že dodržíte zásady ergonomického polohovania na hrudníku. Vkladanie dieťaťa do turistického nosiča, kým ešte samo nesedí nie je vôbec vhodné. Svaly chrbátika, ešte nie sú na túto polohu dostatočne vyvinuté a pasívnym usádzaním dieťaťa, by sme mohli vážne uškodiť správnemu vývoju chrbtice.

Turistický nosič otvára možnosti

Kým ešte vaša ratolesť obsedí, môžete ergonomický nosič pokojne vymeniť za turistický. Deti okolo ôsmeho mesiaca si už radi užívajú výhľad turistických nosičov a rovnako si vychutnajú vlastný priestor a komfort. Turistika s bábätkom takto nadobudne celkom nový rozmer a otvoria sa vám nekonečné možnosti. Deti okolo roku sú už akčné duše a na tento fakt pri plánovaní netreba zabudnúť. Hľadajte miesta, kde ich môžete vypustiť objavovať hory aj po vlastných.

I napriek zdanlivo vyššej váhe turistický nosič oceníte aj vy, pretože sa s bábätkom nepotíte v tesnej blízkosti a celú váhu máte na chrbte dokonale rozloženú. Navyše sú nosiče s množstvom úložného priestoru, kde zabalíte všetko, čo potrebujete aj nepotrebujete.

Martinské hole

A nezabúdajte, že čím väčší je váš dobrodruh, tým skôr sa jeho potreba nosenia naplní. Preto neotáľajte a užívajte si spoločné výstupy, kým nepríde obdobie prechádzok od kamienka po kaluž. 😉

Ak ste pripravení na vaše spoločné outdoorové dobrodružstvá, zvážte členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie pre celú rodinu. Chcem sa stať členom Hikemates!

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Prajem vám krásne zážitky na horách v vašimi najmenšími, Nika.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *