tecnica_plasma_hikemates

Turistické topánky Tecnica Plasma MID S GTX – milé prekvapenie z Dolomitov RECENZIA

Jediné topánky na svete, ktoré sa dajú teplom vypáliť na presný tvar chodidla, aby boli stopercentne pohodlné bez kompromisov a otlakov. Asi tak by som v skratke zhrnul turistickú obuv Tecnica Plasma. Okrem toho sú samozrejme hlavnými požiadavkami na zimné topánky, aby nohy zostali v suchu a príliš sa v nich nešmýkalo. Model Plasma MID S GTX od výrobcu Tecnica je na to predurčený vďaka použitým materiálom. Teória je jedna vec, ale čo povie prax z reálneho nosenia? To sa dočítaš v mojej recenzii :).

Značka Tecnica

Tecnica ako talianska firma založená Orestom Zanattom začínala v tridsiatych rokoch minulého storočia s výrobou pracovných topánok. Neskôr (v roku 1970) jeho synovia Giancarlo a Ambrosiano presedlali na lyžiarky, aby napokon v roku 1980 uviedli na trh prvé outdoorové topánky. Model Tecnica Plasma vyvinuli pre aktuálnu sezónu, nabili ju potrebnými technológiami a pridali aj niečo navyše.

Technické parametre modelu Tecnica Plasma

Model Tecnica Plasma s membránou Gore-Tex je klasikovaný ako nepremokavá celoročná turistická obuv

  • Výrobca: TECNICA
  • Model: PLASMA MID S GTX
  • Zvršok: Syntetická polyamidová tkanina s laminovanou výstužou TPU
  • Podšívka: Nepremokavá membrána Gore-Tex® Extended Comfort
  • Podošva: Vibram® Plasma so zmesou Megagrip™
  • Medzipodrážka na tlmenie: Agile system; Dual Density EVA plus TPU shank
  • Spevnená okopová časť ako ochrana pred zakopnutím
  • Hmotnosť: 944 g/pár pri veľkosti UK7,5 pánske
  • Farba: Black/Pure lava, ale k dispozícii niekoľko farebných prevedení
  • Strih: stredne vysoký
  • Odporúčaná cena – 180 až 200€
  • Pánsky aj dámsky model
  • Dostupné veľkosti
  • Použitie: celoročné

Nekompromisné materiály: GTX Extended Comfort

Na zimu je pre mňa pri topánkach určite najdôležitejšou požiadavkou, aby mi nohy zostali v suchu a v teple. Všeobecne má materiál GORE-TEX ideálne použitie v miernych a teplejších podmienkach a zároveň pre intenzívnejšie aktivity. Je to vlastne extrémnym teplom spevnená technická tkanina s 1,4 mld mikropórov na cm2. Póry sú cca 20 000 krát menšie než kvapka vody, ale 700 krát väčšie ako molekula pary. Vďaka tomuto sú topánky vodotesné a zároveň priedušné. Zdokonalenie Extended Comfort je prispôsobené pre zimné obdobie do dažďov a snehu.

Podrážka bez šmykov vďaka Vibram Megagrip

Nemenej dôležitou vlastnosťou je, aby sa v nich pri túrach nešmýkalo. Vibram je už legendárne označenie gumovej zmesi, ktorá nemá konkurenciu a ponúka istotu či v suchom, alebo aj mokrom teréne. Popri tom je ale odolná voči oderu, čím je zaistená dlhá životnosť. Megagrip odolá každej výzve v akýchkoľvek podmienkach. Vďaka nemu je zaistená stabilita rovnako tak aj flexibilnosť pre prispôsobenie sa chodníku.

Prispôsobia sa každému chodidlu vďaka technológii C.A.S.

To, že si skialpinisti vypaľujú papuču lyžiarky, aby im presne sadla na nohu už počul asi každý. Ale to, že existuje aj turistická topánka, ktorá má túto možnosť bola aj pre mňa samého veľká novinka!

Každý človek je odlišný – má iné telo, iný štýl. V rámci našich možností dosahujeme rôzne výkony a na základe toho máme rôzne očakávania. Tecnica v spolupráci s odborníkmi z celého sveta vyvinula jedinečnú možnosť, vďaka ktorej sa obuv úplne prispôsobí ktorémukoľvek typu chodidla. C.A.S. – CUSTOM ADAPTIVE SHAPE. Pomocou vytvarovania topánky na mieru sa znižuje riziko otlakov v kritických miestach, tým sa stávajú tieto topánky pohodlnejšie s lepším zážitkom z pohybu. Svoj výkon zvýšite a únavu znížite.

Ako topánky Tecnica Plasma obstáli v testovaní?

Topánky sa mi dostali do rúk koncom novembra a ako by to bolo keby hneď prvý víkend nepodstúpili skúšku ohňom. Pôvodný plán bol s partiou kamarátov ísť na Baranec, no predpoveď počasia ich odradila a tak som sám šliapal na Babiu horu. 

Zostrihnutý jazyk

Krabicu som skutočne rozbaľoval až na parkovisku pri chate Slaná voda nad Oravskou Polhorou. Hneď na prvý pohľad ma zaujal jazyk, ktorý je fixovaný len na jednej strane. Tušil som teda, že štýl obúvania bude podobný ako do lyžiarok. Môj predpoklad sa naplnil, ale zároveň som dúfal, že sa to časom roztiahne.

Prekvapivo tenučké šnúrky

Ďalšou zaujímavosťou bola hrúbka (teda skôr tenkosť) šnúrok. Ešte som sa doposiaľ nestretol so zimnými topánkami s tak tenkými. Bol som celkom zvedavý, ako sa budú zaväzovať, keďže očká nad nártom nie sú kovové – až háčiky v oblasti členku. V tomto ohľade som zostal milo prekvapený, ako pevne som si topánky dokázal v spodnej časti zatiahnuť.

Neuveriteľná ľahkosť

Čo ma naozaj prekvapilo, bola váha topánok. Zvyknutý pri zimných túrach ťahať na nohách ťažšie “kopytá” mi skoro vyleteli z ruky, keď som ich vyberal z krabice. Doma som ich potom dodatočne zvážil a hodnota ukázala pod magických 1000g, teda konkrétne 944. Určite aj to pomáha k tomu, ako sa dobre nosia.

Nepremokavosť a zároveň priedušnosť

V spodnej časti trasy ešte bolo blato a tak som sa mu snažil, čo možno najviac, vyhnúť. Nechcel som nové, pekné, čisté boty hneď zamazať. Vyššie už začínal sneh a mohol som vyskúšať ich nepremokavosť zabezpečenú GTX membránou. Nohy mi zostali v suchu po celý čas, a ani pri rýchlejšej chôdzi som nepociťoval žiadnu vlhkosť od prípadného spotenia sa.

Vibram naozaj podržal

Počas výšľapu som dobre preveril aj stabilitu poskytovanú podrážkou Vibram Megagrip. Na viacerých miestach som videl stopy, z ktorých bolo zreteľné, že sa iným turistom šmyklo. Ja som také problémy nemal aj vďaka rozmiestneniu a tvaru štupľov, ktorými som došľapoval na podklad. Aby si niekto nemyslel, že sa v nich absolútne nemôže šmyknúť. Pri zostupe dole sa to môže stať ľahšie, pretože šípovitý vzhľad stredových výstupkov drží lepšie v sklone smerom hore. Keď navyše došliapnete na ľad prikrytý snehom, podšmykne ťa veľmi rýchlo. V takom prípade pomôžu už iba nesmeky.

Konečne turistika bez odtlakov

Prvú túru som v nich teda zvládol bez problémov aj bez otlakov. S týmto som mával doteraz problém takmer pri všetkých nových topánkach. Potrebovali si takpovediac sadnúť, roztiahnuť sa. Aj napriek nevyužitiu technológie C.A.S.

Každý nasledovný víkend som topánky obúval a skúšal koľko vydržia. Zatiaľ zvládli všetko, Baranec sme išli o týždeň neskôr v porovnaní s pôvodným plánom. Ďalej Osnicu, Javorinu, Kľak, Vtáčnik, Jelenec, aj neúspešný pokus o Ďumbier počas spoločného komunitného výstupu.

Keď ti do topánok natečie voda zvrchu

Na Osnici som si prvýkrát vyskúšal, aké je to, keď zostanú mokré. Bolo však mojou vlastnou vinou a hlúposťou. Nenatiahol som si návleky proti snehu, ten sa nabil zospodu nohavíc. Teplom tela sa tento roztopil a zatekal z vnútornej strany. Na pocit to síce nebolo príjemné, ale až tak veľký problém z toho nebol. Dole pri aute som sa prezul do suchých ponožiek. Poučený a vyškolený pri ďalších výstupoch som do hlbokého snehu natiahol návleky.

Pozitíva

Pri všetkom (oblečení, obutí) je vo všeobecnosti najdôležitejšie, aby som sa v tom cítil dobre. Niekedy to chce krátky čas sa s tým zžiť, no pri týchto topánkach tomu netrvalo dlho. 

Stabilita

Pocit istoty pri každom kroku je nenahraditeľný. Podrážka nemá svoje označenie – Megagrip – len tak náhodou. Gripu, teda priľnavosti, je v nej skutočne mega. Aj keď na zľadovatelý podklad vždy radšej pridám pár kovových hrotov v podobe nesmekov. 

Suché nohy

Tento fakt je jednoznačne najdôležitejším v rámci športových aktivít. Keď nohy nenavlhnú, môžem prejsť viac, aj v tých najnižších teplotách. Teplo si človek vytvorí, ale vlhkosť ho dokáže veľmi rýchlo odoberať. Toto poznám aj z bicykla.

Negatíva

Nie je ich vôbec veľa. Aj tie ktoré som objavil, sú „zanedbateľné“ a časom sa dajú úplne odbúrať

Lyžiarkový spôsob obúvania

Je to spôsobené ne/strihom jazyka. Treba si na to zvyknúť, ale už pri takom piatom výlete v botách sa obvod mierne roztiahol. Tým pádom už túto skutočnosť tak nevnímam.

Tuhosť v pohybe nad prstami

Dva mesiace, každý víkend niekde v horách a s Plasmou na nohách. Vždy ale zatiaľ cítim, ako sú topánky pevné v priestore nad koreňmi prstov. Našťastie táto „vada“ zakaždým po prvých cca 500 metroch odoznela.

Celkové hodnotenie

Ako som v úvode spomínal, topánky sa ku mne dostali koncom novembra, čo je adekvátne z hľadiska ich zimného určenia. Dva mesiace som ich každý víkend niekam vytiahol a mixoval som terén a náročnosť. Svoj účel splnili a zatiaľ som s nimi nad mieru spokojný. Viacerí ľudia z môjho okolia sa ma na ne pýtali a nemohol som povedať krivé slovo. Upozornil som všetkých na drobné nástrahy, aby sa ich nezľakli.

Dokonca jedna kolegyňa mi spomínala, že brat si ich kúpil a absolvoval aj prispôsobenie formou C.A.S., tým pádom môžem potvrdiť dostupnosť tejto služby. Ak sa mi podarí to neskôr doladiť, určite sa o túto skúsenosť rád podelím. Nakoľko zatiaľ prešli testom iba vo vyslovene zimných podmienkach, aj preto ešte vôbec nenesú známky opotrebenia, a stále vyzerajú ako by som ich rozbaľoval prvýkrát. Neviem povedať ako dopadnú v nasadení mimo snehu – zaujíma ma najmä ich odolnosť voči oderu na skalách, napr. v Tatrách alebo Fatrách.

Pre koho a na aké túry sú tieto topánky najvhodnejšie?

Veľmi dobre si viem predstaviť používanie topánok Tecnica Plasma MID S GTX v každom ročnom období. Nemám problém si zobrať takto (stredne) vysokú obuv aj v lete na výlet do výšok nad 1500m.n.m.. Ich váha, v mojom prípade len 944g (celý pár), mi absolútne nebude prekážať pri ďalších komunitných výstupoch s Hikemates-om, kedy som sa naučil neponáhľať sa :D.

Ja som technológiu C.A.S. síce zatiaľ nevyužil, no určite sa tak v dohľadnej dobe stane. Následne do recenzie doplním zmenu topánky a jej používania. Aj keď som nemal problémy, čo sa týka priestoru na chodidlá a pohodlnosti topánky pri chôdzi, tento jedinečný systém najideálnejšie vyplní aj priestor v okolí členku a tesne nad ním. 

Tieto topánky nájdeš v dámskom aj pánskom prevedení v rôznych farbách na e-shope

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *