Turistická obuv BOSP Ural Pro Grizzly – pravý medveď z Bardejova RECENZIA

Model turistickej obuvi BOSP Ural Pro Grizzly je model profesionálnej horskej obuvi, ktorým sa pýši slovenská značka BOSP už druhý rok. Táto obuv je vhodná na široké spektrum aktivít v prírode, ale aj ako pracovná obuv v náročnom teréne. Práve ich flexibilita vo mne vzbudila záujem a priviedla k tomu, aby som ich otestoval v najrôznejšom teréne a podmienkach.

Bardejovské historické okienko

Firma vznikla v roku 1957 v prekrásnom meste Bardejov a niesla názov Závody 29. augusta. Ich hlavným cieľom bola výroba kvalitnej športovej, vychádzkovej a vojenskej obuvi, čo sa im aj darilo spĺňať. Počas nasledujúcich rokov sa stali jedným z centier obuvníctva strednej Európy. Po roku 1989 prešla firma rôznymi premenami a na jej základoch vznikol nový podnik JAS – Špeciál a neskôr OBUV – Špeciál.

OBUV – Špeciál sa na začiatku 20. storočia začala zaujímať o moderné technológie v obuvníctve, medzi ktoré patria aj membrány. Táto firma postupne získala svoje dobré meno vo svete a v roku 2008 sa premenovala na značku BOSP. BOSP upriamili svoju pozornosť na obuv z tých najkvalitnejších materiálov, do najťažších podmienok. Táto ich snaha vyvrcholila v roku 2020, kedy predstavili prvý model z radu Ural Pro. Ten v sebe spája kvalitnú obuv s modernými prvkami.

Parametre

  • Značka: BOSP
  • Model: Ural Pro Grizzly
  • Farba: hnedá/červená
  • Využitie: letná/zimná – celoročná obuv
  • Výška obuvi: členková obuv
  • Hmotnosť: 890 g/polpár – 1780 g/pár
  • Podošva: Vibram so zmesou Megagrip
  • Medzipodošva: dvojhustotná PU
  • Useň: nubuková koža s hrúbkou 2,6 mm
  • Podšívka: membrána Gore-Tex
  • Ochrana: gumená obruba na celom obvode
  • Bonus: turistické ponožky
  • Cena: 210 €
  • Veľkosti: 35 – 48
Ural Pro Grizzly – model horskej obuvi s modernými prvkami

Konštrukcia topánok Ural Pro Grizzly

Podošva

Pri turistickej obuvi je asi najdôležitejším parametrom podošva. Grizzly ponúka podošvu Vibram doplnenú o zmes Megagrip. Tá zaručuje zo všetkých podošiev tú najlepšiu priľnavosť na suchom a aj na mokrom podklade. Chôdzu tlmí dvojhustotnou medzipodošva PU, čo považujem za veľké plus. Samotná obuv dosahuje strednú tuhosť, ktorá je optimom medzi oporou a komfortom. Celá výbava je doplnená o 360° ochrannú obsádzku, ktorá je na celom obvode topánky. Jej úlohou je ochrana pred škrabancami, čím zároveň aj predlžuje ich životnosť. Je vidieť, že v BOSP-e sa riadia sloganom: „Bezpečnosť na prvom mieste“.

Ural Pro Grizzly – Vibram so zmesou Megagrip

Zvršok

Celý model je tvorený prírodnou nubukovou kožou, ktorá ma hrúbku až 2,6 mm. Pri takejto hrúbke som sa nebál, že by som topánky poškodil alebo dokonca natrhol. Zároveň som sa však začal obávať, či takáto hrúbka nebude pre nohy predstavovať skleník, v ktorom je vlhko a 50 °C. Našťastie boli moje obavy plané, nakoľko súčasťou zvršku je aj membrána Gore-Tex® Performance Comfort. Tá poskytuje nie len priedušnosť ale aj nepremokavosť. Celý zvršok je prepracovaný do najmenších detailov a preto som nemal strach z premoknutia.

Ural Pro Grizzly – nubuková koža s hrúbkou 2,6 mm

Vnútro topánok

Pohodlie poskytuje vymeniteľná vložka s pamäťovou penou. Vložka v topánke drží pevne, neposúva sa ani nevypadáva pri vyzúvaní. Chodidlo držal na svojom mieste aj mäkký a pohodlný jazyk a golier. Takto je takmer nemožné, aby som si vykrútil členok.

Grizzly okrem toho ponúka aj rôzne vylepšenia ako je 2-zónové šnurovanieflexible ankle zone. Technológia dvojitého šnurovania napomáha prispôsobeniu obuvi rôznym typom chodidiel. Flexible ankle zone umožňuje slobodnejší a väčší pohyb v teréne. Jednoducho povedané, Grizzly je aj na tvrdom kameni ako papučka. 

Ural Pro Grizzly – mäkký golier

Testovanie v teréne

Topánky som testoval 3 mesiace, počas ktorých som ich skutočne nešetril. Chodil som v nich na túry, huby, či dokonca aj robil v záhrade. Počas týchto 3 mesiacov som v nich bol za každého počasia aspoň dvakrát týždenne v teréne. Či už som sa pohyboval po Tribeči, Veľkej Fatre, Volovských vrchoch, Slovenskom raji alebo Tatrách, vždy som ich zaťažoval na maximum.

Popri testovaní som zistil veľa informácií o tomto modeli. Ako prvé ma troška vydesila veľkosťváha topánok. Sú skutočné veľké. Pri minulých topánkach sa mi často tvorili otlaky a modriny pod nechtami a preto som sa obáva podobnej situácie. Po prvej túre som však rýchlo zistil, že ich váha je zanedbateľná. Absolvoval som v nich aj túry dlhšie ako 20 km s prevýšením cez 1000 m a môj názor sa nezmenil. Dokonca aj otlaky a modriny už nemám čiže skutočne môžem len odporučiť.

Druhá vec, ktorá ma zaujímala, bol tepelný komfort. Skúšal som ich pri teplotách cez 30 °C a na trase dlhšej ako 4 hodiny. Nohy zostali suché a necítil som sa ako v ohni. Práveže veľmi efektívne ventilovali paru a topánky dodnes voňajú novotou.

Pozitíva a negatíva

Pozitíva

Topánky od BOSP-u som skúšal takmer na každom teréne a sú skutočne veľmi kvalitne prepracované. Grizzly obstál v mojom teste v suchu, vlhku, zime a dokonca aj v teple. Zo všetkých jeho pozitív, však za najkľúčovejšie považujem nasledované:

  • Podošva – Vibram spojený s Megagripom je skutočne to najlepšie čo som kedy vyskúšal. Skúšal som ich vo veľmi strmom a prašnom teréne. Topánky sa ani nepohli! Tak som skúsil obrúsenú tatranskú žulu a opäť nič. Nakoniec sa mi však podarilo na zľadovatených konároch trocha pošmyknúť ale už pár centimetrov na to ma podošva opäť zachránila. S touto podrážkou som skutočne nemal strach z pádu.
  • Useň – Navoskovaný nubuk je takmer nemožné poškodiť a o nepremokavosti nemôžem ani len hovoriť. Skúšal som teda, koľko vydržia, než sa mi podarí ich namočiť. Išiel som do rieky až do výšky topánok a voda sa dostala iba na vrch ponožky. V normálnych podmienkach, si dovolím povedať, že je nemožné aby bola moja noha mokrá.
  • Vzhľad – Aj keď ide len o subjektívny názor, tak tieto topánky sú veľmi pekné. Hnedá farba, moderné logo a prvky čiernej a červenej sú na nezaplatenie. Topánky vyzerajú na nohe luxusne a to ako v zime, tak aj v lete. Dokonca BOSP ponúka možnosť dokúpenia šnúrok čo považujem za veľké plus.
Ural Pro Grizzly – Sneh je jeho revírom

Negatíva

Pri písaní mínusov som sa musel zamyslieť, čo by som im vytkol. Medzi moje najväčšie obavy patrila práve váha topánok, avšak ukázala sa ako neopodstatnená.

Ešte by som sa ale pri tomto bode troška pozastavil. BOSP na svojom webe zaraďuje Ural Pro Grizzly medzi pánsku aj dámsku obuv. Aj napriek tomu, že mne ich váha nevadila, menším ženám nemusí vyhovovať. Nemyslím tým, že by v nich nedokázali chodiť ale skôr to, aký komfort by pociťovali pri dlhších túrach. Predsa len sa na váhu v dnešnej dobe prihliada.

Okrem tohto bodu som však na topánkach nenašiel žiadne negatívum. Dokonca aj otlaky a modriny z predošlých topánok ihneď zmizli, za čo som neskutočne šťastný!

Pre koho je tento model určený?

Model horskej obuvi Ural Pro Grizzly je určený pre všetkých turistov, ktorí požadujú:

  • bezpečnosť v akýchkoľvek podmienkach – Vibram, gumenná obruba
  • nepremokavosť a to dokonca aj pri brodení riekou – 2,6 mm nubuková koža
  • elegantný vzhľad s veľkým pohodlím
  • pozáručný servis aj niekoľko rokov po zakúpení
  • obrovskú ponuku príslušenstva na starostlivosť o obuv

Komu by som ho však neodporúčal? Model Ural Pro Grizzly by som neodporučil ľuďom, ktorí dávajú prednosť mimoriadne ľahkej obuvi. Inak by som ho odporučil všetkým a preto neváhajte a vyskúšajte ho sami.

Ural Pro Grizzly – Testovanie v pohorí Tribeč

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *