Úraz na horách – ako postupovať?

Vrchol je iba polovička cesty! Až keď si doma môžeš hovoriť o podarenom výlete so šťastlivým koncom. A s týmto heslom by sme na hory mali chodiť všetci. Stačí nepatrná nešťastná náhoda a výlet sa môže skončiť záchrannou akciou. Tento scenár nikomu neprajeme, no treba naň byť vždy pripravený.

Au, to bolí! Už ďalej to nedám!

Čo všetko sa môže turistovi prihodiť na jednej nevinnej túre sa nedá ani vymenovať. Ako postupovať a zachovať si chladnú hlavu? Odpoveď na túto otázku sme pripravili opäť spolu s Jankom Kořínkom, lekárom Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a poisťovňou Union v tomto článku. Ak si náš člen, práve poisťovňa Union bude Tvojím partnerom pri pokrytí nákladov, ktoré pri záchrane vzniknú.

Pohotová reakcia môže zachrániť život

Keď sa Tvojmu parťákovi / parťáčke na horách prihodí úraz, maj pripravené vedomosti z kurzu prvej pomoci. Hneď ako je to možné zisti stav zranenej osoby. Najmä stav vedomia a dychu, a to nielen pohľadom, ale i dotykom. Ak je pri vedomí, komunikuj s ňou. Nedávaj jej napiť ( samozrejme pri dehydratácii je potrebné osviežovať aspoň pery) a nehýb s ňou viac, ako je v danom prípade nutné. Nenechávaj ju osamote, pokiaľ nie si jediný v blízkosti a nemusíš sa vydať pre pomoc. Pokiaľ zranená osoba nedýcha, začni s oživovaním a volaj pomoc. 

Pomoc volaj samozrejme aj ak je úraz menej závažný, no Tvoj parťák / parťáčka nie je bez lekárskeho ošetrenia alebo pomoci schopný/á pokračovať v trase.

Zavolám na 112 alebo 18 300?

Na Slovensku máš dve možnosti. Zavolať na jednotnú európsku tiesňovú linku s tel. číslom 112 alebo na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby s číslom 18 300. Obe tieto linky sú rovnocenné a pomoc príde samozrejme v oboch prípadoch. Operátorovi linky je potrebné opísať situáciu, stav zraneného, či bola podaná prvá pomoc a čo najpresnejšie lokalizáciu miesta, na ktorom sa nachádzaš.

Horská záchranná služba volanie na jej tiesňovú linku zjednodušila dokonca do takej miery, že pre turistov pripravila aplikáciu, pomocou ktorej si schopný/á veľmi jednoducho a rýchlo privolať pomoc. A to jedným tlačidlom. Spolu s núdzovou správou odošle aj Tvoju presnú GPS lokalizáciu, čo výrazne zjednoduší príchod pomoci na správne miesto. Pri registrácii do aplikácie zároveň vypĺňaš informácie o svojom zdravotnom stave, ktoré môžu zohrávať dôležitú rolu pri záchrane.

Poskytnutie prvej pomoci

Počas čakania na príchod pomoci podaj neodkladne potrebnú pomoc. Človeka je potrebné udržiavať v teple, k čomu Ti poslúži termofólia z lekárničky. Zastavenie krvácania, identifikovanie vonkajších zranení. Pokús sa spraviť všetky maličkosti, ktorými ušetríš prácu záchranárom a zároveň poskytneš nevyhnutnú pomoc zranenému. Mať v ruksaku lekárničku je nutnosť na každom výlete. Aké základné vybavenie by mala lekárnička obsahovať?

  • Obväzové balíčky
  • Obvínadlá
  • Sterilnú gázu
  • Náplasti
  • Trojcípu šatku
  • Vatu
  • Nožničky
  • Zatváracie špendlíky

Prvú pomoc môžu uľahčiť taktiež informatívne SOS štítky, ktoré sú už štandardnou súčasťou napríklad v turistických batohoch. V zle dostupnom teréne na seba upozorňuj píšťalkou (na športových batohoch býva umiestnená najčastejšie na pracke hrudného popruhu) alebo blikaním čelovky. A dôležité, nezabudni dbať na Tvoje vlastné bezpečie.

Vrtuľník alebo pešia záchrana?

Operátor tiesňovej linky, ktorému si poskytol informácie potrebné na začatie záchrannej akcie komunikuje s ostatnými členmi záchranného tímu. Na základe druhu zranenia, miesta, kde sa zranený nachádza a letových podmienok sa rozhodne o spôsobe záchrany.

Ak sú priaznivé letové podmienky, na pomoc odletí vrtuľník lekárskej záchrannej zdravotnej služby spolu s lekárom. Ak sa zranená osoba nachádza v ťažko prístupnom teréne alebo vrtuľník nemá priaznivé letové podmienky, do záchranného tímu sa na pomoc priberú aj profesionáli z Horskej záchrannej služby, ktorí zabezpečia technický zásah. Buď sú súčasťou posádky vrtuľníka alebo sa k zranenému dostanú peši a znesú ho na prístupné miesto.

Záchranné akcie bývajú aj veľmi náročné

Záchranné akcie sú rôzne. Horská záchranná služba o nich reportuje na svojej stránke. Napríklad jeden z nedávnych prípadov zo dňa 7.7.2021.

„Dvaja slovenskí horolezci požiadali záchranárov HZS o pomoc . Uviazli na hrebeni medzi Lomnickým a Pyšným štítom a jeden si privodil hlboké tržné poranenie v oblasti stehna a predkolenia, prvotným ošetrením sa podarilo zastaviť krvácanie. Po dohode so záchranármi ostali bivakovať na mieste, na ktorom sa nachádzali.

V skorých ranných hodinách v súčinnosti s posádkou VZZS leteli dvaja záchranári HZS na hrebeň na pomoc 33 a 35-ročnému horolezcovi. Na mieste boli pomocou palubného navijaka vysadení obaja záchranári HZS. Poskytli neodkladnú zdravotnú pomoc zranenému a následne ho pomocou leteckej techniky transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice. Následne bol letecky vyprostený z hrebeňa aj druhý horolezec, ktorý bol bez zranení.“

Poistenie na hory

Mať a nemať poistenie na hory sa prejaví hlavne v tom, aké náklady po takejto záchrannej akcii budeš musieť hradiť z vlastného vrecka. Nenechávaj to na náhodu a poisti sa pred každým výletom alebo celoročne.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *