Útok medveďa je raritou, turisti sa ich aj napriek tomu boja

“Medveď hnedý je naša najväčšia šelma a preto k nej pri stretnutí treba pristupovať s náležitým rešpektom. Aj keď človeku ublížiť dokáže, nie je pre neho až tak nebezpečný ako sa často-krát uvádza v médiách. Medveď potrebuje životný priestor a pokiaľ mu ho doprajeme, nepôjde s nami do konfliktu.” hovorí Mgr. Michal Haring zo zásahového tímu pre medveďa hnedého.

V tomto článku sa dozvieš:

  • Aká je pravdepodobnosť stretu s medveďom?
  • Ako znížiš toto riziko na minimum?
  • Čo robiť, ak dôjde k útoku?
  • Prečo by si si mal/a pri stanovaní skladovať jedlo ďalej od stanu?
hikemates_magazin
hikemates_magazin

Hlavnou úlohou zásahového tímu je minimalizovať konflikty človeka s medveďom hnedým a zabezpečiť bezpečnosť ľudí takým spôsobom, ktorý je čo najšetrnejší aj  k samotnému medveďovi. “Chceme, aby medveď odišiel a nikomu neublížil.” dodáva Michal Haring.

Medveď hnedý s mláďaťom, zdroj:unsplash.com

Populácia medveďov rastie, počet napadnutí však nestúpa

Až do 19. storočia sa medvede bežne nachádzali na území Slovenska. Športový lov a prenasledovanie, však viedli k radikálnemu zníženiu ich počtu. Dva roky predtým, ako sa ich lov v rokoch 1932-1962 zakázal, prežívalo iba 20 až 60 jedincov

Dnes je tomu inak. Aj napriek tomu, že medveď patrí medzi tzv. „K-stratégov“, ktorí sú špecifický malým počtom mláďat v jednom  vrhu, v rokoch 2013 – 2014 bola veľkosť populácie medveďa hnedého odhadnutá na 1 256  jedincov (± 233 jedincov). 

“Medveďov je na Slovensku toľko, koľko sa ich uživí. Svoju úlohu pri zväčšovaní populácie  zohráva okrem prísnej ochrany najmä dostupnosť potravy. Poľnohospodári pestujú vždy  plodiny, ktoré im prinesú najväčší úžitok a zisk. Z tohto dôvodu je v osevných postupoch  zaradená momentálne kukurica, ktorá sa pestuje v jadrovom území výskytu medveďa.  Krmoviská a vnadiská sú tiež miesta, kde sa medveď dostane k ľahko dostupnej vysoko  kalorickej potrave.” vysvetľuje Mgr. Michal Haring.

Na druhej strane, počet útokov medveďov sa medzi rokmi významne líšil. Vyšší počet sa stal v rokoch  2014 (8 prípadov) a 2007 (7 prípadov). Na základe tejto štatistiky je jasné, že útoky medveďa na človeka nemajú na území Slovenka stúpajúci trend a preto ich nie je možné spájať s nárastom populácie medveďa hnedého. 

Zdroj: Michal Haring, Zásahový tím pre medveďa hnedého

“Útoky boli zdokumentované v 15 okresoch a väčšina (76%) sa vyskytla v okresoch v rámci  jadrovej oblasti populácie medveďa hnedého. Zistil som, že 47 z nich sa stalo v chránených  oblastiach alebo blízko nich.” hovorí Michal Haring.
Viac útokov sa stane v letných mesiacoch. Útoky v období zimnej hibernácie medveďa, sú skôr raritou. 

Šanca, aby Vás medveď napadol na turistickom chodníku je veľmi nízka.

Medveď hnedý vo väčšine prípadov pri strete s človekom utečie, takže prehnané obavy nie sú na mieste. V roku 2019 máme 3 potvrdené prípady útoku medveďa na človeka, v roku 2020 je to zatiaľ  5 prípadov. V rokoch 2000 – 2016 došlo na Slovensku celkovo k 54 útokom na človeka, čo v priemere predstavuje približne 3 útoky ročne. Z toho vyplýva, že šanca aby Vás medveď napadol ako turistu na turistickom chodníku je veľmi nízka.

K napadnutiu medveďom prišlo častejšie v prípadoch, kedy sa človek pohyboval sám a žiaden z útokov sa nestal na turistickom chodníku. Najčastejšie k nemu došlo pri aktivitách spojených s poľovníctvom alebo zberom lesných plodov a húb. Pri ostatných útokoch sa ľudia  venovali turistike a kempingu, lesníckej činnosti, alebo iným aktivitám.

“Dôležitým faktom je, že u nás na Slovensku neexistuje predačný útok  medveďa na človeka (napr. medveď grizzly alebo ľadový). Všetky útoky, ktoré sa u nás stali sú  defenzívne, čo znamená, že útoky sa stali z pomerne krátkej vzdialenosti a medveď reagoval obranným správaním. V našich podmienkach človek pre medveďa nepredstavuje korisť.“ objasňuje Michal Haring.

Zdroje:  
1. Zranenia medveďom – Haring, M. (2016): Bear attacks on people in Slovakia in 2000 – 2016. 2. Úmrtia vo Vysokých Tatrách – Horská záchránna služba: Úrazovosť vo Vysokých Tatrách,  https://www.hzs.sk/vysoke-tatry/urazovost-vysoke-tatry/
3. Počet utopených – Ministerstvo vnútra SR: https://www.minv.sk/?ine-statistiky
4. Dopravné nehody – Ministerstvo vnútra SR: Prehľad základných štatistických ukazovateľov dopravnej  nehodovosti za roky 1966 až 2019, https://www.minv.sk/?statisticke-ukazovatele-sluzby-dopravnej policie. 

Riskantné sú najmä húštiny, pohyb mimo značených trás a psy

Jednoznačne najdôležitejšou podmienkou na bezpečný pohyb na území  s výskytom medveďa hnedého je viditeľnosť a prehľadnosť terénu okolo Vás. Rizikovým faktorom pre blízky stret a prekvapenie medveďa sú hlavne neprehľadné húštiny, strmé terény, vývraty a pohyb mimo turistických značených trás.  Netreba zabudnúť aj na voľne pusteného psa, ktorý dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť  a priviesť späť k pánovi. Pes v prírode má byť na vôdzke nielen kvôli medveďom, ale aj kvôli plašeniu ostatnej zveri. 

Ostražitý treba byť samozrejme aj pri spozorovaní mláďat medveďa nakoľko je vysoko pravdepodobné, že sa v blízkosti nachádza vodiaca medvedica, ktorá bude prirodzene svoje potomstvo chrániť. 

Medveď hnedý, zdroj:unsplash.com

V spolupráci so zásahovým tímom pre medveďa hnedého, sme pre teba pripravili pár tipov,  ktoré pravdepodobnosť stretnutia s medveďom minimalizujú: 

  • Snaž sa obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pred svitaním a po súmraku.
  • Pohybujte sa výlučne po turistických chodníkoch.  
  • Upozorňuj medveďa na svoju prítomnosť rôznym hlukom (napríklad rozhovorom s parťákom, pískaním, spevom alebo tlieskaním) najmä ak sa nachádzaš v hustom poraste alebo v prípade zhoršenej viditeľnosti (hustá hmla, dážď alebo pri pohybe v okolí vodného toku, ktorý  „kamufluje“ tvoju prítomnosť tak, že medveď nemusí počuť tvoj príchod) Minimalizuješ tak možnosť, že medveďa  prekvapíš. 
  • Vyhýbaj sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou (mladiny, húštiny,  a pod.), kde medvede často oddychujú.  
  • Snaž sa vyhýbať miestam s aktívnymi poľovníckymi krmoviskami, ktoré medvede často vyhľadávajú pre dostatok atraktívnej a ľahko dostupnej potravy.  
  • Nevstupuj do odľahlých dier a jaskýň
  • Ak nocuješ na území s výskytom medveďa, daj si pozor ako skladuješ svoje potraviny. Potrava je vždy hlavný atraktant pre medvede a preto je dôležité skladovať ju mimo miesta prenocovania. Odporúčame potraviny vložiť ideálne do nádoby alebo plastového vrecka, na jednom konci pripevniť lankom a následne prehodiť cez konár tak, aby potraviny viseli vo vzduchu. To všetko ideálne 100 metrov od miesta kde stanujeme alebo kempujeme. Jedná sa samozrejme aj o odpad po tepelnej úprave potravín (guláš, grilovanie, opekanie  a pod.), ktoré rozvoniavajú na veľmi dlhú vzdialenosť a medveďa s výborným čuchom môžu  prilákať priamo k tebe.   
  • Všímaj si svoje okolie a prípadnú zvýšenú  aktivitu medveďov vo svojom okolí. Veľa ti vie napovedať napríklad prítomnosť trusu, stôp, medvedích stromov a podobne.  
  • K medveďovi sa nikdy nepribližuj, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Nikdy pre ním neutekaj, mohlo by ho to vyprovokovať k prenasledovaniu a s vysokou  pravdepodobnosťou by ťa dobehol. 🙂

Ak dôjde k útoku, dôležitá je pasivita

“Ak by ste sa do podobnej situácie náhodou dostali, určite s medveďom nebojujte.  Odporúčam pasivitu, ochranu hlavy a krku.“ varuje Michal Haring.

Dôležité je ľahnúť si na brucho, nohy dať voľne od seba, prsty rúk spojiť za hlavou, tak aby chránili šiju. (táto pozícia vám bude chrániť tvár, krk a životne dôležité orgány v brušnej dutine). Ak máte na chrbte ruksak, môže vám poskytnúť istú ochranu pre chrbát a krk. V prípade, že vás medveď prevráti na chrbát, snažte sa okamžite prevrátiť späť na brucho. Ak medveď vycíti, že nie ste nebezpečným, zvyčajne odíde. 

“Noste so sebou aj tzv. medvedí sprej (Bear Spray), ktorý je spoľahlivým obranným  prostriedkom pri blízkom stretnutí s medveďom a v prípade správneho použitia dokáže útok  medveďa odvrátiť. Zároveň ide aj o psychologický aspekt – človek s medvedím sprejom sa  v prírode cíti bezpečnejšie. “ radí Michal Haring.

Medvedí sprej odvrátil útok medveďa až v 92℅ stretov,  ktoré sa stali v rokoch 1985 – 2006 na Aljaške. Až 98℅ všetkých osôb, ktoré mali medvedí  sprej nebolo pri stretnutí s medveďom na blízku vzdialenosť vôbec zranených. (Zdroj: Smith, Tom  S.; et al. (2008): Efficacy of Bear Deterrent Spray in Alaska. The Journal of Wildlife  Management. 72 (3): 640–645).

Medveďov v lese sa netreba báť

“Na záver by som ešte spomenul, že oveľa nebezpečnejšie medvede sú tie so zmeneným správaním pri kontajneroch, ako medvede v lese s prirodzeným správaním a plachosťou. Dovolím si tvrdiť, že s dnešnými poznatkami o správaní medveďov u nás, ale aj v zahraničí, je pri dodržiavaní spomínaných pravidiel a zásad možné znížiť riziko stretu alebo napadnutia medveďom na minimum a bez strachu si užiť pobyt v prírode.” dodáva Michal Haring zo zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

2 Comments

  1. Jozef Kmeť Reagovať

    Ja by som sa chcel podeliť so svojou osobnou skúsenosťou .Často chodím do lesa len tak sa túlať .Vlani približne v tomto čase som prechadzal svojím obľúbeným miestom ,ktoré je mimo akehokéľvek navštevovaného miesta .Bolo to dosť prehíadné miesto ,taký úzky hrebienok ,vedľa boli lieskové kríky a keďže som bol sám ,šiel som potichu.Zrazu som počul lomoz v tých kríkoch a myslel som si ,že sú tam diviaky a tie sa otočia zmiznu .Na moje prekvapenie odtiaľ vybehla medvedica s mláďaťom ,v tom momente som však nezaregistroval,či bolo jedno alebo dve .Bol tam troch menší chaos ,medvedica skočila naspäť do lesa ,pravdepodobne,aby odviedla mláďa do bezpečia a obehla menšie koliečko a vyrazila proti mne ,pričom sa zastavila max.4metre proti mne a evidentne ma zastrašovala .Vedel som ,že sa jej nemam pozerať do očí ,nq v tom momente to bolo dosť ťažko dodržať.Nikdy nezabudnem na ten pohľad jej oči .Po krátkom momente sa však otočila a skočila do lesa ,na čo som si vydýchol .Na moje prekvapeni však opakovala ten istý výpad a všetko sa to opakovalo .Mdzitým som videl jedno mláďa vyškriabane na strome vo vzdialenosti asi 20metrov .Dosť ťažko sa opisuju tie pocity ktoré som zažival v tých kritických momentoch .Vedel som ,že ma nezabije ,no nevedel som si predstaviť ,čo budem robiť ,až sa rozhodne ma napadnuť.Je to vzácna skúsenosť ,napriek tomu stále chodím do lesa ,správam sa obozretnejšie a keď počúvam reči o nebezbečenstve ktoré predstavuju medvede v naších lesoch ,som trochu skeptik .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *