Veľký Lysec – vzácne skalné okná v Tribečskom pohorí TIP NA TRIP

Aktuálne sú na vysokých vrchoch veľké lavínové nebezpečenstvá, tak myslím, že aj vy (takisto ako ja :)), hľadáte nejaké kratšie túry s menším (ideálne žiadnym) nebezpečenstvom.

Mám tu pre vás tip na dobre dostupný a ľahko zvládnuteľný vrch pohoria Tribeč… a to Veľký Lysec.

Kostolík svätého Juraja

Našim východiskovým bodom je Kostol svätého Juraja v obci Kostoľany pod Tribečom. Stavba malého jednoloďového kostolíka nás hneď ohúri a tak začínam googliť. Google mi vyhľadá veľa zaujímavých informácií. Pre nás je veľkou zaujímavosťou a priznám sa, že aj novinkou, že na základe najnovších výskumov sa jedná o jednu z troch najstarších stojacich sakrálnych stavieb na Slovensku pochádzajúcich ešte z veľkomoravského obdobia (spolu s rotundou v Nitrianskej Blatnici a kostolíkom v Kopčanoch). Ďalšími zaujímavosťami sú napríklad, že Slovenská pošta vydala v novembri 1994 známku s motívom kostolíka, ktorá zvíťazila v ankete o najkrajšiu slovenskú známku za uvedený rok a tiež, že v roku 2009 kostolík zaradený do zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva. Takto sa dozvedáme, že parkujeme pri naozaj historickom a vzácnom kostolíku.

Z viníc až na vrchol

Na Veľký Lysec sa vyberieme žlto značenou turistickou trasou, ktorá nás zavedie od kostolíka až na vrchol. Spočiatku prechádzame pozvoľne s nenáročným stúpaním popri viniciach a viničných domčekoch. Po pár minútach vojdeme do lesa, kde sa s pribúdajúcimi výškovými metrami zintenzívňuje aj stúpanie, ale nie je to nič náročné, skôr by som povedala, že je to taká intenzívnejšia prechádzka 🙂 Na tomto vrchu sme boli už niekoľkokrát a vždy sme tu boli sami. Inak tomu nie je ani teraz. Celú cestu hore si užívame zvuky lesa a pozorujeme prírodu.

Mohutné skalné bralo

Dostávame sa do sedla pod Lyscom, odkiaľ je to na vrch už len kúsok. Predtým však, ako sa dostaneme na samotný Veľký Lysec, nás ohúri mohutné skalné bralo, ktoré v nás vyvoláva úžas a nevieme sa naň vynadívať. Láka nás to tu prebádať a pochodiť. Nájdeme tu ohnisko, vedľa ktorého voľakedy stála drevená útulňa, ktorá v roku 2019 zhorela do tla. Na svahoch kopca sa našli aj pozostatky Keltského osídlenia, ktoré bolo postavené približne 800 až 700 rokov pred našim letopočtom. Tak ak máte chuť môžete to tu prebádať a nejaké pozostatky nájdete aj vy :).

Vzácne skalné okná pohoria Tribeč

Pod obrovskými kremencovými skalami kráčame po skalných sutinách ďalej, opačným smerom ako vedie cestička na Lysec. Na bralách vidíme úchyty, ktoré skalolezci využívajú pri tréningoch. Vychodenou úzkou cestičkou pokračujeme ďalej a tu na nás vykúka slniečko cez skalné okno, ktoré je údajne jediné v celom Tribeči. Nádherná a dychberúca podívaná na týchto našich malých kopčekoch. Naozaj sa sem oplatí odbočiť z cesty. Pokocháme sa a pomaly sa vrátime naspäť na našu trasu.

Panoramatické výhľady bez davov ľudí

Tesne pod vrcholom nás čaká krátke, trochu strmšie stúpanie. Ten nádherný výhľad na Zobor, Žibricu, hrad Gýmeš a panorámu Tribečského pohoria ale stojí za to. Milujem to tu. Za mňa je tento vrch najkrajším a najzaujímavejším vrchom v pohorí Tribeč.

magazin_hikemates
magazin_hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *