Vieš, kde sa nachádzajú slovenské Dolomity?

Dnes sa spolu vyberieme na jeden z najkrajších kopcov, ktoré na Slovensku máme. Tvoria ho skalnaté vápencové útvary a nachádza sa na hlavnom hrebeni Západných Tatier. Uhádneš ktorý to je? Správne! Je to Sivý vrch!

Naša cesta začína v Zuberci, pri horárni pod Bielou skalou, kde parkujeme auto. Miest na parkovanie tu nie je veľa, avšak Sivý vrch nie je moc navštevovaný kopec. Pri pohľade na fotku vyššie, mi je jasné, že je len otázou času, kedy sa naň bude stáť v radoch.

Cesta, ktorú značí červená značka, je spočiatku nudná a relatívne strmá. Človek si už začína myslieť, že je to len ďalší kopec, ktorý si zaškrtne vo svojom zozname. Po približne hodine a pol cesty sa však dostávame k miestu, ktoré sa volá Biela skala. 

Odtiaľ už naberá kráčanie úplne inú atmosféru a ja pomaly prestávam veriť, že sa nachádzam na Slovensku. Scenéria mi skôr pripomína talianské Dolomity. Mimochodom, nachádza sa tu až okolo 500 druhov rastlín a pre niektoré je Sivý vrch jediné miesto na Slovensku, kde rastú. Neuveriteľné!

Pomaly sa po skalnatej ceste dostávame k Radovým skalám – vápencovému skalnatému útvaru, ktoré nápadne pripomína 3 postavy. Tu si treba dať pozor. Úsek začína byť exponovaný a nájdeš tu aj reťaze. Ale neboj sa, nie je to nič, čo by si nezvládol/a.

Po skalnatých úsekoch sa približne po pol hodine strmšou cestou dostávame na vrchol, ktorý je vo výške 1 805 metrov nad morom. Celá trasa meria približne 9 kilometrov a má prevýšenie približne 870 metrov. Nič náročné. Ak je dobré počasie, môžeš vďaka kruhovému výhľadu vidieť Liptov aj Oravu, Roháče aj Bobrovecké plesá. Ak nie je, samotný Sivý vrch vytvára výhľady, na ktoré nikdy nezabudneš. Za málo peňazí, veľa muziky.

Hore si dávame klasickú horalku a nie až tak klasický redbull a poberáme sa naspäť, dole. Niektorí ľudia schádzajú dole tou istou trasou, pre niektorých je to iba začiatok hrebeňovky Západných Tatier. 

Ktorú verziu si vyberieš, je na tebe. Inšpirovať sa môžeš napríklad naším novým vyhľadávaním. Ale poponáhľaj sa, Sivý vrch je totiž od 1.11. podobne ako iné časti Tatier uzavretý

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *