Výstup na Gerlach s horským vodcom

Je päť hodín ráno a na parkovisku Tatranská Polianka je poriadne rušno. Práve z tohto miesta totiž počas každého pekného dňa v lete turisti sprevádzaní horskymi vodcami vyrážajú na najvyšší vrchol Slovenska. Oficiálne sa nazýva Gerlachovský štít a dôvod je veľmi jednoduchý. Kedysi patril do chotára dediny Gerlachov. Dávnejšie ho ľudia poznali aj ako Slovenský štít, Štít legionárov alebo Stalinov štít počas režimu.

Podľa najnovších družicových meraní má výšku 2654,4 m.n.m., čo je o desať centimetrov viac ako doterajšie merania. Pri výstupe však nezdolávaš celú výšku, prevýšenie z Tatranskej Polianky je 1760 m.

Stáť na najvyššom štíte Slovenska je nezabudnuteľným zážitkom. Chladnejšia, no krásna jeseň s inverziami alebo babie leto sú na tento výstup ako stvorené. Aké sú možnosti, čo je potrebné a akú zdatnosť potrebuješ na dosiahnutie tohto neľahkého cieľa?

AKO DLHO TRVÁ VÝSTUP NA GERLACH

Výstup na Gerlachovský štít je celodenná túra. Dĺžka túry z Tatranskej Polianky je približne 8 – 10 hodín v závislosti od trasy, ktorú si zvolíš. Tá by mala závisieť hlavne od počasia, tvojej kondície a skúseností. Na túru za vrcholom sa štartuje skoro ráno – na jar a na jeseň o 6,00 hod., v lete o 5,00 hod. Je totiž dôležité, aby si si sa vyhol/a zmene počasia, ktorá v Tatrách nastáva zväčša okolo obeda.

Z Tatranskej Polianky máš možnosť využiť vývoz autom za 10 Euro až k Sliezskemu domu, čo ti ušetrí približne 1,5 hod. šlapania a 670 výškových metrov. Ak nie si zvyknutý/á na takéto obsiahle túry, je táto možnosť určite hodná zváženia.

Zdroj: robertvrlak.com

KEDY SA VYBRAŤ NA GERLACH

Na Gerlachovský štít môžeš s horským vodcom vystúpiť v lete aj v zime. ( v termínoch 15.04 – 31.05 a 01.11 – 15.12 sa na Gerlachovský štít nevodí z dôvodu úplnej uzávery, kôli ochrane živočíchov).

Letný výstup sa dá zvyčajne uskutočniť v období od júna do septembra. Niekedy sú dobré podmienky až do októbra. Zimný výstup je technicky a fyzicky výrazne náročnejší a možný je počas celej zimy v závislosti najmä od počasia a podmienok.

AKOU TRASOU SA MÔŽEŠ VYBRAŤ NA VRCHOL GERLACHU

Oficiálne sa na Gerlachovský štít dostaneš iba s horskym vodcom. Na Gerlach vedie množstvo výstupových trás. Pre výstup s horským vodcom v letných podmienkach si môžeš vybrať z troch tradičných a najčastejšie používaných:

  • klasická trasa cez Velickú a Batizovsku próbu,
  • Gipsyho ferrata
  • a hrebeň Martinovka.

Jednotlivé trasy sa odlišujú svojou dĺžkou, náročnosťou, ale aj počtom osôb, ktoré smie horský vodca viesť.

KLASICKÁ TRASA CEZ VELICKÚ A BATIZOVSKÚ PRÓBU

Klasická trasa na Gerlach je v horolezeckej obtiažnosti do II. stupňa. To znamená, že bude miestami potrebné používať aj ruky. Vhodné obdobie na výstup klasickou trasou na Gerlach je zvyčajne od konca júna do konca babieho leta (zvyčajne koniec októbra). Táto trasa je vhodná aj pre menej zdaných turistov.

Výstup VELICKOU PRÓBOU

Cez Velickú dolinu, okolo Večného dažďa až na prah Dolnej Kvetnice. V tomto mieste sa trasa odpája od turistického chodníka a pokračuje pod Velickú próbu. Toto je prvé náročné miesto výstupu, cez ktoré sa prelieza v plnom výstroji, so sedacím úväzom, prilbou a naviazaný na lano. Po prekonaní próby sa okračuje strmým skalným terénom do Sedla nad Kotlom, ktoré má výšku 2440 m n.m.

Úsek od Sliezskeho domu do Sedla nad Kotlom je kondične najnáročnejší. Zvládnuť by sa mal za 2 – 2,5 hodiny. Zo sedla sa pokračuje traverzom Gerlachovského kotla do Štrbiny pod Kotlovým 2 560 m.n.m.. Z tejto štrbiny po prvýkrát uvidíme vrchol Gerlachu aj s krížom. Okrem toho je zo štrbiny veľkolepý výhľad na východnú aj západnú časť Tatier.

Vrchol je už na dohľad, ale reálne na jeho dosiahnutie treba ešte 40 min. – 1 hod. Pokračuje sa lezecky náročnejším terénom a ďalej do Batizovského žľabu. Z tohto miesta je to posledných 15 minút na vrchol a ku krásnemu krížu Gerlachu.

Zostup vedie cez Batizovský žľab. Mení sa poradie a horský vodca zostupuje ako posledný. Prvých 30 minút je terén náročnejší. Zostup obnáša nutnosť zvládať pohyb v skalnej suti, ale aj lezeckejšie kroky po skalách. Po zhruba hodine dorazíme ku kramliam, teda železným stupačkám, ktoré sú najnáročnejšou časťou zostupu. Od nich je to už iba kúsok k Batizovskému plesu pod Gerlachom.

Výstup GIPSYHO FERRATOU

Gipsyho ferrata je náročnejšia trasa, ktorá je v jednom úseku, komíne, zabezpečená reťazmi. Skalný terén v Gipsyho ferrate je II.-III. stupeň horolezeckej obtiažnosti.

Cez Velickú dolinu až k Dlhému plesu, ktoré sa nachádza pod Krčmárovým žľabom. V týchto miestach sa ďalšia trasa na vrchol Gerlachu odpája od turistického chodníka.

Ferrata” je v podstate asi 50 metrový úsek zabezpečenými reťazmi a kramlami. Po prekonaní tohto miesta trasa pokračuje skalným terénom do Gerlachovského sedla. Z Gerlachovského sedla sa ďalej lezie hrebeňom Martinovka, ktorý je jedným z najkrajších vo Vysokých Tatrách. Práve časť z Gerlachovského sedla je najkrajšia. Po asi 40 minútach trasa prichádza na vrchol Gerlachovského štítu.Celý výstup bymal zabrať 3,5 – 4 hodiny.

Výstup hrebeňom MARTINOVKA

Martinovka je úsek hrebeňa od Poľského hrebeňa na Gerlach, ktorý ako prvý preliezol nemecký horolezec Alfréd Martin 15. augusta 1905.

Trasa začína v Litvorovom sedle, ktoré je približne 3,5 hodiny vzdialené od parkoviska Tatranská Polianka. Martinovka na Gerlach je túra v III. stupni horolezckej obtiažnosti, čiže budeš používať ruky ešte o niečo častejšie už aj na náročnejších miestach. Počas výstupu budeš okrem Gerlachovského štítu stáť aj na ďalšich krásnych štitoch, ako napriklad Malá a Veľká Litvorová veža, Lavínová veža, Lavínový štít čiZadný Gerlach. Štyri z nich presahujú výšku 2600 m.n.m.. Hrebeň z Gerlachovského sedla na vrchol je najkrajšou časťou túry Martinovka na Gerlach.

Zostup vedie cez Velickú próbu späť okolo Sliezskeho domu až na Tatranskú Polianku.

Výstup na GERLACH V ZIME

Výstup na Gerlach je možný aj v zimných, resp. jarných mesiac, pričom termín je závislý od aktuálnych snehových a lavínových podmienok. Trasa vedie cez Batizovskú dolinu a Batizovský žľab vo výstupe aj v zostupe.

Aké vybavenie potrebuješ na výstup v lete?

V lete patrí k povinnej a potrebnej výbave na túto fyzicky a miestami aj psychicky naročnejšej túre hlavne:

  • vysoká turistická obuv s tvrdou podrážkou
  • nepremokavé goretexové oblečenie alebo oblečenie z iného nepremokavého materiálu (bunda, nohavice), pršiplášť, teplé oblečenie, teplé ponožky
  • náhradná základná vrstva, najlepšie zabalená v nepremokavom obale
  • tenké rukavice a čiapka
  • dostatočné množstvo tekutín, termoska
  • jedlo a cukry
  • slnečné okuliare
  • opaľovací krém
  • dobrá nálada
  • ruksak s objemom 30 – 35 liltrov
  • čelovka
  • šatka alebo šiltovka na hlavu
  • osobná lekárnička
  • cyklistické rukavice

Technický výstroj, ktorý ti vie zabezpečiť aj horský vodca:

  • sedací úväz, resp. horolezecký sedák
  • prilba
  • zámková karabína
  • a pri hrebeňovke aj iná horolezecká výbava na zlaňovanie

Ktorého horského vodcu osloviť?

Horských vodcov s oprávnením vodiť turistov mimo značené chodníky a teda aj na Gerlach je naozaj veľa. Rozhoduj sa podľa sympatií, pretože čo sa kompetencií týka, v tých sú si rovní. Cena výstupu na Gerlach sa líši v závislosti od zvolenej trasy a počtu osôb.

A aká je cena? Pri klasickej trase je to približne 330 Euro pri jednej osobe, 360 Euro pri dvoch osobách a v lete 390 Euro pri troch. Presvedč teda svojich dvoch spoľahlivých a skúsenejších parťákov a keď sa cena rozdelí medzi tri osoby, bude určite zesiteľnejšia :).

Cena pri hrebeni Martinovka je pre príklad trošku vyššia, 350 Euro pri jednej osobe a 400 pri dvoch.

My ti z vlastnej skúsenosti, ktorá bola viac než pozitívna odporúčame horských vodcov TatryGuide.

Bez poistenia na hory to neriskuj

Výstup na Gerlach patrí k tým rizikovejším bez ohľadu nato, ktorú trasu si zvolíš. Preto určite nepodceň poriadnu prípravu a okrem vybavenia v batohu si nezabudni zabezpečiť aj poistenie na hory od Union poisťovne, minimálne na deň výstupu. Toto poistenie ti pokryje náklady spojené so zásahom Horskej záchrannej služby, ak by bol potrebný.

Krátkodobé poistenie od Union poisťovne na deň výstupu vybavíš online za pár minút ešte v rýchlosti aj ráno na parkovisku. Alebo ak si na horách často a nechce sa ti na poistenie myslieť extra pred každým výletom, staň sa členom / členkou nášho turistického klubu! Členstvo ti zabezpečí poistenie na celú sezónu, ktorá trvá od 01.04. do 31.03. každý kalendárny rok.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *