Z Hút do Liptovského Mikuláša cez Sivý vrch a Babky

Pokiaľ bývate alebo dovolenkujete na Liptove, prinášame vám tip na zaujímavý prechod úvodom Západných Tatier. V sobotu ráno ako jediný deň v týždni totiž z mikulášskej stanice vyráža ranný autobus smer Huty. Tento spoj ponúka možnosť prechodu z Oravy na Liptov cez Sivý vrch, Ostrú a Babky či Chatu pod Náružím. Trasu môžete absolvovať aj v prípade, že sa zdržujete na Orave a večer chytiť autobus späť na Huty.

TRASA NA SIVÝ VRCH

Ak sa rozhodnete nasadnúť na autobus v Liptovskom Mikuláši, čaká vás takmer hodinová cesta cez okolité dediny. Na Hutách vystúpte na zastávke Javorinský potok. Na začiatok chodníka vás čaká ešte necelý kilometer popri ceste.

 Výškové metre naberáte hneď z úvodu. Desiatu na Sivom vrchu si treba zaslúžiť. Prvá, červeno značená časť trasy vedie po lesnej zvážnici, na ktorú sa neskôr napája úzky chodník vedúci lesom. Najmä počas horúcich letných dní oceníte chládok smrekových stromov. Približne po hodine stúpania postupne vyjdete z lese a otvárajú sa prvé výhľady na Oravu, ale aj Liptovskú Maru a Nízke Tatry v pozadí. Pomaly sa objavuje Sivý vrch, ale netreba sa tešiť predčasne. Ešte máte pred sebou viac ako polovicu stúpania.

 Najkrajšia časť výstupu je jednoznačne skalné mesto, špecifické pre turistiku na Sivý vrch z oravskej strany. Chodník postupne vedie pomedzi skalné bralá, ktoré ponúkajú jedinečné pohľady. Avšak táto časť nie je jediný unikát, ktoré turistika ponúka. Cestou narazíte aj na priepasť v Sivom vrchu, ďalší zaujímavý prírodný úkaz. Poslednou zastávkou už je samotný vrchol.

Skalné mesto

K vrcholovej tabuli vystúpite za 3 hodiny, aspoň tak to tvrdia mapy. Nám to tie 3 hodiny veru trvalo, ale aj so zastávkou na keksík a čaj, a tiež dosť intenzívnym fotením počas cesty. Sivý vrch ponúka šťavnaté výhľady na pokračujúci hrebeň Západných Tatier, ktorý sa ale dvíha ešte o poriadny kus vyššie. Liptovskú kotlinu však máte ako na dlani.

Na Sivom vrchu

SMER BABKY A BOBROVECKÁ DOLINA

Do Bobroveckej doliny zostúpite po zelenej. Pár výškových metrov na trase predsa len ešte nazbierate, nakoľko oficiálny chodník vedie cez Ostrú, a teda opäť hore. Tento šlapák sa dá obísť druhým chodníkom po ľavej strane, no musíte ho trafiť. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z nich, oba vyústia v Sedle Predúvratie.

Tu sa musíte rozhodnúť či zvolíte Babky alebo pivo na Červenci. Obe možnosti sú lákavé. Ak vyhrajú Babky, čaká vás posledné stúpanie, tzv. klinec do rakvy. Keď poviete svoje „áno“ plechovkovému pivu, napojíte sa na modrú a za 15 minút sa ocitnete na terase pred chatou. Z chaty je to záverečná hodinka chôdze dole na Bobroveckú Vápenicu.

Tu sa však výlet nekončí. Naspäť do Liptovského Mikuláša je to ešte poriadny kus a autobusy v tejto časti nepremávajú. Máte teda dve možnosti – buď sa dohodnete s niekým, kto po vás príde, alebo budete stopovať. Druhej alternatívy sa nemusíte báť, premáva sa tu pomerne veľa áut a skôr či neskôr určite niekto zastaví. Ak nie ste fanúšikmi podobného dobrodružstva, najbližší autobus chodí z obce Jalovec.

Prechod z Oravy na Liptov cez Sivý vrch je neobyčajná a viac-menej neokukaná turistika. Trasa je dlhá približne 15 kilometrov, nastúpate na nej 1100 výškových metrov, celá túra vám zaberie asi 7 hodín aj s prestávkami a označili by sme ju za stredne náročnú. Skvelá voľba, ak trávite turistickú sezónu v tejto časti Slovenska.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *