ZAJO LHOTSE 65 BACKPACK – Jeho revírom sú hrebeňovky.

Tento blog pre #hikemates napísal nový blogger a tester Michael Jenča.

Hľadáš batoh na dlhšie túry či pobyty v prírode? Áno? Tak tento batoh musíš vidieť.

  • Objem 65 litrov
  • Váha 2200 gramov
  • 3 oddeliteľné komory
  • 3 samostatné vstupy – horný, dolný a predný
  • Nastaviteľný chrbtový systém
  • Zabudovaný raincover v batohu

Batoh som testoval počas letnej sezóny 2020 na horách aj pri vode. Prešiel hrebeňom Polonín aj skrz Slovenský kras a raj. Zažil krásne slnečné dni, no prešiel si aj nejednou búrkou a ustál zopár nepríjemných pádov do blata a kotúľanie dolu kopcom (bola to veľká sranda chytať ho).

Rozdelenie batoha

Batoh poskytuje objem 65 litrov čo je naozaj dosť. Niekedy sa to zíde, no ak sa viete zbaliť poriadne, tak ten objem možno ani nebudete potrebovať. Ale nebojte sa, batoh vám nebude nikde prevísať alebo sa vám nedajbože budú veci v komorách hýbať pri chôdzi. Batoh je totiž rozdelený na tri komory, ktoré si viete oddeliť priehradkami na zips, stiahnuť štyrmi kompresnými popruhmi, po stranách, dvoma zo spodu a dvoma popruhmi zhora. Predel medzi hornou a hlavnou komorou je vybavený sieťovaným vreckom a ďalšie také vrecko nájdete aj na vnútornej strane veka hlavnej komory.

Hlavná komora je naozaj veľká a asi trochu ubrala z tej spodnej komory. Je široká a dostatočne dlhá pre menší stan. Ak by sa tam aj nevošiel, stačí otvoriť horný alebo dolný predel komôr a už sa určite zmestí. Otvoríte ju spredu batoha dlhým zipsom v tvare “U”. Sprístupní sa tak takmer celá komora a ukladanie a vyberanie vecí je preto rýchle a prehľadné.

Spodná komora je menšia, ale určite tam zbalíte spacák a mne sa tam podarilo zbaliť aj hygienické potreby a nejaké spodné prádlo, presne ako som potreboval. Záleží aj na veľkosti spacáka. Ten môj bol páperový, tak sa dal trochu stlačiť.

Horná komora je väčšia ako spodná. Má dve klasické sťahovacie šnúry, ktorými ju uzavriete alebo rozšírite podľa potreby a jeden kompresný popruh.

Vrchná kapsa batohu obsahuje dva úložné priestory. Jeden vo vnútri a jeden ľahko dostupný z vonku. Vo veku hlavnej komory sa z vonkajšej stany nachádza ešte jedno vrecko. U mňa bolo naplno využité, lebo som si doň dával veci, ktoré som chcel mať po ruke, ako napríklad bundu do vetra, pršiplášť, ale aj iné veci, lebo sa tam toho zmestí naozaj veľa.

Priestor na vodu

Na dlhšie túry potrebujete aj viac vody a s batohom Lhotse 65 ju budete mať kam uložiť. Po bokoch ruksaka sa nachádzajú pevné sieťované vrecká s plným spodkom, takže trhať sa nebudú. No netreba sa báť ani toho, že by vám voda, ako sa pri niektorých batohoch stáva, jednoducho vypadla. Sieťka je naozaj vysoká a hore stiahnutá gumičkou. Ak by vám to ale bolo málo, môžete do istoty cez vodu prehodiť jeden zo sťahovacích bočných popruhov. Takto máte zaistené miesto pre dve 1,5 litrové fľaše vody.

Batoh má ale prípravu pre hydrovak. A to poriadnu. V hlavnej komore sa nachádza veľké puzdro so suchým zipsom na uchytenie hydrovaku a vývod cez pravú stranu priamo k ramenu batoha, kde je pripravená gumička na uchytenie hadičky. Ak náhodou hydrovak nemáte, alebo potrebujete na cestu vziať aj notebook, vrecko pre hydrovak rado poslúži ako odkladacie puzdro.

Komfort pri chôdzi

S Lhotse 65 vás chrbát bolieť nebude. Teda ak si doň nenaložíte extrémnu váhu. Ale aj vtedy vám veľmi pomôže jeho dobre tvarovaný a výškovo nastaviteľný chrbtový systém. Pomôžu aj ramenné popruhy vystužené 3D sieťkou. Tá odvetráva pot veľmi účinne a mäkké hrbolčeky vám príjemne “masírujú” ramená počas šľapania. ramenné popruhy si viete spojiť hrudným popruhom na ktorom je aj píšťalka. Bedrový pás je oporou a uľahčuje prácu ramenám. Tu máte možnosťho odopnúť pre potreby vašej túry. 

Materiál

Batoh je vyrobený z kvalitnej tkaniny CORDURA (https://www.cordura.com/en/) a výrobca uvádza jej vlastnosti ako napríklad vysoká odolnosť proti oderu, pevnosť v ťahu a strihu. Musím povedať, že sa mi to overilo pri pár pádoch na zadok či do blata pri prudkých klesaniach a batohu sa nič nestalo (ja som ale vyzeral ako keby som nestihol dobehnúť na toaletu…). 

Nikdy mi nič nezmoklo. RainXpert je technológia, ktorá chráni vaše veci pred vplyvom počasia a zároveň poskytuje vysokú úroveň termoregulácie. S batohom som sa pár krát dostal do dažďa a nemusel som vyťahovať raincover. Batohu som veril a odmenil ma za to suchými vecami.

Raincover som využil až v búrkach, alebo silnejších dažďoch, no a výsledok bol jasný. Veci ostali suché. Používal som ho ale v kombinácii s pončom na batoh, lebo pončo sa pri chôdzi sťahovalo z batoha, no pokrylo nedostatok raincoveru, ktorý nepokryje ramená a bedrový pás. Tie zvykli bez ponča navlhnúť. Na druhú stranu rýchlo schli na slnku a za vetra.

YKK a DURAFLEX poskytujú batohu kvalitné zipsy, spony a ďalšie plastové doplnky, ktoré sa nelámu a nezasekávajú. Pri zipsoch by som vyzdvihol aj ich veľké poťahovacie lanká, ktoré sú zaliaté z polovice v plaste. Rýchlo ich nájdete a pohodlne uchopíte aj s batohom na pleciach.

Technické údaje


VýrobcaMoje zistenia
MATERIÁLYKK®, Duraflex®, Cordura®, RainXpert
VSTUPhorný, predný, spodný
BOČNÉ VRECKÁÁno
INTEGROVANÝ PLÁŠŤÁno
MOŽNOSŤ
HYDROVAKU
Áno
VRECKO NA
NOTEBOOK
Nienotebook sa dá
vložiť do vrecka pre hydrovak
OBJEM65 litrovveľa vecí zmestíte aj pod vrchnú kapsu a pripevníte k batohu zvonku 
HMOTNOSŤ2200 g2350 g – stále super na jeho veľkosť
ROZMER78 x 32 x 30 cm
VONKAJŠÍ
MATERIÁL
100% Nylon 6 & Nylon 6.6, 330D Rip-stop + DWR(C6) + PU x 2100% Polyester HD CORDURA + DWR(C6) + PU x 2
VNÚTORNÝ
MATERIÁL
100% Nylon

Vychytávky

Po bokoch ruksaka sa nachádzajú z hornej stany gumičky pre upevnenie trekingových palíc a v spodnej časti priestor na ich zapichnutie.

Na vrchnej strane aj zboku ruksaka sú silné putká na prenášanie ruksaka.

Z vnútornej strany vrchnej kapsy sa nachádza potlač, ktorá vám v prípade potreby pomôže komunikovať so záchrannými zložkami pomocou núdzových signálov. Keď som prvý raz otvoril batoh, tak som to tam vôbec nečakal. Milo ma to prekvapilo.

Kompresný popruh z bočnej strany hlavnej komory sa dá schovať cez sieťované vrecko. Ja som ho ale používal častejšie nad ním, aby som si vedel stiahnuť vodu, prípadne náhradnú obuv v sieťovanom vrecku.

Na pravom ramennom popruhu sa nachádza gumička pre uchytenie hadičky hydrovaku a na ľavom malé sieťované vrecko na zips. Využijete ho možno na nejaké občerstvenie ako oriešky či tyčinka. Ďalšie takéto sieťované vrecká sa nachádzajú na bedrovom páse. Do nich sa už zmestí aj veľký telefón či menšia alebo zložená mapa.

Ešte je tu jedna vychytávka a to držiak na helmu. Je to v podstate sieťka v tvare štvorca upevnená na každom rohu. Nachádza sa na vrchnej kapse batoha. Ja by som ju skôr pomenoval ako sieťka na všetko. Hore som mal od mikiny, cez veci čo som sušil, až po karimatku. Asi len tú helmu som tam ešte nemal.

Mínusy sa tiež nájdu

  • Navzdory tomu, že sa podľa mňa batoh dizajnovo podaril, je dostupný len v čiernej farbe. Vedel by som si predstaviť, keby ho výrobca ponúkal aj v červenej alebo zelenej. Nech nie je jeden ako druhý.
  • Predely vnútorných komôr majú len jednostranné zipsy a dajú sa odzipsovať len z hornej alebo spodnej komory. Z hlavnej to tak jednoducho nejde. Ak ale máte šikovné ruky a nechce sa vám otvárať inú komoru len preto, aby ste ju odzipsovali a vytvorili si viac miesta, dokážete zipsy pomaly odtlačiť.
  • Pri komorách som viac krát spomínal kompresné popruhy. Tie naozaj plnia svoj účel, ale bránia prístupu do hlavnej komory. Nato, aby ste sa do hlavnej komory dostali, ich musíte odopnúť aspoň dva, aby sa vám vytvorila dostatočná diera. Ak ale chcete otvoriť celú komoru, treba odopnúť všetkých osem. Alebo sa za ten čas naučíte ako sa zbaliť a budete mať prehľad o polohe vašich vecí, čo sa tiež zide.

Moje zhodnotenie

Batoh Lhotse 65 je ideálny na dlhšie túry ale aj stanovačky, kedy si potrebujete zbaliť celú kuchyňu, spálňu, šatník a dokonca aj strechu nad hlavou. Tento batoh dokázal naozaj odniesť všetko potrebné a ešte veľa nepotrebného k tomu. Je šikovný, komfortný, dobre sa s ním chodilo. Ak hľadáte väčší batoh s naozaj super pomerom ceny a kvality, toto je jeden z tých, po ktorom by ste mali hodiť očkom.

Pozri si aj môj instagram: (https://www.instagram.com/misojenca/)

Pár fotiek mám aj na Pexels: (https://www.pexels.com/@michaeljenca)

A ak chceš vidieť, kadiaľ ma nohy nesú, daj mi follow na Strave: (https://www.strava.com/athletes/68111886)

Tento blog pre vás napísal nový blogger Michael Jenča. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *