Zanedbané tatranské chodníky ohrozujú turistov, pomôžte nám ich opraviť 

Mostíky nachádzajúce sa na turistických trasách v Západných Tatrách sú v zlom stave, problémy spôsobujú nielen turistom, ale aj horským záchranárom. Zmeniť tento stav chce turistický klub Hikemates, ktorý spúšťa ich obnovu. Nový most postavíme v Jaloveckej doline už tento víkend, nahradí pôvodný, ktorý sa zrútil.

Prvá je Jalovecká dolina

Schátrané či spadnuté mostíky sa nachádzajú najmä na pozemkoch neštátnych vlastníkov. Mostíky sú pritom v turisticky vyhľadávaných lokalitách a zasahovať na nich museli aj horskí záchranári.

,,Záujem o turistiku rastie, no zodpovedať tomu musí aj kvalitná a bezpečná infraštruktúra. Rozpadnuté mostíky na turistických trasách sú problémom, rozhodli sme sa preto v tých najkritickejších lokalitách postaviť nové, bezpečné mostíky, ktoré budú slúžiť všetkým turistom,”

vysvetlil Patrik Pajta z Hikemates. Prvý mostík postavia dobrovoľníci už túto sobotu. ,,Nový most postavíme v ústi Jaloveckej doliny, na trase smerom na Baníkov,” dodáva Patrik Pajta.

V súlade s prostredím

Pri rekonštrukciách sa budú používať prírodné materiály, najmä drevo. ,,Obnova bude prebiehať s čo najmenším dopadom na okolitú prírodu. Dôležitá je funkčnosť, preto rekonštrukcie konzultujeme aj s Horskou záchrannou službou, vybrané mostíky budú mať takú šírku, aby cez ne záchranári v prípade potreby prešli aj s technikou, napríklad štvorkolkou”, uviedol Patrik Pajta.

Desiatky mostov, ktoré vyžadujú opravu

S obnovou mostov ako aj samotných turistických chodníkov chceme v Hikemates pokračovať aj v ďalších lokalitách, tie sme si vytipovali v koordinácii s Tatranským národným parkom, Klubom slovenských turistov, ako aj s horolezeckým spolkom James. ,,Druhý most chceme obnoviť v Bystrej doline a ďalej budeme pokračovať podľa priorít TANAPu. Tí evidujú v Tatrách už desiatky mostov, ktoré vyžadujú opravu,” hovorí Patrik Pajta z Hikemates. Tam, kde to bude možné, sa chodníky zrekonštruujú, kde to ich stav nedovoľuje budú postavené nové. 

Otázne sú financie

Rýchlosť a počet obnovených mostíkov či turistických chodníkov bude závislá od dostupných financií. ,,Keďže národný park nemôže zaplatiť obnovu mostíkov na neštátnych pozemkoch, financie zabezpečíme my, spustili sme preto fundraisingovú kampaň, časť nákladov nám pomôžu pokryť aj partneri,” uzatvára Patrik Pajta, z turistického klubu Hikemates. 

Každé euro sa počíta – pomôžte aj vy

Výstavba prvého mostíka v Jaloveckej doline vznikla za podpory SPP. Hikemates plánuje do konca roka opraviť ešte minimálne ďalšie dva mostíky. 
Podporiť našu kampaň a pomôcť nám s obnovou turistických mostíkov v Západných Tatrách môžete tu: https://www.donio.sk/turisticke-chodniky

Ďakujeme!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *