zibrid_hikemates

Žibrid, vrch bez davu ľudí

Tento blog pre #hikemates napísala nová bloggerka Janka Šipková, ktorej výlety môžeš sledovať aj na Instagrame na jej profile janka.sipkova alebo na profile zenyvosvete, ktorý spravuje.

V prostredí krásneho Súľova

Prišiel víkend a vy by ste radi vyrazili na túru. Súľovské skaly budú preplnené, kam by sa v okolí dalo ísť? Dnes Vám predstavím Žibrid, vrch bez davu ľudí. Ide o menší, menej známy kopec, kde nestretnete davy turistov. Žibrid má 867 m.n.m. a a je to druhý najvyšší vrch Súľovských vrchov. Hoci mnohý z Vás o ňom ešte nepočuli, má čo ponúknuť. Leží nad obcou Zbyňov približne 12 km od Žiliny. Ako východiskový bod túry môže byť spomínaná obec Zbyňov alebo obec Súľov – Hradná.

Ako sa dostať na Žibrid?

My sme sa Žibrid vyrazili z obce Súľov – Hradná. Obec sa nachádza približne 179 km od Bratislavy a 25 km od Žiliny. Využiť môžete platené parkovisko pri Základnej škole Súľov – Hradná. Na celý deň by parkovné malo stáť 5€. 

Aká je trasa na Žibrid?

Vyrážame po červenej turistickej značke, ktorá nás zavedie až na vrchol. Cesta vedie najskôr cez dedinu, no potom odbáča do lesa. Trasa nie je náročná a nestretnete veľa ľudí. Je vhodná aj pre deti. Pri rázcestníku Sedlo Patúch odbočíme vpravo, kde ďalej nasledujeme červenú turistickú značku. Čaká nás mierne stúpanie, no nie je to nič, čo by ste nezvládli. Trošku sme sa zapotili, no čakajú nás krásne výhľady na Veľký Manín a Súľovskú kotlinu. Na vrchu nájdete viať slovenskú vlajku.

Krátkou značenou zachádzkou sa viete zo Žibridu dostať na Zbyňovský buzogáň, no my sme túto trasu vynechali. Po kochaní sa krásnymi výhľadmi na Súľov sme sa po rovnakej trase vrátili do obce Súľov – Hradná.

Celá túra zabrala cca 3:35 hod. bez prestávok. Celkovo sme prešli 10,8 km a nastúpali 512 výškových metrov. 

Alternatívne trasy

Na Žibrid sa dostaneš aj z obce Súľov alebo obce Zbyňov.

Verím, že sa Vám tip na výlet páčil a tento menej známy a nenápadný, no pekný vrch Žibrid navštívite. Janka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *