turistika_v_zime_hikeamtes

Zimná uzávera – kam na túru v zime vo Vysokých Tatrách?

Zimná uzávera so sebou prináša značné obmedzenia pohybu po turistických chodníkoch. Ani zďaleka to však neznamená, že v Tatrách nie je čo navštíviť. Prístupné sú takmer všetky chaty, vybrať sa môžete k niektorým plesám, vodopádu a dokonca aj na jeden štít. V nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme na to, ktoré turistické trasy vo Vysokých Tatrách sú počas zimnej uzávery prístupné a s návštevou ktorých miest by ste mali radšej počkať do 15. júna, kedy zimná uzávera končí.

Otvorených je až 12 horských chát

Áno, ide o takmer všetky chaty vo Vysokých Tatrách. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá vzhľadom na svoju polohu podlieha zimnej uzávere.

Medzi turisticky najprístupnejšie chaty patrí Bilíkova chataRainerova útulňa. Cestu k nim si viete skrátiť pozemnou lanovkou vedúcou na Hrebienok. Odtiaľto vás od spomínaných chát delia doslova minúty chôdze. Rainerka navyše láka turistov známym snežným Betlehemom. Aj na týchto trasách však treba dbať na bezpečnosť, keďže povrch turistických chodníkov môže byť zľadovatelý.

Ak máte chuť na dlhšiu prechádzku, môžete z Hrebienka pokračovať na obľúbenú Zamkovského chatu. Podobne náročná trasa je aj cesta od zastávky Popradské pleso TEŽ k Popradskému plesu, kde sa nachádzajú chaty rovno dve – Majláthova a tá nesúca názov Chata pri Popradskom plese. Dôležité upozornenie – cesta k Symbolickému cintorínu je počas zimnej uzávery neprístupná.

turistika_v_zime_hikeamtes

O niečo dlhšia zimná turistika vedie k jedinej chate v Belianskych Tatrách s názvom Plesnivec. Turisti sem najčastejšie smerujú z Tatranskej Kotliny. Pri tejto chate treba brať do úvahy, že v zimných a jarných mesiacoch je otvorená iba počas víkendov a sviatkov.

Obľúbená zimná túra je aj k najvyššie položenému horskému hotelu Sliezsky dom z Tatranskej Polianky či k Brnčalke – Chate pri Zelenom plese Z Bielej vody.

Do kategórie „o niečo dlhšia turistika“ by sme mohli zaradiť tiež trasu na Chatu pod Soliskom či Skalnatú chatu. Pri výstupe k týmto dvom chatám treba dôkladne sledovať trasu pre peších turistov a brať ohľad na okolitých lyžiarov.

Azda najnáročnejší zimný výstup vedie k Téryho a Zbojníckej chate. Téryho chata, nachádzajúca sa v Malej studenej doline, ponúka presne to, čo od zimnej turistiky očakávate. Je potrebné brať ohľad na to, že zimný chodník vedie inou trasou ako štandardná značka v hlavne sezóne. Podobne je to aj v prípade Zbojníčky ležiacej vo Veľkej studenenj doline, avšak tu zimný chodník len miestami opúšťa obvyklú trasu. Túra k obom chatám však vedie popri lavínoznom teréne, preto je tu obzvlášť dôležité vopred sa informovať o lavínových podmienkach.

Jednoduché túry k tatranským plesám a sedlám

Turisticky dostupné sú všetky plesá ležiace pri už spomínaných tatranských chatách. Okrem nich sa v zime môžete vybrať ešte k Batizovskému plesu či už po magistrále od Sliezskeho domu alebo po žltej značke z Vyšných Hágov. Ak budete od Batizovského plesa pokračovať po magistrále dostanete sa až do Sedla pod Ostrvou, ktoré v zime tiež oplýva nádhernými výhľadmi na Popradské pleso. Ak sa rozhodnete pre výstup do sedla z opačnej strany, teda od spomínaného Popradského plesa, buďte obzvlášť opatrní. Serpentíny sú tu pomerne strmé a môže sa šmýkať.

Jediný dostupný vrchol

Počas zimnej uzávery sú takmer všetky tatranské štíty nedostupné. Výnimku tvorí Predné Solisko, ktoré je zároveň najvyšším bodom vo Vysokých Tatrách, kam môže turistická noha počas zimnej uzávery oficiálne vstúpiť. Výstup začína pri Štrbskom plese, odkiaľ sa popri zjazdovke dostanete najprv k Chate pod Soliskom a následne po zhruba hodine na samotný vrchol. Opäť platí, že predovšetkým v poslednej časti nad chatou je na mieste zvýšená obozretnosť.

Ďalšie tipy na zimnú turistiku v Tatrách

Zaujímavá je určite aj zimná turistika k zamrznutému Vodopádu Skok. Trasa vedie Mlynickou dolinou zo Štrbského plesa a vďaka miernemu stúpaniu sa radí medzi tie menej náročné.

Ak si chcete len užiť tatranské prostredie, ale na náročnejšiu turistiku sa veľmi necítite, stále máte možnosť vyviezť sa pozemnou lanovkou na Hrebienok a krátko sa prejsť k Bilíkovej chate alebo Rainerovej útulni. Príjemným spestrením tu býva aj Tatranský ľadový dóm, ktorý každý rok nesie podobu zaujímavej svetovej stavby.

Ak by ste pokračovali z Hrebienka po magistrále, dostanete sa k rázcestiu pod Slavkovským štítom a následne po modrej značke k Slavkovskej vyhliadke, tzv. Maximiliánke. To je bod, kde povolená trasa k Slavkovskému štítu v zime končí. Slavkovská vyhliadka ponúka krásne výhľady na Lomnický štít či Studenú dolinu.

Na záver ešte jeden tip na menej populárne no prekrásne tatranské miesto – Tatranskú Javorinu. Nájdete tu Kostol sv. Anny, ktorý vytvára nádhernú scenériu s tatranskými kopcami v pozadí. Navyše z Tatranskej Javoriny sa viete po modro-zelenej značke dostať až k smerovníku Pod Muráňom. Ide o veľmi príjemnú a nenáročnú prechádzku s krásnymi výhľadmi do okolia.

Dôležité tipy na záver

  1. Vždy, ale naozaj vždy berte ohľad na svoje turistické skúsenosti a možnosti pri plánovaní zimnej turistiky. Je potrebné dbať aj na to, že zimný terén je kvôli snehovej pokrývke náročnejší a skôr sa unavíte.
  2. Počasie. Ak hlásia príliš veterno alebo akokoľvek inak nepríjemné počasie, radšej si nájdite náhradný program. Tatry nikam neutečú.
  3. Lavíny. Pred každou túrou skontrolujte, či nevedie blízko alebo cez lavínový terén a aký platí v Tatrách momentálne lavínový stupeň. Ak je vysoký, voľte radšej bezpečné trasy.
  4. Dobrá výbava do hôr je taktiež veľmi dôležitá. Mačky, resp. nesmeky sa vám občas zídu už aj cestou na Rainerku. Na túru k Téryho či Zbojníckej chate sú väčšinu zimy nutnosťou. Okrem toho určite zvážte pribaliť návleky či turistické paličky.
  5. Teplé oblečenie. Je fajn oblečenie vrstviť, aby ste si pri výstupe do kopca vedeli rýchlo nejakú vrstu vyzliecť a pri zostupe zas obliecť. Nezabudnite ani na čiapku, prípadne čelenku, rukavice, nákrčník a pod.
  6. Zvážte aj poistenie do hôr, najmä ak sa chystáte na náročnejšiu túru. Zimný terén je nevyspytateľný a aj pri zvýšenej obozretnosti sa môžete pošmyknúť a potrebovať pomoc.
  7. Tatry sú v zime čarovne krásne. A pri rozumnom správaní si ich viete užiť ozaj plnými dúškami. Príjemné zimnouzáverové turistikovanie!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *