Zimná uzávera v Tatrách – aké sú jej dôvody?

Už nejeden turista zatúžil vystúpiť na jeden z jeho obľúbených tatranských vrcholov s výhľadmi na okolité zasnežené štíty. Odvážnejší dobrodruhovia sa dokonca odhodlali k naplánovaniu takejto túry, a to aj napriek zimnej uzávere, ktorá trvá od 1.11. do 14.6. Veľké množstvo ľudí považuje uzáveru za zbytočnú a myslia si, že je neopodstatnená. Aký je jej skutočný dôvod a prečo je dôležitá?

Zimná uzávera turistického chodníka FOTO TASR – Oliver Ondráš

Nie je ruja ako ruja – kamzík

Po turistickej sezóne potrebujú odpočinok od ľudí nielen naše veľhory, ale aj domáci obyvatelia našich hôr. Už v októbri začína kamzíčia ruja, ktorá vrcholí v novembri a pokračuje aj v priebehu decembra.

Počas ruje kamzíky vytvárajú čriedy, v ktorých samci bojujú o nadradenosť. Prítomnosť človeka počas takýchto súbojov, spôsobuje náhly útek samcov. Počas takéhoto úteku, samci skáču na neprístupné miesta, z ktorých môžu spadnúť. Takéto pády im môžu byť osudové.

V prípade úspešného spárenia, začína obdobie gravidity, ktoré trvá približne 160 dní. Mláďatá sa rodia v máji až júni a už takmer okamžite po narodení nasledujú svoju mamu. Samice s mláďatami vytvárajú skupiny s ostatnými samicami, ktoré môžu turisti pozorovať počas turistickej sezóny.

Obrázok 2: Kamzík vo Vysokých Tatrách (Autor: Jozef Antol, 2021)

Zimná uzávera a tatranskí spáči –  svišť

Okrem kamzíkov slúži zimná uzávera aj na ochranu ďalšieho tatranského symbolu – svišťa vrchovského tatranského. Svište sa už na konci septembra pripravujú na zimný spánok. Pokles teploty spôsobuje zníženie ich aktivity a svište postupne zapchávajú diery do svojich nôr. Už na začiatku októbra sa ukladajú na zimný spánok, ktorý trvá 6 až 7 mesiacov. V apríli sa prebúdzajú prvé jedince, pričom už krátko po ich prebudení nastáva obdobie párenia.

Pred samotným párením prebiehajú zápasy medzi samcami. Počas takýchto súbojov sa samci stavajú na zadné končatiny a snažia sa zvaliť druhého samca na zem. Po spárení sa rodia mláďatá. Celé obdobie gravidity trvá približne 30 dní. Malé svište ohrozujú predovšetkým predátori, pričom medzi najvýznamnejších predátorov patrí rys ostrovid a orol skalný. Úhyn mláďat a pokles počtu svišťov sa tiež spája s aktivitou človeka, ktorú je potrebné obmedziť na minimum najmä v mesiacoch apríl, máj a jún.

Obrázok 3: Súboj samcov  (Autor: Jozef Antol, 2021)

Šelmy a ich cesty

Zimná uzávera má dôležitý význam aj v súvislosti s ochranou mäsožravých druhov, ako je rys ostrovid a vlk dravý. Oba druhy majú vytýčený revír, v ktorom lovia zver. V prípade vyrušenia ľuďmi počas lovu, dravce zanechávajú korisť a utekajú. Tento jav môže mať fatálny následok najmä v zime, kedy je lov náročnejší. V prípade usmrtenia dravcov, dochádza k veľmi pomalému vyplneniu územia mladými, migrujúcimi jedincami z iných oblastí. V súčasnosti sú oba druhy v Tatrách veľmi vzácne a je potrebná ich zvýšená ochrana.

Hladné prebudenie 

Zimná uzávera sa vzťahuje aj na ochranu medveďa hnedého. V závislosti od teploty sa medveď ukladá na zimný spánok, ktorý trvá až do opätovného oteplenia. To nastáva predovšetkým v apríli a máji, ale pri dnešnom nevyspitateľnom počasí aj skôr. Jedince vtedy vychádzajú zo svojich brlohov a migrujú do nižšie položených miest, v ktorých nachádzajú rastlinné výhonky. Počas týchto dní cestujú za potravou veľké vzdialenosti a dostávajú sa do blízkosti turistických chodníkov. Z tohto dôvodu je dôležité obmedziť pohyb ľudí na vybraných miestach, nakoľko takéto stretnutia by medveďa vyplašili.

Obrázok 4: Medveď hnedý v kosodrevine (Autor: Jozef Antol, 2021)

Okrídlení dravci

Územie Tatier je taktiež domovom mnohých ohrozených vtákov. Počas prvých jarných mesiacov dochádza k znášaniu vajec rôznych dravcov, z ktorých najvzácnejší je orol skalný. Práve tento druh je mimoriadne plachý a ľudskej spoločnosti sa vyhýba. Zhoršené podmienky na lov a prítomnosť ľudí majú veľký vplyv na stav orla skalného aj v súčasnosti.

Počas marca, apríla a mája dochádza k znášaniu a liahnutiu vajec tohto dravca. Prítomnosť človeka spôsobuje, že samica opúšťa svoje hniezdo, v dôsledku čoho dochádza k úmrtiu mláďat. Práve preto je potrebné, aby sa zamedzilo prístupu ľudí k hniezdam orlov, ale aj iných druhov vtákov. Zimná uzávera poskytuje ochranu aj jedincom takýchto druhov.

Obrázok 5: Orol skalný nad Vysokými Tatrami (Autor: Jozef Antol, 2021)

A čo rastliny?

Zimná uzávera slúži okrem ochrany živočíchov aj na ochranu rastlín. Niektoré z našich najvzácnejších druhov sa vyskytujú predovšetkým na vyššie položených miestach. Množstvo turistických chodníkov vedie práve cez takéto miesta. Aj toto je dôvod, prečo je v značnej miere obmedzený pohyb ľudí vo vyšších nadmorských výškach

Obrázok 6: Prvosienka najmenšia na Poľskom hrebeni (Autor: Michal Marko, 2021)

Nebezpečenstvo lavín

V neposlednom rade je zimná uzávera dôležitá aj pre ochranu ľudských životov, ktoré sú v zime ohrozené častými lavínami. V tejto súvislosti je potrebné vyzdvihnúť prácu Horskej záchrannej služby a uľahčiť im prácu. To dokážeme najmä dodržiavaním pravidiel TANAP-u a rešpektovaním všetkých foriem života v Tatrách. Zimná uzávera je dôležitá pre všetky organizmy žijúce na našom území. Je potrebné si preto uvedomiť, že nie sme jedinými návštevníkmi našich veľhôr. Nachádzajú sa tu aj rôzne druhy živočíchov a rastlín, pre ktoré Tatry predstavujú domov a sme preto povinní rešpektovať ich právo na život.

Tento náučný blog pre #hikemates napísal nový blogger Michal Marko. Na ďalšie blogy o ochrane prírody spod jeho pera sa môžeš tešiť už čoskoro. Chceš aj ty blogovať pre #hikemates? Napíš email Zuzke na zuzka@hikemates.com a dohodnete sa na detailoch :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. omfg Reagovať

    Kamzíky skáčuce zo skál. Úhyn máďat svišťov sa taktiež spája s aktivitou človeka. Hladné medvede … aha:D Ochrana je potrebná ale táto ohraná pesnička pre deti do 6 rokov tomu nepomôže.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *