Zimným hrebeňom Považského Inovca

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná bloggerka Laura Kendralová.

Každý, kto číta tento blog, pravdepodobne pozná Slovenské pohoria a minimálne vie vymenovať niektoré vrcholy na ich hlavnom hrebeni. Ja sa v mojich článkoch chcem zamerať na tie menej známe zákutia slovenských pohorí. Budem sa vyhýbať červeno značeným hrebeňom a poukážem na okrajové časti pohorí.

Paradoxne, v tomto článku ti predstavím práve  hrebeň Považského Inovca. Musím ho sem však zaradiť, pretože nepatrí medzi najvyššie, ani najnavštevovanejšie pohoria Slovenska. Aj napriek tomu má však čo ponúknuť…

Inovec rovno za domom

V dnešnej dobe ostávame sem-tam odkázaní na „domáce kopce“… Niekto má za domom Vysoké či Nízke Tatry alebo niektorú z Fatier. Iní si zase musia vystačiť s Malými Karpatmi. Ja mám, doslova za domom, Inovec. Najvyšší vrch Považského Inovca s výškou len niečo cez 1000 m.n.m. Na jeho vrchole sa nachádzajú dva telekomunikačné vysielače, vďaka čomu je Inovec ľahko identifikovateľným vrcholom zo širokého okolia.

Od roku 2016 ich dopĺňa rozhľadňa Helena, ktorá ponúka výhľad na všetky svetové strany. Tesne pod vrcholom sa nachádza 700m dlhá stará zjazdovka, ktorú v zime využívajú najmä skialpinisti a rodiny s deťmi na sánkovanie. Na jej začiatku stojí, v okolí dobre známa, Inovecká chata. Je celoročne otvorená a môžete sa tu zastaviť na teplý čaj, polievku alebo obľúbenú buchtu Palúch. Samozrejme za predpokladu, že nastavenia sveta sú v normále…

S parťákmi je veselšie – vyrážame z dedinky Trenčianske Jastrabie

Na zimné skúmanie kopca za domom som sa vybrala s maminou a našou psou parťáčkou. Vyrazili sme z dediny Trenčianske Jastrabie. Plán bol jasný, útulňa Izba nad Kálnicou a späť. Zdalo sa nám to ako ideálne miesto na Horalku, čaj a otočku domov. To však znamenalo prejsť 13 km v zasneženom teréne po hrebeni…a späť!

Trasa

Trasu na Inovec si môžeš pozrieť aj na mape.

Výhľady do ďaleka

Túru sme začali ešte s brieždením. V úvode nás čakal sedem kilometrov dlhý výstup na vrchol Inovec s prevýšením niečo cez 700 metrov. Táto časť túry je podľa mňa najťažšia. Východ slnka z rozhľadne sme tentokrát nestihli, no určite odporúčam si naň privstať. Pri dobrej viditeľnosti je možné bez problémov vidieť až 150 kilometrov vzdialenú Kráľovú Hoľu. Zároveň z nej vidieť zvlnený hrebeň Považského Inovca, po ktorom sme pokračovali ďalej. 

Výškové metre naskakujú pomaly a môžete si tak naplno vychutnávať atmosféru prostredia. Po prešliapanom chodníku sa nám kráčalo ľahko a cesta  rýchlo ubiehala. Stretali sme veľa turistov a lyžiarov, ktorí si tu v zimných mesiacoch užívajú snehové podmienky. Výhľady z hrebeňa sú len na určitých miestach, inak chodník vedie prevažne lesom. Vôbec mu to však neuberá na atraktivite, najmä v zime.

Svoje krásy ti ukáže aj nižšie pohorie

Po viac ako 3 a pol hodine kráčania sme prišli na Ostrý vrch nad Kálnicou. Je to kopec už tesne pred našim cieľom. Na útulňu by to bolo približne už len 10 minút. Pri pohľade na prudký dole-kopec, vedúci k útulni sme náš cieľ prehodnotili. Rozhodli sme sa, že Horalku s čajom si dáme s výhľadom na Nové Mesto nad Váhom a okolité dedinky, ktorý Ostrý vrch ponúka. Už sa nám nechcelo urobiť ani o krok naviac iným smerom ako späť domov.

Útulňa Izba nad obcou Kálnica

V útulni je dostatok miesta na spanie aj pre väčšie skupiny turistov (rozumej tak 10 až 12 ľudí, podľa tÚtulňa Izba je dostatočne veľká na spanie aj pre väčšie skupiny turistov (rozumej tak 10 až 12 ľudí, podľa toho, ako veľmi sa chceš (ne)tlačiť). Je vybavená malou pieckou, takže sa tu dajú zvládnuť aj chladnejšie noci. V podkroví sú na zemi matrace, bez problémov sa  vyspíš aj bez karimatky.

Na prízemí je stôl a sedenie, na ktorom sa v prípade potreby v spacáku tiež pohodlne vyspíš. Útulňa však nepatrí medzi tie najluxusnejšie, nečakaj tu žiadnu chatársku spoločnosť ani raňajky do postele. Nachádza sa tesne pod hrebeňom, nad dedinou Kálnica. Vonku je veľký altánok s posedením a ohnisko. Neďaleko sa nachádza aj prameň.Neďaleko sa nachádza aj prameň.

Útulňa Izba nad obcou Kálnica - zdroj turistika.cz

Od útulne sa dá po hrebeni Považského Inovca pokračovať až na Bezovec, alebo do Piešťan či Hlohovca na vlak, kde hrebeňovka aj končí, resp. začína. Na Bezovci je opäť možnosť prespať, alebo sa len občerstviť v Chate Šport

Tento blog pre vás napísala naša bloggerka Laura Kendralová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *