Alaska National Guard courtesy photo Sgt. Seth LaCount

Známy autobus z ‚Into the wild‘ už nenavštíviš. Armáda ho z Aljašskej divočiny odviezla vrtuľníkom (video)

Každá generácia má svoj tulácky vzor. Pre generáciu poslednej dekády 20. a začiatku 21. storočia by ním mohol byť Chris McCandless, známy aj pod menom Alex Supertramp. Mladý muž, ktorý v roku 1992 zomrel v Aljašskej divočine na vyhladovanie alebo otravu. Preslávila ho kniha Johna Krakauera Do divočiny (Into the wild), ktorú v roku 2007 sfilmovali a dnes je dostupná aj na Netflixe. Z divočiny teraz zmizla aj posledná stopa jeho samotárskeho života, opustený autobus, v ktorom žil a umrel.

Opustený autobus, prezývaný aj autobus 142 alebo magický autobus, sa nachádzal na tzv. Stampede trail, asi 50 kilometrov od najbližšieho mesta, neďaleko národného parku Denali. Chris McCandless v ňom, po svojom odchode do divočiny, prežil 114 dní.

Video: Alaska Army National Guard airlifts „Into the Wild Bus“ out of Healy, AK. Alaska National Guard courtesy photo, Sgt. Seth LaCount

Úrady sa rozhodli starý autobus, ktorý tu, podľa BBC, nechali robotníci asi pred 60 timi rokmi, odstrániť kvôli opakovaným záchranným akciám turistov, ktorí sa k nemu snažili dostať. Podľa tlačovej správy Aljašskej národnej gardy sa len v rokoch 2009 až 2017 uskutočnilo minimálne 15 záchranných akcií a minimálne dvaja ľudia prišli o život. V roku 2010 turistka zo Švajčiarska a v roku 2019 z Bieloruska. Utopili sa v neďalekej rieke Teklanika, ktorú nevedel prekonať ani Chris McCandless, keď bola rozvodnená.

Foto: Alaska National Guard courtesy photo, Sgt. Seth LaCount

„Po dôkladnom preštudovaní problému, zvážení mnohých faktorov a zvážení rôznych alternatív sme sa rozhodli, že je najlepšie odstrániť autobus z jeho miesta na trase Stampede. Odporúčame ľuďom, aby si divoké oblasti Aljašky užívali bezpečne, a chápeme akú úlohu mal tento autobus vo fantázii ľudí. Je to však opustené a rozpadajúce sa vozidlo, ktoré vyžadovalo nebezpečné a nákladné záchranné úsilie, ale čo je dôležitejšie, niektorých návštevníkov stálo život,“ povedala podľa Aljašskej národnej gardy komisárka pre Úrade prírodných zdrojov Corri A. Feige.

Autobus z divočiny odniesol ťažký armádny vrtuľník v rámci výcvikového letu. Zatiaľ nie je jasné, ako s ním úrady naložia. No rozhodnutie odstrániť ho určite rozdelí spoločnosť a vzbudí vášne. Tak ako ich vzbudzoval aj príbeh Chrisa McCandlessa, ktorého jedni považovali za dobrodruha, ktorý sa chcel vymaniť z vtedajšej spoločnosti, iní zase za nerozvážneho blázna.

The appearance of U.S. Department of Defense (DoD) visual information does not imply or constitute DoD endorsement.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *