Vianočná výzva, dokážeš vymeniť mobil za hory?

Vianoce, sú to sviatky radosti a pokoja alebo obdobie plné stresu, zhonu a konzumu? Je to každého osobná voľba, my v Hikemates sme ale presvedčení, že Vianoce ponúkajú unikátnu možnosť stráviť čas s tými, na ktorých nám najviac záleží, zimná turistika navyše prináša neopakovateľné zážitky, na ktoré nezabudneš. S naším partnerom SPP ti prinášame niekoľko tipov na zimné túry v lokalitách naprieč Slovenskom.

Poznáš to, druhá miska zemiakového šalátu, Popoluška, ktorú si videl už desaťkrát a nekonečné scrollovanie smartphonu. Skús to tento rok inak, dopraj si digitálnu očistu, daj svoj smartphone doslova pod stromček – odlož ho tam, a venuj seba a svoju plnú pozornosť tým, na ktorých ti najviac záleží. Ak si chceš oddýchnuť od zhonu po celom roku, niet lepšej možnosti ako vybehnúť na zimnú túru, či už s rodinou alebo priateľmi.

Zimná turistická sezóna sa nám začala, využi voľný čas a navštív známe aj menej známe lokality. Nevieš, ktoré to sú? Ak si zo západného slovenska, výletom na Vysokú či Pajštún nič nepokazíš, Malé Karpaty sú blízko a ponúkajú pekné výhľady, obe trasy sú vhodné aj pre turistiku s deťmi. Stredoslováci, máte skok Veľkú Fatru, Krížna či Majerova skala ponúkajú neopakovateľné výhľady. A čo Tatry? Ďumbier v Nízkych Tatrách je dobrá voľba, vo Vysokých Tatrách skús výstup na Predné Solisko, no nezabúdaj na adekvátnu turistickú výbavu, v ktorej nesmú chýbať mačky, turistické paličky, teplé oblečenie, kvalitná obuv, čelovka a teplý čaj. Vo výbave odporúčame mať aj nabitý mobil, nie preto aby si si fotil túry, skús si hory užiť s čistou mysľou a spomienky uchovať v hlave, mobil slúži len ako záloha v prípade, ak by si bol v núdzi, aby si si mohol zavolať pomoc. Nie, ani na východ sme nezabudli, vo Volovských vrchoch môžeš skúsiť Kojšovskú hoľu, či kúsok od Košíc vrch Sivec, ktorý ponúka parádne výhľady na Ružín, pri dobrom počasí uvidíš aj Tatry. V prípade, ak máš chuť na dobrodružstvo, môžeš stráviť noc na útulni Sláviček, ktorú sme spolu s SPP postavili na Muránskej planine, piecka tam je, určite budeš potrebovať aj kvalitný zimný spacák, noc v zime na horách je zážitok, treba sa naň ale poctivo pripraviť. A najmä, nezabúdaj na poistenie na hory, to môžeš získať ak sa staneš členom Hikemates, ako bonus spoznať môžeš stovky skvelých ľudí na našich komunitných výstupoch, ktoré pravidelne organizujeme na horách.

Príroda ponúka skvelé možnosti na odreagovanie sa, pobyt na horách navyše prospieva aj nášmu duševnému zdraviu, užime si tieto Vianoce s tými, na ktorých nám najviac záleží, skúsme to bez mobilov, dajme si ich pod stromček – doslova, a doprajme si digitálnu očistu. Čas je predsa tou najvzácnejšiou komoditou, ktorú si vieme dať. Daruj svojím blízkym seba, tvoju plnú pozornosť bez rušivých vplyvov. Nezabúdaj, že používaním digitálnych zariadení míňaš dosť elektriny. Ich rozumným používaním znížiš spotrebu elektriny, čím prispeješ k zníženiu uhlíkovej stopy.

Sme radi, že si sa dočítal až sem, veríme, že si dáš tieto Vianoce digitálnu očistu, venuješ čas blízkym aj sebe a zažiješ neopakovateľné momenty na horách, ktoré sa uchovajú v tvojej pamäti.

Hikemates a SPP ti prajú pekné sviatky s tými, ktorých ti najviac záleží.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *