aclima_woolnet_hike_hikemates

Aclima Woolnet Hiking teplé termoprádlo z merino vlny na turistiku či skialp RECENZIA

Sieťovinové spodné prádlo si vie vďaka svojmu vzhľadu získať veľa pozornosti. Neprehliadnuteľné by ale nemalo byť iba svojím vzhľadom, ale najmä svojimi naozaj unikátnymi funkčnými vlastnosťami. Tak je to aj so setom – tričko a spodky Aclima Woolnet Hiking z merino vlny. Rýchloschnúci, naozaj hrejivý a pohodlný set, ktorý ťa bude spoľahlivo sprevádzať na turistike či skialpoch počas všetkých chladnejších dní a počas celej zimy.

Som Zuzka, a na horách trávim väčšinu svojho voľného času. Posledného pol roka som intenzívne testovala set spodného prádla Aclima Woolnet Hiking, dlhé spodky a tričko s dlhým rukávom.

Čo je na sete „HIKING“ iné?

Narozdiel od klasických celosieťovinových kúskov od značky Aclima je set určený širšiemu publiku medzi outdooristami. Teda nielen tým, ktorí idú za výkonmi, časmi, tepmi a vysokými cieľami. Vďaka kombinácii použitého hrubšieho merino úpletu s menej sieťoviny príjemne hreje a je skvelý aj pre bežných turistov, outdooristov, či skialpinistov, ktorým stačí pohodlné turistické tempo. Rovnako sa netreba báť zvedavých pohľadov okoloidúcich, ako je to pri celosieťovinových kúskoch :).

Značka Aclima 

Povedomie o nórskych outdoorových značkách je u nás vysoké, a značka Aclima pomaly patrí medzi tie najznámejšie z nich. Ak ju náhodou nepoznáš, radi Ti ju predstavíme. Spodné prádlo Aclima Woolnet je na našom slovenskom trhu od roku 2020, v Nórsku je značka známa a etablovaná už od roku 1939 Portfólio produktov je celé z vlny. Väčšinu ponuky tvorí základná vrstva oblečenia, ale dopĺňa ju aj pár výnimiek ako napríklad mikiny, svetre alebo doplnky ako čiapky a rukavice. Sídlo firmy je iba hodinu a pol jazdy od Osla v Nórsku.

Značka má vlastnú fabriku v Estónsku, vyrába teda v Európe a vlnu berie od chovateľa z Nového Zélandu s vysokým štandardom chovu svojich oviec. Výrobky Aclimy našli svoje miesto aj v armáde a záchranných zložkách. Širokú ponuku poduktov značky Aclima nájdeš napríklad u ich dodávateľa norwayshop.sk.

Výsledok testovania setu Aclima Woolnet? Veľmi pozitívny!

Ako spodné prádlo Aclima Woolnet Hiking opísať? Dlhé termotričko z merino vlny so sieťovinovými panelmi a na rovnakom princípe koncipované termospodky. sieťované spodky, ktoré budia u ľudí zváštne dojmy. Na sieťovinu síce mnohí pozerajú cez prsty, ale už hneď na začiatku dodám, že neprávom. Predpokladám že najmä z dôvodu, že zatiaľ sami nemali vlastnú skúsenosť.

Už na začiatok môžem prezradiť, že recenzia dopadla veľmi pozitívne. Vyzdvihnem v nej všetky plusy tohto naozaj prepracovaného funkčného materiálu. Pokúsim sa opísať vlastnú skúsenosť tak, aby sa do nej vedel vžiť každý outdoorista, ktorý hľadá spoľahlivú alternatívu základnej vrstvy do chladných podmienok, na stredne intenzívne až vysoko intenzívne outdoor športy.

Testovanie kompletu Aclima Woolnet

Tento komplet som testovala od konca januára. Turistika a skialp boli hlavné aktivity, pri ktorých som ho používala. Teploty skôr chladnejšie, pod 10 stupňov, do mínus 10. Vyše 40 dní aktívneho používania v podmienkach príjemného babieho leta, pekných slnečných zimných dní, ale aj poriadnej zimnej víchrice mi umožnili preveriť túto prvú vrstvu od Aclimy naozaj poriadne. 

Technické parametre

  • Produkty: Aclima Woolnet Hiking termotričko a spodky
  • Materiál:
  • sieťovinová časť: 80% merino vlna, 20% polyamid – 120 g/m2, hrúbka vlákna: 19,5  mikrónov                  
  • plná časť: 91% merino vlna, 7% polyamid, 2% elastán – 250 g/m2, hrúbka vlákna: 19,5 mikrónov
  • K dispozícii viacero strihov termotričiek, pánska a dámska verzia
  • Veľkosti: XS – L, v teste som mala veľkosť S (moja výška 170 cm a bežná veľkosť je S)

Spracovanie, vlastnosti a komfort Aclima

Celé termoprádlo je zložené z panelov z rôznej hrúbky a gramáže merino vlny. Rozloženie panelov je veľmi premyslené podľa toho, kde je najviac potrebné odvetrávanie a ktoré časti potrebujú čo najlepšie zahriatie. Sú vyskladané naozaj k plnému komfortu pri aktívnom nosení.

Tričko sa skladá vo sieťovinových častí na rukávoch a chrbte, časti z ľahšej merino vlny pozdĺžne po bokoch, medzi lopatkami na chrbte a na krížoch. Z hrubšej merino vlny na celej prednej časti až ku krku a po bokoch chrbta. Sieťovina je na lakťoch a na zápstiach spevnená, aby neprišlo k jej roztrhaniu / opotrebeniu.

Spodky majú plnú zónu vo vrchnej časti. Spevnené majú kolená a členky.

Spracovanie je veľmi precízne a kvalitné. Nikde netrčia nitky, švy sú celistvé, merino vlna je kvalitná a jemná. Mňa osobne nepichala.

Technológia vlnenej sieťky Aclima a jej funkčné vlastnosti

Tepelný komfort

Aclima Woolnet je naozaj teplá spodná vrstva a treba na to pamätať. Spodky sú naozaj teplé, čomu by som aj prispôsobila ich používanie do naozaj nízkch teplôt. Vrchná časť, tá sa mi stala spoločníkom aj na jesenné behy a do babieho leta, keď teplota bola podstatne vyššie nad bodom mrazu. Oba kúsky preto treba správne kombinovať a vrstviť so zvyškom outfitu, tak aby dodali tvojej aktivite želaný efekt.

Tento vysoký tepelný komfort je zabezpečený malými kapsičkami vzduchu, ktoré sa ukladajú medzi jednotlivými očkami na sieťke. Tento vzduch pôsobí ako izolant a zabezpečuje pocit hrejivosti. Veľkým plusom je, že tkanie sieťky je tenučké a vzduchové bubliny nezadržiavajú žiadnu vlhkosť. Naopak posúvajú ju rovno do ďalšej vrstvy. Čiže tvoj finánly pocit je zvýšenie tepelného komfortu bez pocitu spotenia a chladivého vlhka.

Odvádzanie potu – najsilnejšia črta setu Aclima Woolnet

Odvádzanie potu na sieťovinových paneloch je ale samostatná kapitola. V praxi funguje perfektne. Pri Aclime mi z veľkej časti odpadla starosť s neustálym balansovaním nad správnym počtom a typom vrchných vrstiev. Tričko cez sieťovinové panely skvelo odvetráva nepotrebé teplo a tým zabezpečuje super tepelný komfort.

Teda pokiaľ kráčaš, tričko zo začiatku hreje, čo treba vyvážiť tenšou ďalšou vrstvou – u mňa často vestou alebo inou syntetickou vrstvou. Keď sa rozohreješ a začneš sa potiť, tvoj pot je na sieťovinových paneloch automaticky odvazdaný na ďalšiu vrstvu. Čiže nepocituješ pocit mokrého trička na tele a ani chlad.

Zvyšné časti trička, ktoré sú vyrobené z plnej merino vlny síce pot neodvádzajú ďalej, no vďaka naturálnym vlastnostiam merino vlny ťa nechladia, naopak príjemne hrejú, aj keď sú prepotené.

Správne vrstvenie je základ – ako sa navrstviť?

To, čo si oblečieš na tento komplet musí priliehať, aby boli ideálne zabezpečene podmienky na odvod potu a tepelnú izoláciu. To platí pri sieťovinových paneloch. Na toto termoprádlo si ale v praxi mžeš obliecť a môžeš ho kombinovať v podstate so všetkým. Merino bunda alebo syntetická bunda, v šom sa cítiš pohodlnejšie.

Kombinácia Aclima s ďalšou vrstvou z merino vlny

Kombináciu s ďalšou tenkou vrstvou z merina vrelo odporúčam najmä v chladné dni, kde ti tieto dve vrstvy poskytujú ešte väčšiu hrejivosť a pocit sucha. Otvory v sieťovine sa ďalším merinom ako keby uzavrú a bude ti naozaj teplo.   

Kombinácia Aclima s ďalšou vrstvou z bavlny alebo syntetiky

Ja osobne bavlnené, teda nefunkčné materiály na outdoor aktivity nepoužívam, keďže bavlna na to nie je veľmi vhodná a ani praktická. Prepotené bavlnené tričko je ťažké, veľmi pomaly schne, pocit spotenia je zintenzívnený zimou. Preto okrem merino vlny na kombináciu so spodným prádlom Aclima odporúčam funkčnú športovú syntetiku – Primaloft alebo Polartec. Či už vo forme vrchnej vrstvy – mikiny alebo ďalšieho trička. Takto vie materiál Aclima oveľa lepšie pracovať a odvádzať pot na túto vrstvu, ktorá zase vplyvom dobrých funkčných vlastností rýchlo odvedie pot a máš pocit sucha a tepla počas celého športového výkonu.

Vrstvenie spodkov Aclima Woolnet

Vrchné nohavice som používala priliehavé strečové a táto kombinácia fungovala perfektne. Keď už bolo naozaj chladno a ja som zrovna nevykonávala veľmi dynamickú činnosť, pomohla dodatočná páperová sukňa. Tým, že teplejší panel merino vlny je umiestnený na termospodkoch do tvaru akoby shortiek, citlivé ženské miesto na chlad – pozadie je super chránené.

Schnutie

Tento set som používala aj pri celodenných výletoch, bez potreby prezliekania sa. Kombinácia dobrého odvetrávania, odvádzania potu a merino vlny ako materiálu mi to umožnila. Ak som sa aj trochu spotila, tričko pôsobením telesného tepla pomerne rýchlo preschlo. Avšak náhradné tričko treba mať stále v batohu, pre každý prípad.

Odolnosť voči zápachom – Aclima Woolnet

To, čo odlišuje Aclimu Woolnet od iných podobných sieťkovaných výrobkov, je v prvom rade použitie vlny ako materiálu. Vlnené veci majú svoje špecifiká, pre ktoré si ich ceníme. A spolu s ich hrejivosťou je to určite eliminácia zápachov. Naozaj nie je potrebné prať ho po každom výlete, nakoľko merino vlna nezadržiava pachy a je antibakteriálna. Vďaka tomu sa mi komplet osvedčil aj pri viacdenných prechodoch.

Kvalita a opotrebenie setu Aclima Woolnet Hiking

Počas môjho niekoľko mesačného testu sa nevyskytla žiadna chyba materiálu a nezaznamenala so žiadne opotrebenie. Svedčí to o vysokej kvalite spracovania.

Skvelá vychytávka

Malá drobnosť, ktorá vie citeľne pridať na komforte pri nosení, to je za mňa zips vo výstrihu s dvoma bežcami, ktorý si vieš nechať roztvorený a odvetrávať medzerou tak, aby ti nefúkalo na celý krk. Tento spôsob nosenia sa mi osvedčil pri výšľapoch, kedy mi „prikúrilo“ ako to vravíme v turistickom slangovom slovníku. Je skvelou možnosťou odvetrávania.

Aké negatíva som postrehla?

Celý set merino prádla je naozaj kvalitný kúsok do šatníka. Jediné, čo som osobne postrehla bola veľmi zemitá farba setu. No ja som testovala iba vzorku a skutočné modely sú vo veľmi pekných farebných kombináciách, táto malá nevýhoda teda odpadáva.

Pre koho je set Aclima Woolnet Hiking určený, na aké športy ho odporúčam?

Tento Aclima Woolten Hiking set temoprádla je určený širšiemu publiku medzi outdooristami. Vďaka použitému hrubšiemu merino úpletu a menej sieťoviny príjemne hreje a je skvelý aj pre bežných turistov, outdooristov, či skialpinistov, ktorým stačí pohodlné turistické tempo. Pre túto kategóriu aktivity je za mňa najvhodnejší. Čo sa týka počasia, vďaka hrubšiemu merinoúpletu, z ktorého je vyrobený je vhodný do chladnejšieho počasia

Recenzia vznikla vďaka spoupráci s www.norwayshop.sk.

Tento set termoprádla samozrejme nájdeš aj v pánskej verzii :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *