Pomôž opraviť útulňu a nauč sa niečo o tesárskom remesle

V minulom článku sme ti predstavili Občianske Združenie Sloboda pohybu. Medzi iným sa venujú opravám turistických útulní na Slovensku, a to za pomoci tradičných remeselných nástrojov. Pomáhajú tak zachovať nielen útulne v dobrom stave, ale aj ich historickú hodnotu. Mnohé z nich majú totiž viac ako 100 rokov a niektoré si dokonca pamätajú ešte 19. storočie.

Brigády sú ľudské a neformálne

OZ Sloboda pohybu je čisto dobrovoľnícke združenie, do ktorého sa môžeš kedykoľvek pridať aj ty. Či už tým, že na jeden deň vypadneš z domu do prírody a pomôžeš pri brigáde na nejakej útulni, alebo sa budeš opráv zúčastňovať pravidelne, či sa dokonca podujmeš na pravidelné spravovanie jednej z útulní. Špeciálne sa cení finančná pomoc, pretože každá oprava stojí nemálo peňazí. Združenie nie je postavené na nábore veľkého počtu členov, usiluje sa skôr o neformálnu účasť dobrovoľníkov na konkrétnych akciách, všetka pomoc je výlučne na dobrovoľnej, nezáväznej a ľudskej báze.

V prípade akéhokoľvek záujmu o podporu, účasť na brigáde alebo čokoľvek iné napíšte email na timko@slobodapohybu.sk

Aktuálne projekty a plány

Združenie má za sebou niekoľko úspešných projektov, ako sú opravy útulní či revitalizácie studničiek, a aktívne pracuje na ďalších.

Sedlo Priehyba

Jeden z plánov do budúcna je postaviť útulňu v sedle Priehyba na nízkotatranskej hrebeňovke. Ide o exponovanú lokalitu, kde priestor na oddych a nocľah poskytuje iba malý prístrešok bez stien.

Poloha

Majerová na Poľane

Na senníku Majerová na Poľane majú tento rok za sebou už tri brigády. Podarilo sa im vymeniť prehnité trámy a na poslednej akcii už aj vymenili celú strešnú krytinu.

Poloha

Koliba pod Jánošíkovou skalou

V podobnom čase opravili aj kolibu pod Jánošíkovou skalou, kde tiež vymenili strechu a celú konštrukciu spevnili. Tu sa OZ už len na záver pridalo k štvorročnej snahe dreveničiarov, ktorí urobili väčšinu práce a pomohlo renováciu dokončiť.

Poloha

Salaš Šiprúň

Najaktuálnejšia je obnova koliby pod Vyšným Šiprúnskym sedlom vo Veľkej Fatre. Brigáda začala tento rok v júli, pokračovala v auguste, a dokončenie je plánované na víkend 1. – 3. septembra. Na mieste pôvodnej útulne sa stavia úplne nová. Pokiaľ teda nevieš, čo s posledným víkendom prázdnin, a chceš prispieť k tomu, aby si sa mohol počas tých budúcich vyspať v peknej prerobenej útulni, zober sekerku, seba a príď pomôcť.

Poloha

Tento článok nie je sponzorovaný.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *