Tip na výlet s Mitsubishi – Poludnica ponúka nádherné výhľady na Liptov aj Tatry

Poludnica (1548 m n.m.)

Vo Vysokých Tatrách platí aktuálne jarná uzávera, prinášame ti preto tip kam vybehnúť na jarnú turistiku. S Mitsubishi ASX sme sa vybrali na Poludnicu, ktorá nepatrí medzi najvyššie vrcholy s výškou 1 548 m n.m. no za to ponúka úchvatné výhľady. K tomuto kopcu kedysi Liptáci pracujúci na poliach nedočkavo obracali hlavy. Totiž – až keď sa slnko ocitlo nad jeho vrcholom, nastalo poludnie, čas rozbaliť si obed, odkusnúť si z chlebíka a slaniny. Aj preto vrchu dali meno – Poludnica. V článku ti tiež prinesieme tipy na lokality, ktoré na Liptove musíš vidieť.

Zo severu pripomína jej hrebeň medvedí chrbát a z doliny by si ani nepovedal, že ťa hore bude čakať vrchol, ktorý je hviezdou instagramu. Začni v dedine Iľanovo, ktorá je súčasťou mesta Liptovský Mikuláš. Na jej konci, pri vstupe do Iľanovskej doliny, vieš zaparkovať. 

Od turistického rázcestia Iľanovo prejdeš po modrej značke lúkou a zakrátko začne stúpanie, ktoré nepoľaví až po vrchol. Našťastie, cesta ponúka viacero miest na vydýchnutie – s výhľadmi najskôr na Liptov, neskôr na Nízke Tatry. Okolo vrchov Bodová a Končitý sa približuješ k prvému vrcholu, no ešte pred ním musíš vyjsť po krátkom kovovom rebríku – ale žiadny adrenalín, pohoda. 

Posaď sa za volant a nové Mitsubishi ASX ti vzápätí vyčarí úsmev na tvári. Kompaktný dizajn SUV uľahčuje pohyb v hustej premávke. Pohodlne v ňom môže cestovať päť osôb, navyše je vybavené najnovšími asistenčnými systémami, takže môžete cestovať po meste s úplnou istotou. My v Hikemates milujeme hory a preto sme si zvolili variant mild-hybrid, ktorý je šetrný k prírode. Výhodou je tiež 5 ročná záruka od Mitsubishi.

SLOBODA OBJAVOVAŤ

Predná Poludnica je krásna lúka z ktorej máš Liptov so Západnými Tatrami ako na dlani. Vidno aj Kriváň, ale k tomu sa dostaneme o chvíľu. Po oddychu na prvom vrchole prechádzaš ďalej po modrej až na Zadnú Poludnicu, hlavný vrchol. Tesne pred ním ťa však čaká strmá severná stráň, ktorá vie byť zľadovatelá – v zime a na jar pozor! Lúka na Zadnej Poludnici poskytne výhľad na Nízke Tatry, ale objektívy smartfónov mieria častejšie na sever. Vrchol totiž zdobí ostrý skalnatý výbežok, za ktorým sa v diaľke črtá Kriváň. Nehanbi sa spraviť si tu foto, za to stúpanie si to zaslúžiš.  

Pri zostupe sa stále držíš modrej značky, smerom k vyvýšenine Kúpeľ ti kolená potrápi srtmé klesanie, no uvoľniť ich môžeš pri obdive jaskýň a zaujímavého skalného okna. S modrou značkou sa lúčiš nižšie, v sedle pod Kúpeľom, odbočuješ doprava na žltú a smeruješ do Iľanovskej doliny. Príjemné mierne klesanie ťa popri kamenných vrátach a partizánskom bunkri privedie do východzieho bodu. Keď sa potok Iľanovianka vleje do vodnej nádrže, vieš že si už takmer späť. Dnes už možno Poludnica nie je strážkyňou času Liptova, za ten tvoj určite stojí.

TRI TIPY V OKOLÍ

LIPTOVSKÝ JÁN

Na Poludnicu sa môžeš vybrať aj z Liptovského Jána. Hore dole to je nejakých štrnásť kilometrov a vzládneš to za päť a pol hodiny. Bonusom po túre môže byť miestne kúpalisko, deti zase poteší park Mini Slovensko. 

HÁJE

Z Poludnice si si Liptovský Mikuláš obzrel z juhu a po túre to stihneš ešte aj zo severu. Odvez sa autom na kopec Háje, odkiaľ budeš mať mesto (ale aj Poludnicu) ako na dlani. Je tu aj vojenský cintorín s pamätníkom.

PAVČINA LEHOTA  

Po túre sa môžeš odviezť do neďalekej Pavčinej Lehoty, kde majú super atrakciu – bovovú dráhu dlhú kilometer a s prevýšením 120 metrov. Údajne je najstrmšia na Slovensku, dole si fičíš aj viac ako štyridsiatkou.  

  • Štart: Iľanovo
  • Cieľ: Iľanovo
  • Vzdialenosť: 13,7 km
  • Stúpanie: 905 m Klesanie: 905 m (najnižší bod 652 m.n.m, najvyšší bod 1548 m.n.m.)
  • Čas: 5:25 h
  • Značky: Modrá značka: Iľanovo – Predná Poludnica (2:45 h, ↑ 831 m, ↓ 0 m), Predná Poludnica – Poludnica (0:15 h, ↑ 65 m, ↓ 0 m), Poludnica – Sedlo pod Kúpeľom (0:40 h, ↑ 16 m, ↓ 425 m), Sedlo pod Kúpeľom – Iľanovo (1:45, ↑ 0 m, ↓ 482 m).  
  • Doprava: Parkovanie na konci obce Iľanovo.
  • Chata po ceste: nie

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *