Z Vrícka na Kľak, okolo vodopádu za peknými výhľadmi (tip na ľahkú túru)

Kľak s výškou 1351 m.n.m. patrí svojim vzhľadom k najvýraznejším vrcholom južnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Patrí aj k tým najnavštevovanejším a najkrajším vrcholom na hlavnom hrebeni. Je obľúbeným kopcom turistov, ktorí naháňajú výhľady, keďže z jeho vrcholu sú naozaj prekrásne. Na vrchol vedie niekoľko trás, pričom najľahšie a s najmenším prevýšením sa na Kľak dostaneš z Fačkovského sedla po červenej a žltej značke. My ťa však dnes na vrchol zoberieme z malej dedinky Vrícko, po zelenej turistickej značke na túru, ktorú zvládnu aj deti.

Klikni pre viac informácií o trase

Vrícko je učupené medzi horami v okrese Martin asi 9 km západne od Kláštora pod Znievom. Obec vznikla asi v 14. storočí a traduje sa, že názov pochádza od slova vrece, keďže leží v akomsi výbežku Turčianskej kotliny. Podľa obecnej webstránky ju osídlili zväčša nemeckí obyvatelia, ktorí prišli na naše územie v 13. storočí, počas kolonizácie, kvôli významnému výskytu nerastných rúd. Nemecký názov obce bol Munichwiese (Mníchova Lúka).



Počas Slovenského národného povstania sa mnohí obyvatelia postavili na odpor nacistom, no po príchode nemeckej armády, ktorej pomáhali aj niektorí miestni obyvatelia nemeckého pôvodu sa museli povstalci stiahnuť do okolitých hôr, no mnohí prišli o život.

Západ Slnka na Kľaku. (c) Veronika Majerová

Našu túru začíname kúsok za dedinou na parkovisku, pár metrov nad Penziónom Pohoda. Ak si prišiel autobusom značka vedie priamo z Vrícka. Kráčame dolinou po zelenej turistickej značke, miernym stúpaním. Onedlho, míňame rázcestie Bak, kde sa odpája žltá značka do Vríčanského sedla. My pokračujeme po zelenej značke ďalej hore. Doteraz to bola prechádzka, no metre treba niekde nastúpať a je to práve v tejto časti našej trasy. Na asi troch kilometroch nastúpame viac ako 600 metrov


Prečítaj si náš rozhovor o Rudnej magistrále.


Celou trasou nás sprevádza miestny potok Vríca. Asi vo výške 990 m.n.m. sa po ľavej strane nachádza Kľacký vodopád, vysoký až 30 metrov. Tento vodopád je veľmi pekný i v suchších obdobiach, skutočnú mohutnosť však nadobúda po väčších dažďoch.

Kľacký vodopád. Foto (c) Veronika Majerová

Asi v polovici stúpania sa dostaneme na lúku, odkiaľ je to na vrchol už nie veľmi ďaleko. Značka sa stáča mierne doľava, terén je trošku blatistý ale nič hrozné. K ďalšiemu rázcestníku dokráčame s úsmevom. Pod Skalou sa spájajú dve značky – zelená z Vrícka a už spomínaná žltá, ktorá vedie z Fačkovského sedla. Na vrchol takmer dovidíme, pred nami už nie je žiadne hrozné stúpanie len výhľady na všetky strany.

Pod vrcholom. Foto (c) Veronika Majerová

Odvážnejším, čo sa neboja dolu po tme, odporúčame jednoznačne západ Slnka. Späť môžeš ísť rovnakou trasou, alebo si výlet predĺž po hrebeni až do Vríčanského sedla po červenej značke, odkiaľ zídeš dolu po žltej k rázcestiu Bak.

Pripravené v spolupráci s Veronikou Majerovou.

Výhľad z vrcholu. Foto (c) Veronika Majerová

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *