Ikonickú drevenú latrínu pri Chate pod Rysmi, ktorú zničila víchrica, nahradia nové ekologické toalety. O ich výstavbu sa postará Hikemates, najväčší turistický klub na Slovensku. Projekt sa začína spustením architektonickej súťaže.

Pri Chate pod Rysmi postavia aktivisti nové ekologické toalety

Ikonickú drevenú latrínu pri Chate pod Rysmi, ktorú zničila víchrica, nahradia nové ekologické toalety. O ich výstavbu sa postará Hikemates, najväčší turistický klub na Slovensku. Projekt sa začína spustením architektonickej súťaže.

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou tatranskou chatou (2 250 m n.m.), zároveň patrí medzi miesta s najvyššou návštevnosťou vo Vysokých Tatrách. Rastúci turizmus prináša okrem benefitov pre región aj negatíva spojené s ľudskými potrebami. ,,Keďže ľudia často vykonávajú potrebu v okolí turistických chodníkov, zostávajú po nich nielen exkrementy, ale aj neželaný hygienický odpad a ďalšie stopy, ktoré majú negatívny vplyv na okolitú prírodu,” vysvetlil Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. 

Memorandum o spolupráci na výstavbe podpísali Hikemates s Tatranským národným parkom ako správcom pozemkov a Klubom slovenských turistov a Slovenským horolezeckým spolkom James, ktorí sú majiteľmi tatranských chát. ,,Pri Chate pod Rysmi postavíme nové ekologické toalety, ide o patentované riešenie, ktoré možno nájsť na viacerých miestach v horských oblastiach v Európe,” vysvetlil Patrik Pajta, predseda turistického klubu Hikemates. Ich výhodou je nenáročná správa a fakt, že ide o dlhodobo udržateľné riešenie, keď živé organizmy (dážďovky a ďalšie) rozkladajú tuhú časť exkrementov a redukujú jej objem. Podobne ako je to u bežných kompostérov.

Podľa odborníka nepôjde o obyčajné toalety, na aké sme zvyknutí. ,,Projekt začína zorganizovaním architektonickej súťaže so zapojením všetkých zainteresovaných strán. Víťazný dizajn by mal citlivo zapadnúť do tatranského prostredia a pomôcť ekologicky vyriešiť tento dlhotrvajúci problém,” vysvetlil Matej Ďurnek, development manager zo spoločnosti Corwin, ktorá zastrešuje architektonickú súťaž a projektovú dokumentáciu projektu. Vo výsledku vznikne v rámci projektu projektová dokumentácia pre modulárny dizajn toaliet – tak aby bol prispôsobiteľný rozličným návštevným kapacitám a prostrediu, v ktorom budú toalety osádzané. 

Po výbere víťazného vizuálu bude nasledovať fáza povoľovacích procesov a následne samotná výstavba, ktorú finančne pokryjú aktivisti vďaka partnerom a prostriedkom, ktoré sa im podarí vybrať na daroch a 2% z daní. ,,Po realizácii pilotného projektu odovzdáme celú projektovú dokumentáciu bezplatne Správe TANAP-u a správam ďalších národných parkov, ktoré budú mať záujem stavať ekologické toalety aj v ďalších lokalitách. Tie budú môcť projekt využiť pri rôznych grantových výzvach, ktoré majú obvykle krátke časové lehoty,” uzatvára Patrik Pajta z Hikemates.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. prof. Igor Bodík, PhD. Reagovať

    Mám otázku na pána Pajtu, prípadne kontaktovať sa s ním. Mali by sme záujem o podobné toalety na hrade Zborov. Môžte mi poslať nejaké bližšie materiály? Som profesorom na FCHPT STU a prednášam o čistení odpadových vôd, osobne však nemám skúsenosti s kompostovacími toaletami…
    Vďaka
    Igor Bodík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *