Naprieč Českom po ďiaľkových trasách Via Czechia

Už dva roky můžeš využít systém dálkových tras Via Czechia s pěti stezkami, které jsou vyznačeny pro pěší putování, přejezdy na horském kole, zimní turistiku na běžkách a splouvání na lodích. Síť čítá dohromady přibližně 10.000 kilometrů – tedy skvelé možnosti poznávat celoročně Českou přírodu.

Putovat po Via Czechia je snadné!

Trasy tě provedou napříč celou zemí, propojují krajní zeměpisné body a ukážou ti jak hory, tak malebná městečka a památky. Vyznačení tras předcházel důkladný průzkum, takže si můžeš být jistý, že při putování po Via Czechia nemineš žádný významný bod.

Stezky jsou popsány nejenom online, ale ke každé si můžeš pořídit knihu s podrobným popisem, fotografiemi, mapami nebo výškovými profily.

Unikátem je vedení tras tak, že minimálně každých 20-25 kilometrů můžeš spát „pod střechou“ – v chatě nebo penzionu. Pokud rád přespáváš v přírodě, na cestě jsou oficiální tábořiště, nouzová nocležiště nebo bivakovací místa.

Kudy trasy vedou a co na nich zažiješ?

1. Severní stezka – nejtěžší trasa

Nejdelší trasa měří 1058 km a je rozdělena na 47 denních etap. Spojuje nejzápadnější a nejvýchodnější body a vede po hřebenech severních pohraničních hor. Na trase projdeš přes nejvyšší i nejnižší body ČR (Sněžka a Hřensko).

Stezka tě provede jak známými oblastmi jako jsou například Krkonoše, Jizerské hory, Adršpašské skály, Jeseníky nebo Beskydy, tak i oblastmi méně známými. Dostaneš se do oblasti sudet s mnoha zaniklými obcemi a pohnutou minulostí.

2. Jižní stezka – nejpestřejší trasa

Druhá nejdelší trasa vede jižním pohraničím, je dlouhá 1052 kilometrů, má 44 pěších etap a méně náročný výškový profil. Severní a Jižní stezka vytvářejí okruh kolem Česka, který je dlouhý 2110 km.

Jižní stezka tě provede přes karpatský hřeben na česko-slovenské hranici, který patří k nejhezčím pasážím. V Bílých Karpatech u obce Vyškovec se na Jižní Stezku napojuje slovenská Cesta hrdinov SNP. Na pouti si užiješ nejenom lesní samoty, ale i moravské vínko, burčák nebo valašskou slivovici.

3. Centrální stezka – folklórní trasa

Pokud chceš vidět nejenom střed Česka (středy jsou ve skutečnosti tři – podle metodiky měření) – vydej se na tuto trasu. Provede tě několika národopisnými regiony s rozmanitým folklórem i jazykem. Zejména moravská část je velmi pestrá – projdeš Valašsko, Slovácko, Brněnsko nebo Horácko. Až se vrátíš, budeš znát i spoustu nových slovíček!

Centrální stezka měří 1036 km, má 47 etap a je první dálkovou trasou, kterou můžeš zdolávat čtyřmi způsoby – pěšky, na kole, na běžkách nebo na lodi.

4. Stezka středozemím – nejhistoričtější trasa

Pokud po celodenní cestě rád zakotvíš někde v civilizaci, prohlédneš si památky a večer si dáš místní pivo – jsi tu správně! Stezka středozemím vede přívětivou krajinou, údolími řek a přes mnohá malebná města a městečka, včetně metropole Prahy.

Stezka středozemím spojuje nejsevernější a nejjižnější body a měří 569 km. Téměř každá z jejích 27 etap končí v malebném městě nebo městečku, kterými Česko opravdu oplývá. Prahu, Mělník, Tábor, České Budějovice nebo Český Krumlov asi znáš, jsou tu ovšem mnohá další místa!

5. Stezka Slezskem – nejkratší trasa

Trasa měří 382 km a je rozdělena na 18 denních etap.

Vydej se na ní prozkoumat pohraniční zákoutí českého Slezska, které pro mnoho Čechů a Moravanů představuje nepoznaný kraj.

České Slezsko je oblast nesmírně zajímavá přírodně i historicky; národnostní mísení přispělo k rozmanitosti zdejšího kraje. Tady poznáš jak pustou hřebenovku Rychlebských hor, tak průmyslovou minulost Ostravska.

Vše na viaczechia.cz

Online mapy, itineráře, doporučené ubytování, tipy na cestu a další info najdeš na naší webové stránce www.viaczechia.cz. Přidat se mužeš také do naši facebook komunity a pro další tipy sleduj naši facebook stránku!

magazin_hikemates
magazin_hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *