Anjel na horách – podpor aj ty turistiku s dobročinným cieľom

Tento skvelý projekt má na svedomí outdoorista Vojtech Spišiak. Podpor ho! či už finančnou podporou alebo sa aj ty pridaj na niektorú z nasledujúcich výziev :). Všetky bližšie informácie nájdeš tu www.anjelnahorach.sk.

Osobná výzva

V roku 2020 zasiahol do našich životov Covid-19.  Slovensko sa uzavrelo a ja som rozmýšľal, akú charitatívnu akciu na tento rok vymyslím. Mám totiž taký zvyk, že každý rok si vymyslím nejakú športovú aktivitu a snažím sa ju prepojiť s pomocou tým, ktorí to potrebujú.  Keďže sme boli uzavretí do svojich okresov,  a ja sa veľmi rád pohybujem v horách, zaujímal som sa, ktorá je najvyššia hora nášho okresu, kraja a postupne som sa browsovaním dostal až k zoznamu slovenských pohorí a ich najvyšších vrcholov. 

Najvyšší vrchol všetkých slovenských pohorí

Oficiálne máme na Slovensku 58 pohorí a mne hneď napadlo, že by bolo fajn, navštíviť každé jedno z nich a keď už, tak hneď rovno najvyšší vrchol.  V spomínanom roku 2020 som sa dozvedel aj o koncepte pomoci neziskovej organizácie Dobrý Anjel a vo svojej banke som si zriadil pravidelný mesačný príspevok pre ľudí, ktorej táto neziskovka pomáha.

Dá sa pomôcť dobrej veci samotným chodením po horách?

V hlave sa mi pomaly začala formovať myšlienka, že najbližší projekt by som mohol spojiť so zdolávaním najvyšších vrcholov slovenských pohorí a Dobrým Anjelom.  Oslovil som Ľudku Kolesárovú, ktorá bola v tom čase marketingovou manažérkou Dobrého Anjela a Ľudka vymyslela projekt, kde okrem výstupu na najvyšší vrchol pohoria vždy predstavíme príbeh rodiny z okolia daného kopca, ktorej Dobrý Anjel pomáha.  Projekt sme nazvali Anjel na horách a našim cieľom bolo v priebehu jedného roka vystúpiť na najvyšší vrchol každého slovenského pohoria a predstaviť 58 príbehov rodín.

„Pomáhať je ľahké“ 

Celý projekt sa nám kvôli niekoľkým lockdownom trochu natiahol a aktuálne máme absolvovaných 41 z 58 pohorí.  Našim cieľom je predstaviť ľuďom koncept Dobrého Anjela a cez heslo „Pomáhať je ľahké“  presvedčiť ľudí, že aj ich malý príspevok pomôže v konečnom dôsledku vytvoriť veľkú pomoc pre ľudí, ktorí ju potrebujú a že aj oni sa môžu stať Dobrým Anjelom.  Nuž a keď sa pridajú ku mne, na nejakú túru, tak aj oni môžu byť Anjeli na horách. 

Bachureň a Smrekovica – prvé vrcholy

Projekt sme chceli odštartovať na moje 40.narodeniny v júni 2020, najvyšším vrcholom Slovenska – Gerlachovským štítom.  Počasie nám však neprialo a Gerlach si na nás ešte pár týždňov počkal. Úplne prvými pohoriami, ktoré sme navštívili boli teda Bachureň a Branisko, so svojimi vrcholmi Bachureň a Smrekovica. 

41 vrcholov za rok a pól

Počas roku a pol, ktoré odvtedy uplynuli sme boli už v 41 pohoriach.  Na jednotlivé vrcholy sme šliapali počas horúčav, dažďa, vetra, mrazov, sneženia. Zažili sme hmlu, kde sme nevideli ani na 5 metrov pred seba, ale aj nádherné inverzie. 

Krása rozmanitosti Slovenska

Ak by som sa mal zamyslieť nad tým, ktoré pohorie a ktorý vrchol sa mi páčil najviac, povedal by som že asi všetky.  Naozaj je to tak.  Páčilo sa mi rovnako v malinkej Burde ako aj  impozantných Tatrách alebo malebnej Veľkej Fatre. Na Slovensku je naozaj super jeho rozmanitosť a každý si príde na svoje. 

Do konca projektu nám už veľa vrcholov neostáva, preto by sme radi každého pozvali na našu web stránku www.anjelnahorach.sk, kde sa dozviete o najbližších plánovaných vrcholoch a aj o projekte samotnom.

Pridaj sa aj ty na túru a buď anjelom na horách!

Pridať na túru sa môže každý a ešte radšej budeme, keď sa stanete aj Anjelom na horách a prispejete svojou troškou na pomoc rodinám, ktoré to veľmi potrebujú. Vopred Vám všetkým veľmi pekne ďakujeme.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *